Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Vitamin B1

Šifra CH140 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 16 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Vitamin B1 ili tiamin, jedan je od 8 vitamina B-kompleksa. Svi vitamini B-kompleksa pomažu telu da pretvori hranu (ugljene hidrate) u gorivo (glukozu), koje telo koristi za proizvodnju energije. Vitamini B-kompleksa, takođe pomažu telu u metabolizmu masti i proteina. Svi vitamini B su rastvorljivi u vodi, što znači da ih telo ne skladišti.

2,200.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Vitamin B1?

Tiamin ili vitamin B1 je vitamin rastvorljiv u vodi koji se prirodno nalazi u određenim namirnicama biljnog i životinjskog porekla, ali se koristi i kao dijetetski suplement tj. dodatak ishrani. Tiamin se prirodno nalazi u mesu, ribi i celim žitaricama. Takođe se dodaje u hleb od raznih vrsta žitarica, kao i u mlečne formule za ishranu beba. Tiamin igra vitalnu ulogu u rastu i funkcionisanju različitih ćelija.

Pošto je tiamin uključen u nekoliko osnovnih ćelijskih funkcija i razgradnju hranljivih materija za energiju, nedostatak može dovesti do različitih problema u nervnom sistemu i srcu koji zahtevaju stalno snabdevanje energijom.

Kada se radi analiza vitamin B1?

Nedostatak vitamina B1 može nastati usled oslabljenog unosa hrane koja sadrži tiamin, smanjene apsorpcije tiamina u crevima ili usled povećanog gubitka kroz urin (zloupotreba alkohola ili određenih lekova kao što su diuretici).

Ozbiljniji nedostatak tiamina može dovesti do bolesti beri-beri. Postoje dve vrste beri-berija:

  • Vlažni beriberi koji utiče na kardiovaskularni sistem
  • Suvi beriberi koji utiče na nervni sistem

Ljudi sa vlažnim oblikom beri-berija mogu osetiti uvećan broj otkucaja srca, kratak dah i oticanje donjih nogu. Znaci i simptomi suvog beriberi-ja uključuju otežano hodanje uz gubitak osećaja u rukama i / ili stopalima, zatim paralizu donjih nogu, mentalnu  konfuziju uz poteškoće u govoru, povraćanje. Pošto beri-beri narušava reflekse i motoričku funkciju, može na kraju dovesti do smrtonosnog nakupljanja tečnosti u srcu i donjim udovima.

Još jedan rezultat ozbiljnog nedostatka tiamina koji se često sreće kod zloupotrebe alkohola je Vernicke-Korsakoff sindrom koji može izazvati konfuziju, gubitak koordinacije mišića i perifernu neuropatiju.

Obe vrste beri-beri bolesti se takođe mogu naći kod kompromitovanih gastrointestinalnih stanja kao što su celijakija ili barijatrijska hirurgija, ili kod imunokompromitovanih HIV/AIDS pacijenata.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Posebna priprema za ovu analizu nije potrebna.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat možete očekivati kroz 16 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.