Call Centar:  011 36 22 888

office@beo-lab.rs

Pratite nas

Call Centar +381 11 36 22 888

Pratite nas

Intolerancija na hranu

Alergija, osetljivost i intolerancija na hranu

Alergija na hranu je imunološka preosetljivost (IgE reakcija) kada alergen (namirnica koju konzumiramo) izazove odmah jaku reakciju organizma praćenu produkcijom IgE antitela i određenim simptomima.

Osetljivost na hranu je takođe imunološka, ali zakasnela reakcija organizma na unetu hranu, kada dolazi do povećane produkcije IgG antitela (IgG reakcija).

Intolerancija na hranu je neimunološka reakcija na hranu, kada unos određenih namirnica iz svakodnevne ishrane izazivaju tegobe i simptome svaki put nakon unosa te hrane u organizam i mogu dovesti do zapaljenskih procesa u organizmu.  

Imunoglobulini kao deo imunološkog ogovora i na hranu

Imunoglobulini (poznati i kao antitela Ig klase) su proteini koje naš imuni sistem stvara u borbi protiv antigena kao što su bakterije, virusi i toksini.

Ova antitela naša tela proizvode kao deo imunološkog odgovora na antigene sa kojima smo došli u kontakt, a koje telo prepoznaje kao nepoželjne, poput virusnih ćelija i bakterija. Antitela pomažu telu da se bori protiv „osvajača“.  

Takođe, ova antitela organizam može da proizvede i kao odgovor na druge strane materije, uključujući polen, prašinu i hranu.

Telo stvara različite imunoglobuline (antitela) za borbu protiv različitih antigena. Postoji 5 klasa imunoglobulina, ali 3 se odnose na ishranu.

  • Imunoglobulin E (IgE) – kao neposredan odgovor na alergiju na hranu.
  • Imunoglobulin G (IgG) – kao odgovor na osetljivost na hranu, suptilniji je i može trajati duže od tradicionalne alergije na IgE.
  • Imunoglobulin A (IgA) – igra ulogu u imunološkoj funkciji sluzokože.

Alergije na hranu – IgE antitela

Alergije na IgE (imunoglobulin E klase) su trenutni odgovor na antigen koji je ušao u telo.

Jedan primer IgE odgovora na alergiju na hranu je jaje. Ako osoba sa alergijom na jaje jede omlet, B ćelije (bele krvne ćelije koje su deo imunološkog sistema) stvaraju antitela IgE koja se vežu za jaje, jer telo jaje doživljava kao alergen a ne kao hranu.

Nakon izlaganja ovom alergenu, IgE antitela se vežu za mastocite, gde antitela ostaju do sledećeg izlaganja jajetu. Kada organizam ponovo dođe u kontakt sa jajetom, IgE antitela aktiviraju mastocite koji šalju signal u obliku povećane produkcije biogenog amina histamina i drugih jedinjenja koja uzrokuju simptome poput upale i svraba.

IgE alergije na hranu obično ne mogu u potpunosti da izostanu, ali se vremenom mogu smanjiti ako se zdravlje pojedinca poboljša. Što je zdraviji imunološki sistem i creva, vaše telo će bolje podneti izlaganje alergenu.

Ipak, najbolje je da potpuno izbegavate hranu na koju ste alergični kako biste izbegli alergijsku reakciju, tegobe i posledice koje ona nosi sa sobom.

IgE simptomi alergije

Simptomi IgE alergije se obično javljaju za nekoliko sekundi ili minuta nakon digestije namirnice na koju ste alergični. Ovi simptomi su raznovrsni i uključuju:

  • Oticanje
  • Koprivnjaču (tzv.urtikariju)
  • Osip
  • Svrab kože
  • Otežano disanje
  • Stezanje grla
  • Anafilaktički šok (u težim slučajevima)

Testiranje IgE alergija na hranu

IgE testovi se izvode kao deo početnog skrininga na alergije ili za potvrdu alergije.

To se može uraditi testiranjem uboda kože ili flastera (kožne probe).

Takođe se može uraditi IgE test iz krvi.

