Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
Analiza HbA1c Beo-lab

HbA1c – procena prosečnog nivoa šećera u krvi u dijagnostici ili kontroli dijabetesa

HbA1c – procena prosečnog nivoa šećera u krvi u dijagnostici ili kontroli dijabetesa

HbA1c je laboratorijsko-dijagnostički parametar koji pokazuje prosečnu koncentraciju glukoze u krvi u poslednja 2-3 meseca.

U ovom tekstu, saznaćete:

Šta je HbA1c (glikozilirani hemoglobin) i kako nastaje?

HbA1c je laboratorijsko-dijagnostički parametar koji pokazuje prosečnu koncentraciju glukoze u krvi u poslednja 2-3 meseca.

HbA1C (hemoglobin A1C ili glikozilirani hemoglobin) nastaje tako što se višak glukoze iz krvi, tj. povišeni nivo šećera u krvi u dužem vremenskom periodu, vezuje za hemoglobin.

Što je viši nivo glukoze u krvi u određenom vremenskom intervalu, biće viši i nivo HbA1c- glikoziliranog hemoglobina.  

Ova analiza ima širok spektar primene jer se koristi kao pomoć u dijagnostici predijabetesa i dijabetesa, kao i za praćenje uspešnosti terapije šećerne bolesti.

Koju informaciju pruža analiza HbA1c?

Ispitivanje nivoa šećera u krvi je način da utvrdite jutarnju, trenutnu koncentraciju ovog parametra kao produkta metabolizma ugljenih hidrata u organizmu.

Određivanjem nivoa HbA1c dobijate informaciju o vašem prosečnom glikemijskom statusu u poslednja 2-3 meseca, obzirom da je životni vek eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) 120 dana.

Nivo ovog parametra je najviše povezan sa vašom ishranom, ali kod osoba sa dijabetesom stanje sveukupnog zdravlja osobe značajno utiče na vrednosti HbA1c bez obzira da li redovno uzimate prepisanu terapiju, vodite računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti.

HBA1C test

Kada se radi analiza HbA1c?

Najčešći razlozi zbog kojih vam lekar može zatražiti da uradite ovaj test su:

 • Provera predijabetesa ili postavljanje dijagnoze insulinske rezistencije
 • Kao deo procesa postavljanja dijagnoze dijabetesa
 • Radi procena kontrole glikemije tj. za evaluaciju terapije lečenja insulinom kod već dijagnostikovanog insulin zavisnog dijabetesa (da li pacijent održava ciljane nivoe šećera u krvi pri prepisanim dozama insulina)
 • Za procenu odgovora na oralne antidijabetike, kao što je široko korišćeni metformin, kod osoba sa dokazanim dijabetesom tipa 2, u kombinaciji sa metaboličkim sindromom
 • Za procenu rizika komplikacija od dijabetesa – dijabetična retinopatija, nefropatija, polineuropatija
 • Procenu hronične hiperglikemije

Dijabetes može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući bolesti srca, bolesti bubrega i oštećenje nerava, ali uz lečenje i promene načina života, možete kontrolisati nivo glukoze u krvi.

Opšta preporuka je da se HbA1C radi 3-4 puta godišnje kod osoba sa dijagnozom dijabetesa tipa 1 ili slabo kontrolisanim dijabetesom tipa 2, a dva puta godišnje kod dijabetesa tipa 2 koji je pod kontrolom.

Dinamiku kojom ćete određivati i pratiti nivo ovog parametra će vam najbolje savetovati vaš izabrani lekar koji ima uvid u istoriju vašeg zdravstvenog stanja.

Napomena: Ovaj test nije zamena za svakodnevno kućno testiranje nivoa glukoze u krvi.

Povišen HbA1c simptomi

Simptomi hiperglikemije mogu biti:

 • Povećana žeđ i suva usta
 • Potreba za čestim mokrenjem
 • Pojačan osećaj umora
 • Zamagljen (mutan) vid
 • Nenamerni gubitak težine
 • Infekcije koje se ponavljaju, kao što su gljivične infekcije, infekcije bešike (cistitis) i infekcije kože

(Trenutno) povišen nivo HbA1c ne mora ukazivati nužno na dijabetes. Uzroci visokog glikoziliranog hemoglobina uključuju poremećaje krvi kao što je anemija, kao i bolest jetre, otkazivanje bubrega i bolest srpastih ćelija.

Ako je HbA1c povišen, vaš lekar može zahtevti da uradite test glukoze u krvi da bi postavio ili isključio dijagnozu dijabetesa.

