Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Histamin -EDTA

Šifra CHSR123 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 8 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Do povećanje produkcije histamina dolazi kod alergijskih reakcija, ali i kao posledice drugih oštećenja tkiva jer histamin igra važnu ulogu u svim upalnim reakcijama (ne samo kod alergija).

1,850.00din

Vađenje krvi
Alergologija logo Beo-lab

Šta je histamin?

Histamin je biogeni amin i medijator zapaljenja koji endogeno nastaje u mastocitima i bazofilnim granulocitima. Histamin je pokretač akutnih alergijskih reakcija ali njegovo prisustvo podstiče i lučenje želudačne kiseline.

Histamin se u organizam unosi putem namirnica koje su bogate ovim biogenim aminom.  Unos hrane bogate histaminom ne izaziva nikakve smetnje ukoliko se histamin metaboliše ispravno. DAO (diamin oksidaza) je enzim koji je odgovoran za razgradnju histamina jer reguliše oslobađanje histamina na nivou digestivnog trakta.

Histamin utiče na kapilarnu propustljivost za leukocite i proteine i na taj način učestvuje u odbrani organizma.

Kada se radi analiza histamin-EDTA?

Histaminski test je koristan indikator (preterane) aktivacije mastocita. Test može biti od koristi za potvrdu anafilaktičke reakcije, ili se može koristiti za postavljanje dijagnoze mastocitoze (retke grupe poremećaja koje karakteriše abnormalna proliferacija mastocita).

Histamin u punoj krvi, se koristi i kao precizan marker nedovoljne ili prekomerne metilacije (proces metilacije je bitan za stvaranje određenih aminokiselina, neurotransmitera, hormona i antioksidanasa čiji metabolizam ima uticaj na zdravlje kardiovaskularnog, nervnog i reproduktivnog sistema). Povišeni nivoi histamina ukazuju na nedovoljnu metilaciju zbog čega dolazi do ispoljavanja simptoma alergijske reakcije.

Da bi se procenila proizvodnja histamina tokom dužeg vremenskog perioda, umesto testa iz  krvi, lekar može zatražiti test histamina na urinu prikupljenom u periodu od 24 sata.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Nije potrebna posebna priprema za ovu analizu. Proverite da svojim lekarom da li bi trebalo prestati sa terapijom lekova koji izazivaju alergije, antihistaminika, oralnih kortikosteroida i/ili blokatora H2 receptore 24 sata pre vađenja krvi.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 8 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa će protumačiti izabrani lekar, uzimajući u obzir kliničku sliku pacijenta i ostale medicinske aspekte u koje samo lekar ima uvid.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.