Testovi iz krvi su postali rutina u dijagnostici alergija, zbog praktičnosti, pouzdanosti, brzine izdavanja rezultata i mogućnosti da se rade i u dečijoj populaciji.

Testovi iz krvi precizno meri ukupna i specifična antitela IgE klase.

Testovi alergija na hranu zasnivaju se na određivanju specifičnog IgE na određenu namirnicu ili kategoriju namirnica. Ta antitela se stvaraju u organizmu ukoliko neko ko je alergičan konzumira tu hranu.

Međutim, ako neko recimo duži vremenski period nije uneo alergen i dobijemo negativan rezultat, ne možemo da znamo da li su se antitela izgubila ili ih nije ni bilo.

Da se utvrdi da li će neko imati (unapred) reakciju na neku supstancu rade se drugi tipovi testova (npr. Prickov test), ali to je u sklopu kliničke dijagnostike, a ne laboratorijske dijagnostike.

Osetljivost na hranu – IgG antitela

IgG antitela na hranu (imunoglobulin G) su produkt odložene alergijske reakcije na hranu. Često ih nazivaju „osetljivošću“ na hranu,  a u narodu kao i u laboratorijskoj praksi je opšte prihvaćen termin  „intoleracija na hranu“.

Sa IgG reakcijama imuni sistem proizvodi IgG antitela koja mogu dovesti do zapaljenskih procesa. Simptomi IgG reakcija mogu se pojaviti i do tri dana nakon konzumiranja problematične hrane.

Mnogi ljudi sa IgG osetljivošću  na hranu ne shvataju da ih imaju godinama, ako ne i celog svog života.

Često je teško odrediti tačno koja hrana uzrokuje probleme zbog odloženog delovanja, pa testovi ili eliminaciona dijeta mogu pomoći u identifikaciji prisutne osetljivosti na hranu.

Prema brojnim kliničkim studijama, eliminacija IgG pozitivne hrane često može ublažiti simptome:

  • Sindroma iritabilnog creva,
  •  Autizma,
  • ADHD-a,
  • Cistične fibroze,
  • Reumatoidnog artritisa
  • Epilepsije.

Simptomi IgG osetljivosti na hranu

Simptomi IgG alergijskih reakcija su obično mnogo suptilniji i mogu trajati mnogo duže od tradicionalnih IgE alergija.

IgG antitela dovode do zapaljenskih procesa i nisu povezana sa oslobađanjem histamina, tako da izostaju trenutne karakteristične alergijske reakcije kao što su svrab, osip, otok itd.

Simptomi IgG reakcije mogu se pojaviti do 72 sata nakon unosa neke hrane. Ovi simptomi mogu da uključe:

  • Anksioznost
  • Glavobolju
  • Mučninu
  • Depresiju
  • Nadimanje / gasove
  • Proliv
  • Zatvor
  • Refluks kiseline iz želudca
  • Bolovi u zglobovima
  • Umor
  • Promene raspoloženja
  • Hiperaktivnost
  • Gubitak daha
  • Slabost
  • Problemi sa koncentracijom

Određena stanja mogu nastati zbog osetljivosti na hranu, kao što su:

  • Artritis
  • Migrene
  • Infekcije uha
  • Ekcem
  • Sinusitis
  • Astma
  • Kolitis
  • Sindrom iritabilnog creva (IBS)

IgG i propustljiva creva (“Leaky Gut)

IgG osetljivost (kao i intolerancija na hranu) je povezana sa mnogim digestivnim problemima, uključujući propustljiva creva (poznato kao “leaky gut”).

Propustljivost creva znači da na sluznici tankog creva postoje mikroskopske rupe koje omogućavaju da čestice hrane, toksini i bakterije ulaze u krvotok što onda opterećuje imunološki sistem.

Propusna creva mogu izazvati upale i promene u crevnoj mikrobioti.

Mnoga istraživanja novijeg datuma pokazuju da promene u crevnim bakterijama mogu igrati ulogu u razvoju određenih hroničnih bolesti.

