Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Diamin oksidaza (DAO) -intolerancija na histamin

Šifra AL71 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 8 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

DAO – Diamino oksidaza je enzim uključen u metabolizam, oksidaciju i inaktivaciju histamina i drugih poliamina.

2,950.00din

Vađenje krvi
Alergologija logo Beo-lab

Šta je diamino oksidaza (DAO)?

Histamin je biogeni amin i medijator zapaljenja koji endogeno nastaje u mastocitima i bazofilnim granulocitima. Histamin je pokretač akutnih alergijskih reakcija ali njegovo prisustvo podstiče i lučenje želudačne kiseline.

Histamin se u organizam unosi putem namirnica koje su bogate ovim biogenim aminom.  Unos hrane bogate histaminom ne izaziva nikakve smetnje ukoliko se histamin metaboliše ispravno. DAO (diamin oksidaza) je enzim koji je odgovoran za razgradnju histamina jer reguliše oslobađanje histamina na nivou digestivnog trakta.

Kada se radi analiza diamino oksidaza (DAO)?

Histamin je pokretač akutne alergijske reakcije, ali se histamin u organizam unosi i putem namirnica koje sadrže ovaj biogeni amin. Nakon unosa određene hrane bogate histaminom, usled normalnog funkcionisanja metabolizma histamina, dolazi do njegovog razlaganja i deaktivacije u tankom crevu. Međutim, kada u crevima nema dovoljno enzima koji razrađuje histamin tj. diamino oksidaze (DAO), dolazi do ispoljavanja simptoma koji podsećaju na simptome alergijske reakcije jer se histamin koji se unosi hranom razlaže sporije pa se povećava količina akumuliranog histamina. Iako simptomi viška histamina podsećaju na alergijsku reakciju, zapravo se radi o tzv. intoleranciji na histamin.

Najčešći uzročnici koji dovode do povećanog oslobađanja histamina su hrana (fermentisana hrana, paradajz, citrusno voće, čokolada, jagode, morski plodovi itd.), alkohol (crveno vino), određene grupe lekova (antidepresivi inhibitori monoaminoksidaze (inhibitori MAO), diazepam, verapamil itd.).

Najbitniji uzroci akumulacije viška histamina u krvi kod osoba intolerantnih na histamin su nedostatak ili nedovoljna fiziološka aktivnost enzima diamin oksidaze (DAO) ili histamin-N-metiltransferaze (HNMT). Nedostatak enzima ili nedovoljna aktivnost mogu biti genetskog ili stečenog porekla (inhibitori enzima diamno-oksidaze, gastrointestinalni poremećaji posebno oni povezani sa sindromom iritabilnog creva (IBS), kao što su zatvor, dijareja, sitost, nadimanje ili nadimanje).

Ako postoji određena intolerancija na hranu, ponekad je moguće sprečiti negativne simptome kroz suplementaciju određenih enzima koji nedostaju.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Uzorak krvi za ovu analizu bi trebalo dati ujutru, na prazan stomak (nakon noćnog gladovanja). Proverite da svojim lekarom da li bi trebalo prestati sa terapijom lekova koji izazivaju alergije, antihistaminika, oralnih kortikosteroida i/ili blokatora H2 receptore 24 sata pre vađenja krvi.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 16 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa će protumačiti izabrani lekar, uzimajući u obzir kliničku sliku pacijenta i ostale medicinske aspekte u koje samo lekar ima uvid.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.