Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

VITAMIN H (Biotin)

Šifra CH189 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 18 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Vitamin H ili biotin, jedan je od 8 vitamina B-kompleksa. Učestvuje u širokom spektru metaboličkih procesa, kako kod ljudi, tako i kod drugih organizama, prvenstveno vezanih za korišćenje masti, ugljenih hidrata i aminokiselina. Svi vitamini B pomažu telu da pretvori hranu (ugljene hidrate) u gorivo (glukozu), koje se koristi za proizvodnju energije.

2,700.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Vitamin H (biotin)?

Biotin funkcioniše kao kofaktor u posrednom metabolizmu makronutrijenata, što znači da je potreban ljudskom telu za metabolizam proteina, ugljenih hidrata i masti. Biotin je takođe uključen u proizvodnju ćelija i ekspresiju gena, i doprinosi regulaciji imunoloških i inflamatornih funkcija u telu.

Vitamini B-kompleksa, a posebno biotin, pomažu da koža, kosa, oči, jetra i nervni sistem budu zdravi.

Neke od namirnica bogate biotinom su jaja, mlečni proizvodi, banane, pečurke, batat, suncokret itd. Biotin se takođe može unositi u vidu dijetetske suplementacije, koja se obično koristi za lečenje hepatitisa, lomljivih noktiju i kose, neuropatije (oštećenja ili disfunkcije jednog ili više nerava).

Kada se radi analiza vitamin H (biotin)?

Nedostatak biotina se može javiti u stanjima kao što je:

  • Nedostatak biotinidaze (BTD). To je genetski poremećaj u kome telo nije u stanju da ponovo koristi biotin.
  • Hronična upotreba alkohola. Pošto alkohol inhibira apsorpciju biotina, dugotrajna upotreba alkohola je povezana sa značajnim smanjenjem nivoa biotina.
  • Neadekvatan unos hrane i hranljivih materija može dovesti do niskog nivoa hranljivih materija, uključujući biotin.
  • Inflamatorna bolest creva (IBD). Kronova bolest i ulcerozni kolitis mogu smanjiti proizvodnju biotina u crevnim bakterijama usled malapsorpcije vitamina B-kompleksa.

Ljudi koji uzimaju određene grupe lekova kao što su antiepileptici i retinoidi takođe su izloženi riziku od nedostatka biotina.

Pošto su stanjivanje i slab rast kose ponekad povezani sa nedostatkom biotina, ispravljanje nedostatka može pomoći u obnavljanju rasta kose kod nekih ljudi.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Vađenje krvi se vrši nakon noćnog gladovanja od 10 do 12 sati, ujutru na prazan stomak. Ukoliko uzimate biotin u vidu suplemenata, naglasite to po dolasku na prijem.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat možete očekivati kroz 18 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.