SAZNAJ VIŠE

HbA1c referentne vrednosti

Nivo HbA1c se meri u procentima (%), kao i u mernim jedinicama mmol/mol.

Za osobe starije od 18 godina, bez dijabetesa, prosečne referentne vrednosti se kreću u rasponima:  

 • 4,8 – 6% (29-42 mmol/mol) normalan nivo
 • 6%-6,5% pokazuje povećan rizik za razvoj dijabetesa ili stanje predijabetesa
 • > 6,5% je dijagnostički kriterijum za dijabetes

Napomena: Za decu mlađu od 18 godna nisu utvrđene konačne vrednosti parametra.

HBA1C referentne vrednosti

Kod osoba sa dijagnozom dijabetesa, ciljne vrednosti HbA1c koje ukazuju na dobru kontrolu glikemije su:

 • Odrasli: <7%
 • Deca: do 6 godina <8,5%, ali više od 7,5%
 • Deca između 6-12 godina <8%
 • Deca od 13-19 godina <7,5%

Rezultate analize tumači izabrani lekar u sklopu kompletne kliničke slike i sveukupnog zdravstvenog stanja pacijenta, posebno u slučaju prisustva pridruženih bolesti.    

Tumačenje rezultata analize HbA1c

Povišen nivo HbA1c

Povišen nivo glikoziliranog hemoglobina signalizira hroničnu hiperglikemiju tj. povišen nivo šećera u krvi primećen u poslednjih 8-12 nedelja. Nivoi su povišeni i kod pacijenata sa lošom kontrolom dijabetesa ili onih sa nedavno dijagnostikovanim dijabetesom.

Dijabetes melitus se dobro kontroliše pri vrednostima HbA1c od 7% i manje. Kada je HbA1c 7%, prosečna vrednost glukoze u krvi je 6,5 mmol/mol.

Kod veoma loše kontrole glikemije, nivo ovog parametra može dostići i 20%. Postepeni pad nivoa HbA1c ukazuje na normalizaciju nivoa šećera u krvi, npr. nakon početka terapije insulinom ili metforminom.

Manje česti uzroci povišeng nivoa HbA1c su:

 • Anemija izazvana nedostatkom gvožđa
 • Policitemija rubra vera (hronična mijeloproliferativna bolest kada je povećana produkcija crvene kvne loze-eritrocita, a u manjoj meri granulocita i trombocita)
 • Stanja nakon uklanjanja slezine
 • Druga stanja koja utiču na broj eritrocita u krvi

Niža koncentracija HbA1c se može primetiti tokom trudnoće, hroničnog gubitka krvi, transfuzije ili hemolitičke anemije.

Cena HbA1c testa

Ova analiza vam je dostupna u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije. Nije potrebno zakazivanje termina dolaska, kao ni posebna priprema za test.

Analizu možete poručiti i online putem Beo-lab E-laboratorije čime skraćujete vreme zadržavanja u laboratoriji prilikom dolaska na uzorkovanje na minimun.

Za sve informacije u vezi sa laboratorijskom dijagnostikom, možete nas kontaktirati na broj telefona +381113622888 ili nam svoj upit pošaljite na mail office@beo-lab.rs

Dijabetes i laboratorijska dijagnostika

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi veliki broj analiza koje imaju klinički značaj za postavljanje dijagnože dijabetesa, kao i za praćenje toka i efikasnosti primenjene terapije (bilo da je reč o insulin-zavisnom ili dijabetesu tipa 2).

Efikasna evaluacija toka bolesti i pacijenata podrazumeva redovne kontrole, stalno praćenje nivoa glukoze u krvi i urinu, holesterola i triglicerida u krvi, kao i nivoa krvnog pritiska.

Za praćenje dijabetesa, stručni tim biohemičara Beo-lab laboratorija je kreirao Panel analiza za praćenje dijabetesa.

Ukoliko u užoj porodici imate osobu sa dijagnozom dijabetesa, antitela povezana sa dijabetesom vam mogu pružiti informaciju da li se i kod vas tokom života može javiti poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i insulina.

Važno je napomenuti da se kod svih osoba kod kojih je dokazano prisustvo ovih antitela u krvi ne mora nužno razviti dijabetes, mada su šanse za to mnogo veće ako je prisutno više od jednog antitela, kao i kada već postoji porodična anamneza dijabetesa tipa 1.

Za sve informacije u vezi sa laboratorijskom dijagnostikom, možete nas kontaktirati na broj telefona +381113622888  ili nam svoj upit pošaljite na mail office@beo-lab.rs

SAZNAJ VIŠE

Reference:

https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/82080

https://www.synevo.ro/shop/hemoglobina-glicata-hb-a1c/

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice