Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Vitamin C

Šifra CH226 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 16 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Vitamin C (askorbinska kiselina ili askorbat), je prirodni antioksidans koji je neophodan za održavanje zdravlja i dobrog funkcionisanja tela. Vitamin C ima važne uloge u telu, uključujući održavanje kože, koštanog i vezivnog tkiva zdravim, a pomaže našem organizmu i da apsorbuje gvožđe.

2,500.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Vitamin C?

Vitamin C tj. askorbinska kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi. To znači da se rastvara u vodi i doprema do svih tkiva u organizmu. Obzirom da se zbog svoje hidrosolubilnosti brzo izlučuje putem urina, i ne skladišti se-mora se uzimati svakodnevno kroz hranu i/ili suplementaciju.

Vitamin C igra ulogu u kontroli infekcija i zarastanju rana, i snažan je antioksidans koji može da neutrališe štetne slobodne radikale. Potreban je za stvaranje kolagena, vlaknastog proteina u vezivnom tkivu koji se „provlači“ kroz različite sisteme u telu kao što su nervni, imuni, koštani, hrskavica, krvotok i drugi. Vitamin C pomaže u stvaranju nekoliko hormona i hemijskih glasnika koji su bitni za funkcionisanje centralnog nervnog sistema.

Vitamin C se nalazi u velikom broju voća i povrća, kao što su:

 • citrusno voće (pomorandže i ceđeni sok od pomorandže, kivi)
 • crvene paprike
 • paradajz
 • jagode i crne ribizle
 • brokoli i karfiol
 • prokelj i kupus
 • krompir

Vitamin C poboljšava apsorpciju ne-hem gvožđa, vrste gvožđa koje se nalazi u biljnoj hrani kao što je lisnato zeleno povrće (brokoli, spanać, zelena salata itd.). Ispijanje čaše 100% voćnog soka od pomorandže ili uključivanje hrane bogate vitaminom C uz obroke, može pomoći u povećanju apsorpcije gvožđa.

Vitamin C je osetljiv na toplotu i svetlost. Kuvanje može razgraditi vitamin C. Metode brzog zagrevanja ili korišćenje što je moguće manje vode prilikom kuvanja, kao što je prženje ili blanširanje, mogu sačuvati vitamin C. Zrela hrana koja se jede sirova sadrži najviše vitamina C.

Serumi i kreme za kožu sa vitaminom C su popularni jer normalna koža obično sadrži visoke koncentracije vitamina C, koji stimuliše proizvodnju kolagena i štiti od oštećenja od UV zračenja. Međutim, brojna istraživanja o učinkovitosti lokalne upotrebe vitamina C su različita i stručnjaci su mišljenja da je za zdrav izgled kože dovoljno unositi vitamin C kroz ishranu i/ili suplemente.

Kada se radi analiza vitamin C?

Skorbut je klinički sindrom koji nastaje usled nedostatka vitamina C. Skorbut je uzrokovan ulogom askorbinske kiseline u sintezi kolagena. Kolagen tip IV je glavna komponenta zidova krvnih sudova, kože, a posebno zone bazalne membrane koja odvaja epidermis od dermisa. Nedostatak vitamina C inhibira transkripciju različitih vrsta kolagena koji se nalaze u koži, krvnim sudovima i tkivu. Najzad, ključna karakteristika skorbuta je krvarenje koje se može javiti u skoro svakom organu.

Zalihe vitamina C u telu obično se iscrpe za 4 do 12 nedelja ako se prestane sa unosom vitamina. Na askorbinsku kiselinu utiču mnogi faktori koji mogu narušiti apsorpciju i njene funkcije. Najbolji način da sprečite nedostatak vitamina C je da redovno konzumirate sveže voće i povrće.

Faktori rizika za nedostatak vitamina C uključuju:

 • Alkoholizam
 • Starije osobe koje konzumiraju samo čaj i tost dijetu
 • Socio-ekonomski ugrožene kategorije ljudi koji nisu u mogućnosti da priušte sveže voće i povrće
 • Pušače
 • Pojedinci sa poremećajima u ishrani
 • Dijabetes tipa 1 (ovi paciejnti imaju povećane potrebe za vitaminom C)
 • Pojedinci sa poremećajima GI trakta, kao što je inflamatorna bolest creva
 • Usled preopterećenja gvožđem
 • Osobe na restriktivnim dijetama i/ili alergijama na hranu

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Vađenje krvi se vrši nakon noćnog gladovanja od 10 do 12 sati, ujutru na prazan stomak. Pacijenti bi trebalo da se uzdrže od uzimanja suplemenata vitamina C ili konzumiranja voća najmanje 24 sata pre uzimanja uzorka. Vađenje krvi se vrši petkom, subotom i nedeljom.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat možete očekivati kroz 16 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.