Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein („spike“)

Šifra IMSR66 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Provera uspešnosti sprovedene imunizacije osoba vakcinisanih protiv SARS-CoV-2, nakon 2-4 nedelje od primanja druge doze vakcine, kao i  praćenje stepena imunizacije nakon prirodno preležane bolesti (najmanje mesec dana od pojave prvih simptoma bolesti).

 

2,200.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Zašto se određuju IgG antitela na Spajk protein?

Test se preporučuje za proveru imunološkog statusa osoba (potvrda uspešnosti imunizacije) koje su vakcinisane bilo kojom vrstom vakcine protiv SARS-CoV-2, kao i kod osoba koje su preležale COVID-19.

U pitanju je kvantitativni test, što znači da se rezultat može koristiti za praćenje stepena imunizacije nastale bilo prirodnim ili vakcinom indukovanim odgovorom.

Rezultat >50 AU/ml govori u prilog tome da je stvorena određena količina antitela, te da postoji određeni nivo imuniteta.

Koja je razlika između serološkog testa na igG antitela na N protein i testa IgG antitela na spajk protein?

Razlika između serološkog testa na IgG antitela na N protein i novog IgG testa na spajk protein je u tipu antitela koja se detektuju.

Serološki test na IgG antitela na N protein, meri antitela na nukleokapsid virusa.

Ova antitela se prate kod osoba koje su preležale COVID-19 , najmanje mesec dana od pojave prvih simptoma, a najviše 6 meseci od pojave istih.

Rezultat testa se izražava u tzv. Index jedinicama i rezultat se tumači kao pozitivan tj. negativan.

Pozitivan rezultat svakako govori u prilog tome da ste preležali infekciju i da je vaš organizam sintetisao IgG antitela na COVID-19.

 

Važna napomena:

Serološki test na IgG antitela na N protein nije pogodan za praćenje antitela kod vakcinisanih osoba!

SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein nastaju nešto kasnije, ali duže opstaju u cirkulaciji pa se preporučuju za praćenje stepena imunizacije nakon druge doze vakcine ili treće tzv. Booster doze (najmanje 2-4 nedelje od imunizacije).

Takodje se preporučuje i za praćenje stepena imunizacije nakon prirodno preležane bolesti (najmanje mesec dana od pojave prvih simptoma bolesti).

Rezultat ovog testa se izražava u titru (koncentraciji) prisutnih IgG antitela na spajk protein u organizmu

Napomena: Test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein se ne korisiti za postavljane dijagnoze COVID-19!

Priprema za analizu

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Test vam je dostupan u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije. Zakazivanje za testiranje nije potrebno.

Da bi se procenila uspešnost sprovedene imunizacije određivanjem IgG antitela na Spajk protein, preporuka je da se sačeka 2 nedelje.

Prema podacima kojima raspolažemo, nekada je potrebno da prođe i 3-4 nedelje od momenta primanja druge doze vakcine za proveru uspešnosti stepena imunizacije.

Jedini akreditovan test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein u Srbiji

Beo-lab laboratorija je jedina laboratorija u Srbiji koja je dobila akreditaciju za test SARS COV-2 IgG antitela na spajk protein. Akreditacija je potvrda kvaliteta i ispunjavanja najviših standarda testa naše centralne Beo-lab laboratorije koja se nalazi na adresi Resavska 60 u Beogradu.

Akreditaciono telo Srbije (ATS), kao vodeća institucija sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji, doprinosi obezbeđivanju kvaliteta i bezbednosti proizvoda i usluga u našoj zemlji i inostranstvu.

Test SARS COV-2 IgG antitela na spajk protein koji se izvodi u Beo-lab laboratorijama zadovoljava sve kriterijume i zahteve postavljene od strane ATS-a, što potvrđuje pouzdanost i tačnost našeg testa.

 

Za dodatne informacije, budite slobodni da nam svoj upit pošaljete na  office@beo-lab.rs

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.