Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Post Covid panel analiza – osnovni

Šifra PRF101 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Rezultati post Covid panela laboratorijskih analiza mogu pomoći lekaru za praćenje progresije oporavka nakon preležanog covida 19.

4,775.00din

Oporavak nakon korone

U zavisnosti od dužine i intenziteta trajanja simptoma COVID-19 infekcije, sam oporavak može trajati različiti vremenski period. Koliko dugo će se osoba oporavljati nakon korone, zavisi pre svega od imuniteta pojedinca, kao i od činjenice da li su hronične bolesti postojale i pre nego je osoba imala kovid. Što su simptomi infekcije bili jači i izraženiji, verovatno će i oporavak nakon kovida trajati duže nego kod osoba sa blažim simptomima (ili asimptomatskih pacijenata).

Post Covid panel-osnovni uključuje sledeće analize:

 

Kompletna krvna slika

Kompletna krvna slika je laboratorijski test krvi koji se radi:

 • U cilju preventivne dijagnostike. Lekar može preporučiti kompletnu krvnu sliku kao deo rutinskog medicinskog pregleda kako bi pratio opšte zdravlje pacijenata.
 • Za dijagnozu zdravstvenog stanja. Lekar može predložiti kompletnu krvnu sliku ako osećate slabost, umor, groznicu, upalu, ili ukoliko primetite pojavu modrice ili krvarenje. Kompletna krvna slika može pomoći u dijagnostici uzroka ovih znakova i simptoma. Ako lekar sumnja da imate infekciju, KKS takođe može pomoći u potvrđivanju te dijagnoze.
 • Za praćenje zdravstvenog stanja. Ako vam je dijagnostikovan poremećaj krvi koji utiče na broj krvnih zrnaca, lekar može koristiti kompletnu krvnu sliku u cilju praćenja zdravstvenog stanja.
 • Da prati medicinski tretman. Kompletna krvna slika se može koristiti za praćenje terapijskog učinka ako uzimate lekove koji mogu uticati na broj krvnih zrnaca.

 

Parametri koje se određuju u sklopu krvne slike su:

 • Broj leukocita i leukocitarna formula
 • Broj eritrocita
 • Broja trombocita
 • Koncentracija hemoglobina
 • Hematokrit (predstavlja odnos krvnih ćelija prema krvnoj plazmi)
 • Eritrocitni indeksi: MCV-prosečna veličina eritrocita, MCH-prosečna količina hemoglobina u eritrocitima, MCHC-prosečna koncentracija hemoglobina u eritrocitima

CRP (C reaktivni protein)

CRP (C-reaktivni protein) se određuje osobama kod kojih se sumnja na akutno zapaljenje usled teške bakterijske ili gljivične infekcije, maligniteta, operacije ili komplikacije osnovne bolesti (autoimunih oboljenja) za praćenje toka bolesti i praćenje odgovora na terapiju.

CRP test se koristi radi:

 • Procene težine zapaljenskog (upalnog) procesa
 • Ranog otkrivanja postoperativnih komplikacija
 • Otkrivanje odbacivanja transplantanta
 • Praćenja uspešnosti lečenja antibioticima kod bakterijskih infekcija
 • Praćenje pacijenata sa inflamatorinim reumatskim bolestima

Lekar može da traži CRP test da proveri da li ima upale, što može ukazivati na infekciju ili hroničnu upalnu bolest, poput reumatoidnog artritisa ili lupusa. CRP je koristan marker u dijagnostici i praćenju efekata lečenja akutnih upalnih procesa naročito u odeljenjima intenzivne nege i kod male dece.

D-dimer

D-dimer se određuje osobama kod kojih se sumnja da imaju tromboze (duboku vensku trombozu, plućnu emboliju, diseminovanu intravaskularnu koagulaciju) ili stanja koja mogu da dovedu do njih, kao i u praćenju terapije tromboza.

Glavna upotreba D-dimera kao laboratorijsko-dijagnostičkog parametra je u svrhu isključivanja prisustva tromboembolijskih poremećaja.

Određivanje koncentracije D-dimera pomaže i u proceni da li je dalje ispitivanje potrebno u dijagnostici različitih bolesti i stanja, koja dovode do hiperkoagulopatije – tendencije ka stvaranju trombova.

Određivanje D-dimera je od značaja ukoliko pacijent ima neki od navedenih simptoma:

 • Otežano disanje
 • Kašalj
 • Iskašljavanje krvi
 • Bol u grudima
 • Ubrzan rad srca

LDH (laktat dehidrogenaza)

Laktat dehidrogenaza LDH se određuje osobama koje imaju akutno ili hronično stanje koje dovodi do oštećenja tkiva ili ćelija, osobama koje imaju nakupljanja tečnosti u određenim delovima tela da se postavi dijagnoza, kao i osobama obolelim od meningitisa da se pomogne u diferencijalnoj dijagnozi.

LDH je enzim koji se nalazi u skoro svakoj ćeliji našeg tela, uključujući krv, mišiće, mozak, bubrege i pankreas. LDH pretvara šećer u energiju. LDH testom se meri količina LDH u krvi ili drugoj telesnoj tečnosti.

Visok nivo LDH ukazuje na neki oblik oštećenja tkiva. Visok nivo više od jednog izoenzima ovog parametra može ukazivati na više od jednog uzroka oštećenja tkiva ( npr. pacijent sa upalom pluća takođe može imati srčani udar). Ekstremno visoki nivoi LDH mogu ukazivati na ozbiljnu bolest ili zatajenje više organa.

SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein („spike“ protein)

Test se preporučuje za proveru imunološkog statusa osoba (potvrda uspešnosti imunizacije) koje su vakcinisane bilo kojom vrstom vakcine protiv SARS-CoV-2, kao i kod osoba koje su preležale COVID-19.

U pitanju je kvantitativni test, što znači da se rezultat može koristiti za praćenje stepena imunizacije nastale bilo prirodnim ili vakcinom indukovanim odgovorom.

Priprema za analizu

Uzorak: Venska krv

Nije potrebna posebna priprema za ove analize (samo da vađenje krvi ne bude neposredno nakon obroka)

Vreme izdavanja rezultata: 1 dan

 

SAZNAJ VIŠE

Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein – procena uspešnosti imunizacije

Sve što treba da znate o analizi D-dimer

 

CRP u dijagnostici upalnog procesa

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.