Hronična, dugotrajna upala i toksičnost mogu biti uzrok autoimunih bolesti i drugih srodnih poremećaja.

IgG testiranje osetljivosti na hranu i eliminaciona dijeta

Često je teško precizno odrediti koja hrana uzrokuje probleme zbog odloženog pojavljivanja simptoma. Zbog toga je IgG test ponekad dobar način da se odredi tačno na koju hranu osoba može biti osetljiva.  

Ovaj test ima smisla raditi samo ako postoji kliničkih indikacija za to.   

Kada se ustanovi na koju hranu osoba ima IgG odgovor, koristi se postupak eliminacione dijete koja se sprovodi minimum 3 meseca uz dodatne terapijske preporuke kreirane individualno prema potrebama osobe.

Ovakvi dijetetski poduhvati se savetuju uz nadzor stručnjaka.  Nakon perioda oporavka creva mnoge osetljivosti na hranu mogu nestati, a eliminisana hrana se može ponovo uvesti u redovnu ishranu.

U Beo-lab laboratorijama dostupan vam je test koji analizira IgG na 108 namirnica.

Intolerancija na hranu

Za razliku od alergije intoleracija na hranu ne pokrećue imuni sistem, međutim, može prouzrokovati neke od istih simptoma kao alergija i osetljivost na hranu pa se ljudi često zbunjeni i nisu sigurni da li se radi o alergijskoj reakciji ili samo o intoleranciji na hranu.

Intolerancije na hranu su najčešće uzrokovane nedostatkom ili odsustvom enzima potrebnog za varenje hrane u tankom crevu.

Najčešći simptomi intolerancije na hranu su:

  • Digestivne smetnje i tegobe poput grčeva i bola u stomaku, nadimanje, gorušica itd.
  • Psihološke promene poput osećaja umora, pojave nesanice, promene raspoloženja (depresija, anksioznost)
  • Neurološke tegobe poput glavobolje, migrenozne napade, slabe koncentracije itd.
  • Promene na koži (svrab, osip, crvenilo)

Uzrok intolerancije na hranu

Intolerancije na hranu su najčešće uzrokovane nedostatkom ili odsustvom enzima potrebnog za varenje hrane u tankom crevu.

Npr. ljudi sa intolerancijom na laktozu nemaju dovoljno enzima laktaze koji je potreban za razgradnju šećera laktoze koja se nalazi u mleku.

Ljudima sa intolerancijom na histamin može nedostajati enzima DAO ili HNMT koji dovode do viška histamina.

Ako postoji određena intolerancija na hranu, ponekad je moguće sprečiti negativne simptome kroz suplementaciju određenih enzima koji nedostaju.

Testiranje na hranu

U Beo-lab laboratorijama dostupan vam je Test Intoleracija na hranu IgG – 108 namirnica koji se radi se iz uzorka krvi.

Podrazumeva se uobičajeni unos namirnica 3 do 5 dana pre ovog testiranja (bez sprovođenja eliminacionih dijeta), čak i namirnica na koje se sumnja da postoji intolerancija.

Dr med biohemije Milka Popović, koja vodi kabinet za Funkcionalnu medicinu, se u Beo-lab laboratorijama između ostalog bavi se i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom i prima pacijente koji imaju bilo koji vid digestivnih smetnji i tegoba koje utiču na kvalitet svakodnevnog života.

Sa pacijentima, u trajanju od sat vremena, dr Milka kroz stručne konsultacije prolazi kroz čitavu anamnezu i istoriju tegoba i simptoma, a u cilju usmerenja pacijenta na pravu laboratorijsku dijagnostiku čije rezultate takođe tumači i u skladu sa njima pravi individualne programe ishrane i po potrebi, suplementacije.

Izvori

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5346110/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3791631

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3314037/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695393/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK27117/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774223/

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice
polno prenosive bolesti

POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u laboratoriju koja vrši uzorkovanje!
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Proverite lokacije u Beogradu  na kojima je dostupno uzorkovanje za antigen test.

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via e-labs or come directly to the laboratory!
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.
Check the locations in Belgrade where antigen testing is available.