Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Vitamin K1

Šifra CH259 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 16 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Vitamin K pomaže u stvaranju različitih proteina koji su potrebni za zgrušavanje krvi i izgradnju kostiju. Protrombin je vitamin K zavisni protein koji je direktno uključen u proces zgrušavanja krvi. Osteokalcin je još jedan protein koji zahteva vitamin K za proizvodnju zdravog koštanog tkiva.

4,500.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Vitamin K1?

Vitamini K je neophodan za proces zgrušavanja krvi. Zgrušavanje krvi je proces koji sprečava prekomerno krvarenje kada su koža i krvni sud povređeni. Kao rezultat, nedostatak vitamina K ili faktora koagulacije dovodi do krvarenja iz nosa, povređenog mesta na koži ili rane pa je krvarenje produženo i teško se zaustavlja. Bez vitamina K, telo ne može da proizvodi protrombin, faktor koji je neophodan za zgrušavanje krvi i metabolizam kostiju.

Vitamin K jača kosti pomažući u stvaranju i osteokalcina, proteina koji pomaže u smanjenju rizika od preloma kostiju i niske gustine kostiju (osteopenija).

Postoje dve vrste vitamina K, koji dolaze iz različitih izvora:

  • Vitamin K1, ili filohinon. Ovaj češći tip se uglavnom nalazi u biljnoj hrani, posebno u zelenom lisnatom povrću poput spanaća i kelja.
  • Vitamin K2, ili menahinon. Ovaj manje zastupljen tip se nalazi u nekim životinjskim namirnicama i fermentisanim proizvodima. Bakterije creva u našem telu takođe proizvode vitamin K2.

Kada se radi analiza vitamin K?

Nedostatak vitamina K može doprineti značajnom krvarenju, lošem razvoju kostiju, razvoju osteoporoze, a poveća se i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Ako nemate dovoljno vitamina K u telu, postoji veća verovatnoća da ćete lakše prokrvariti jer češće dolazi do pojava modrica (bez fizičkog udarca) a vreme krvarenja će biti produženo nakon povrede ili operacije.

Test krvi može potvrditi nedostatak vitamina K.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Vađenje krvi se vrši nakon noćnog gladovanja od 10 do 12 sati, ujutru na prazan stomak.

Naglasite po dolasku u laboratoriju ako ste na antikoagulantnoj terapiji antagonistima vitamina K (farin, acenokumarol, varfarin, sintrom).

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat možete očekivati kroz 16 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.