Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
antitela na Spajk protein

Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein – procena uspešnosti imunizacije

SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein ( „spike“ protein) je test koji detektuje antitela IgG klase na receptor vezujući domen („RBD- receptor biniding domain“) S1 subjedinice, uključujući i antitela kojima se neutrališe virus (neutrališuća antitela).

SARS-CoV-2 ili novi koronavirus proizvodi četiri strukturna proteina:

  • Protein membrane M,
  • Protein omotača E,
  • Nukleokapsidni protein N ,
  • Spajk (spike) protein S.
Serološki test na korona virus

Spajk protein se sastoji od dve subjedinice S1 i S2. Receptor kojim se SARS-CoV-2 virus vezuje na receptore na humanim ćelijama, nalazi se na S1 subjedinici spajk proteina.

Ispitivanjima je utvrđeno da organizam u sklopu borbe protiv SARS-CoV-2 virusa najčešće stvara IgG antitela na spajk protein i nukleokapsid, ali u određenoj meri stvara i antitela na protein membrane i protein omotača.

Imajući u vidu činjenicu da je uloga spajk proteina da omogući vezivanje virusa za površinu ćelija i da omogući ulazak virusa u ćeliju, antitela koja su usmerena na S1 subjedinicu spajk proteina imaju i najznačajniju ulogu u borbi organizma protiv virusa, zato se ova antitela zovu i neutrališuća antitela.

SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein test se koristi za:

  • Procenu imunološkog statusa osoba koje su primile vakcinu čiji je zaštitini efekat zasnovan na produkciji antitela na receptor vezujući domen S1 subjedinice Spajk (spike) proteina.
  • Procenu imunološkog statusa osoba koje su preležale infekciju izazvanu virusom SARS-CoV-2
  • Određivanje nivoa IgG antitela na spajk protein nakon određenog vremena (npr. 6 meseci od preležane infekcije ili završene vakcinacije).

Da bi se procenila uspešnost sprovedene imunizacije određivanjem IgG antitela na Spajk protein, preporuka je da se sačeka 2 nedelje.

Prema podacima kojima raspolažemo, nekada je potrebno da prođe i 3-4 nedelje od momenta primanja druge doze vakcine za proveru uspešnosti stepena imunizacije.

IgG antitela na spajk protein počinju da rastu dve nedelje od pojave kliničkih simptoma kovid infekcije i dostižu maksimum 3-5 nedelja kasnije.

Međutim, vreme pojave ovih antitela, kao i vreme njihovog zadržavanja u organizmu je individualno i zavisi od brojnih faktora (stanja organizma i imunog sistema, količine virusa sa kojim je organizam došao u kontakt, intenziteta simptoma i dr.).

Kod različitih osoba koje su preležale virus Covid-19 antitela ostaju različito vreme u krvi i dok se kod nekih relativno brzo izgube, kod drugih pojedinaca ona opstaju duži vremenski period.

Napomena: Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein se ne koristi za postavljane dijagnoze COVID-19!

Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein u Beo-lab laboratorijama

Beo-lab laboratorija je JEDINA laboratorija u Srbiji koja je dobila AKREDITACIJU za test SARS COV-2 IgG antitela na spajk protein. Akreditacija je potvrda kvaliteta i ispunjavanja najviših standarda testa naše Centralne Beo-lab laboratorije koja je na adresi Resavska 60 u Beogradu.

Akreditaciono telo Srbije (ATS), kao vodeća institucija sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji, doprinosi obezbeđivanju kvaliteta i bezbednosti proizvoda i usluga u našoj zemlji i inostranstvu.

Test SARS COV-2 IgG antitela na spajk proteinkoji se izvodi u Beo-lab laboratorijama zadovoljava sve kriterijume i zahteve postavljene od strane ATS-a, što potvrđuje pouzdanost i tačnost našeg testa.  

Test vam je dostupan u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije. Uzorak za test je venska krv, test ne zahteva posebnu pripremu i možete ga uraditi bilo kada u toku dana. Zakazivanje nije potrebno.

Navedeni test možete poručiti putem e-laboratorije. Poručivanjem testa putem E-lab skraćujete vreme zadržavanja u laboratoriji prilikom dolaska na uzorkovanje.

U pitanju je kvantitativni test, što znači da se rezultat testa može koristiti za praćenje stepena imunizacije nastale bilo prirodnim ili vakcinom indukovanim imunološkim odgovorom.

Za dodatne informacije pišite nam na email: e-laboratorija@beo-lab.rs

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice