Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
laktozna intolerancija

Laktozna intolerancija

I kravlje mleko ima šećer. Mlečni šećer se zove laktoza i ima ga u svim mlečnim proizvodima.

A mi ljudi, imamo prirodno u tankom crevu, jedan poseban enzim „ laktazu“ koji učestvuje u procesu varenja i razlaganja laktoze. Uz pomoć ovog enzima, laktoza se lako razlaže i sve hranljive materije iz mleka, odlaze direktno iz tankog creva u krvotok.

Medjutim, statistika je pokazala da čak 75% ljudske populacije, ima smanjeno lučenje laktaze u tankom crevu.

Šta se dešava kada nema dovoljno laktaze u tankom crevu?

U tom slučaju, deo nesvarene laktoze odlazi u debelo crevo. Bakterije debelog creva pokušavaju da ga razgrade kroz proces fermentacije. To dovodi do neprijatnosti kao što su: nadimanje, gasovi, bolovi u stomaku, sluzi u stolici, mučnine i dijareje. Mogu biti izraženi svi, a mogu i samo neki od navedenih  simptoma.

Ukoliko popijete šolju mleka, a intolerantni ste na laktozu, simptomi se pojavljuju u periodu od 30 minuta do 2 sata, nakon konzumiranja mleka.

Jačina izraženih simptoma zavisi od stepena nedostatka enzima laktaze u tankom crevu, kao i količine i vrste mlečnih proizvoda koji se konzumiraju.

Laktozna intolerancija nastaje kada se enzim laktaza ne proizvodi u količinama dovoljnim za razgradnju  laktoze (hipolaktazija) ili kad enzim u potpunosti nedostaje (alaktazija) zbog čega se javljaju gore navedeni simptomi.

Koliko laktoze se nalazi u pojedinim mlečnim proizvodima

Najviše laktoze ima u mleku ( oko 12g na jednu šolju od 250 ml mleka ), zatim u jogurtu 8g. Na 50g mlečne čokolade oko 4g laktoze, a porciju od 50g sladoleda 3g laktoze. Najmanje ga ima u siru i domaćem kefiru ( ispod 1g laktoze po porciji).

Tipovi laktozne intolerancije

Tipove laktozne intolerancije možemo podeliti na:

  • Razvojna laktozna intolerancija. Javlja se kod nedonoščadi, rođenih pre 34 nedelje trudnoće, kod kojih je nedovoljno razvijen digestivni trakt. Ova laktozna intolerancija je prolazna.
  • Urođena laktozna intolerancija. Potpuno odsustvo enzima. Javlja se kod beba odmah po rođenju nakon prvog mlečnog obroka tj podoja. Ovaj vid laktozne intolerancije je veoma redak a nedostatak laktoze je doživotan.
  • Stečena ( sekundarna) laktozna intolerancija. Nastaje usled crevnih oboljenja (stomačni virus, trovanje hranom ili zapaljenska bolest creva , kao Kronova bolest, kao posledica hemijoterapije,…). I ovaj tip laktozne intolerancije je prolaznog karaktera.
  • Genetička ( nasledna) laktozna intolerancija. Označava genetski određeno smanjenje nivoa laktaze i to na svega 10% vrednosti, koje postoje pri rođenju.

  Genetska laktozna intolerancija

Genetska laktozna intolerancija, najčešće se ispoljava u periodu od druge do dvadesete godine života ( zato se još naziva i adolescentna laktozna intolerancija ). Aktivnost laktaze najčešće se počinje smanjivati od 2 godine života, a znakovi i simptomi intolerancije na laktozu obično se manifestuju izmedju 6-7 godine. Do odrasle dobi, nivo laktaze se smanji za oko 90%.

Kod genetski utvrđene predispozicije, problem je najčešće moguće rešiti korigovanom ishranom bez mleka i mlečnih proizvoda, i/ ili u vidu uzimanja enzima laktaze kroz dodatak ishrani.

Pre prelaska na laktoznu dijetu, jako je bitno da se uradi precizna laboratorijska analiza, kojom bi se potvrdila Genetska laktozna intoleracija.

Zašto je važno obaviti genetičko testiranje na laktoznu intoleranciju?

  • Laktozna intolerancija izaziva probavne smetnje koje mogu znatno smanjiti kvalitet života. Pravilnom dijagnozom iste i primenom laktozne dijete moguće je eliminisati simptome.
  • Ako se analizom DNA ne utvrdi genetička predispozicija laktozne intolerancije, a simptomi postoje, traženje primarnog uzroka potrebno je preusmeriti prema drugoj dijagnostici ( npr. Celijakija).
  • Ako problem nedovoljne apsorpcije ugljenih hidrata ( šećera) traje duže vreme, jer se kasno otkrije, probavni trakt postaje sve slabiji, pri čemu može doći do problema sa apsorpcijom ostalih hranjivih materija pa nastanak i raznih drugih bolesti. Oslabljeni probavni sistem je podložan prekomernom razmnožavanju parazita, gljivica i bakterija, što može dodatno poremetiti ravnotežu crevne flore.

U Beo-lab laboratoriji dostupna vam je analiza Genetičke Laktozne intolerancije  primenom savremene PCR genetičke metode analize, u kojoj se vrši DNK analiza genetičkih varijacija.

Najnovija PCR metoda koristi tehnologiju koja daje nesporne rezultate genotipizacije, a sama DNA se izoluje iz krvi ili bukalnog brisa ( bris unutrašnje strane obraza) pa je mogućnost neprijatnosti za osobu koja se testira, svedena na minimum.

Analizu možete obaviti u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije. Cenu testa proverite u cenovniku analiza.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice