Call Centar:  011 36 22 888

office@beo-lab.rs

Pratite nas

Call Centar +381 11 36 22 888

Pratite nas

antitela na Spajk protein

Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein – procena uspešnosti imunizacije

SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein ( „spike“ protein) je test koji detektuje antitela IgG klase na receptor vezujući domen („RBD- receptor biniding domain“) S1 subjedinice, uključujući i antitela kojima se neutrališe virus (neutrališuća antitela).

SARS-CoV-2 ili novi koronavirus proizvodi četiri strukturna proteina:

  • Protein membrane M,
  • Protein omotača E,
  • Nukleokapsidni protein N ,
  • Spajk (spike) protein S.
Serološki test na korona virus

Spajk protein se sastoji od dve subjedinice S1 i S2. Receptor kojim se SARS-CoV-2 virus vezuje na receptore na humanim ćelijama, nalazi se na S1 subjedinici spajk proteina.

Ispitivanjima je utvrđeno da organizam u sklopu borbe protiv SARS-CoV-2 virusa najčešće stvara IgG antitela na spajk protein i nukleokapsid, ali u određenoj meri stvara i antitela na protein membrane i protein omotača.

Imajući u vidu činjenicu da je uloga spajk proteina da omogući vezivanje virusa za površinu ćelija i da omogući ulazak virusa u ćeliju, antitela koja su usmerena na S1 subjedinicu spajk proteina imaju i najznačajniju ulogu u borbi organizma protiv virusa, zato se ova antitela zovu i neutrališuća antitela.

SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein test se koristi za:

  • Procenu imunološkog statusa osoba koje su primile vakcinu čiji je zaštitini efekat zasnovan na produkciji antitela na receptor vezujući domen S1 subjedinice Spajk (spike) proteina.
  • Procenu imunološkog statusa osoba koje su preležale infekciju izazvanu virusom SARS-CoV-2

Da bi se procenila uspešnost sprovedene imunizacije određivanjem IgG antitela na Spajk protein, preporuka je da se sačeka 2 nedelje.

Prema podacima kojima raspolažemo, nekada je potrebno da prođe i 3-4 nedelje od momenta primanja druge doze vakcine za proveru uspešnosti stepena imunizacije.

IgG antitela na spajk protein počinju da rastu dve nedelje od pojave kliničkih simptoma kovid infekcije i dostižu maksimum 3-5 nedelja kasnije.

Međutim, vreme pojave ovih antitela, kao i vreme njihovog zadržavanja u organizmu je individualno i zavisi od brojnih faktora (stanja organizma i imunog sistema, količine virusa sa kojim je organizam došao u kontakt, intenziteta simptoma i dr.).

Kod različitih osoba koje su preležale virus Covid-19 antitela ostaju različito vreme u krvi i dok se kod nekih relativno brzo izgube, kod drugih pojedinaca ona opstaju duži vremenski period.

Napomena: Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein se ne koristi za postavljane dijagnoze COVID-19!

Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein u Beo-lab laboratorijama

Test vam je dostupan u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije. Zakazivanje za testiranje nije potrebno.

Navedeni test možete poručiti putem e-laboratorije. Poručivanjem testa putem E-lab skraćujete vreme zadržavanja u laboratoriji prilikom dolaska na uzorkovanje.

U pitanju je kvantitativni test, što znači da se rezultat može koristiti za praćenje stepena imunizacije nastale bilo prirodnim ili vakcinom indukovanim odgovorom.

Za dodatne informacije, pišite nam na: e-laboratorija@beo-lab.rs

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice