Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
Značaj Funkcionalne medicine u obalsti sporta

Značaj funkcionalne medicine u oblasti sporta

Funkcionalna medicina je pokazala veliki potencijal kod tretiranja hroničnih bolesti i upalnih stanja. Ipak, funkcionalnu medicinu je najbolje primeniti pre nego što se pojave simptomi bolesti.

Rešavanjem osnovnih poremećaja (disbalansa) koji onemogućavaju telu da funkcioniše na optimalan način, telo činimo jačim, kao i manje sklonim bolestima i upalnim procesima.

Pristup funkcionalne medicine je posebno značajan kod sportista, jer će ovakav tretman sportisti dati prednost u prevenciji od povreda i bržem vremenu oporavka nakon intenzivnih treninga i takmičenja.   

Šta je uzrok „iskakanja“ sportiste iz balansa?

Cilj redovnih treninga je postizanje snage, brzine, mase ili veštine. Sposobnost za vežbanje, oporavak kao i priprema tela za produktivniji sledeći trening je presudan za bilo kog sportistu.

Nakon intenzivnih treninga ili završenog takmičenja, telo se „bori“ da izgradi mišiće i da se oporavi. Postoji ravnoteža kataboličkih (razgradnja) i anaboličkih (izgradnja) procesa koji bi trebalio da se dešavaju u telu tokom i nakon treninga.

Ovi procesi zavise od zdrave ravnoteže hormona i nivoa hranljivih materija u telu.

Ako je ravnoteža tela previše katabolična, tada se mišići razgrađuju i neće se potpuno oporaviti, pa se može javiti sarkopenija (gubitak mišića).

Sarkopenija je deo normalnog procesa starenja, ali ovo nije normalno kod mladih i aktivnih ljudi.

Gubitak mišićne mase se dešava samo kod onih koji su statični, neuhranjeni ili imaju neko oboljenje koje troši mišićnu masu.

Koji su uobičajeni uzroci pada sportskih sposobnosti?

Najčešći uzroci pada sportskih sposobnosti su:

  • Neuhranjenost,
  • Opterećenje tela toksinima i
  • Hormonska neravnoteža.

Potencijalni osnovni uzroci svakog od  navedenih stanja su brojni.

Mitohondrija je glavni energetski centar svih ćelija. Ona je ključna za anabolične procese (procese izgradnje i oporavka) i bilo koja pomenuta neuravnoteženost može negativno uticati na njenu funkciju.   

Neuhranjenost

Pothranjenost sportista uglavnom nije posledica nedovoljne ishrane. Iako su poremećaji ishrane uobičajeni među sportskom populacijom, neuhranjenost u tom smislu je češće rezultat nedostatka neophodnih hranljivih sastojaka u izboru hrane.

Dva su najčešća uzroka neuhranjenosti kod sportista (ili bilo koje osobe).

  • Vrsta hrane koju sportista konzumira.
  • Poremećaj varenja.

Prerađena, pržena hrana i standardni “zapadni način” ishrane je siromašan hranljivim materijama. Iako ishrana može sadržiti dovoljno potrebnih kalorija, ova vrsta ishrane ne nudi ključne nutrijente koji su potrebni za isceljenje, oporavak i dobre performanse.

Takođe, ova vrsta hrane podstiče upalne procese u organizmu, što znači da će doprineti i produžiti prirodne zapaljenske procese u telu, što dalje može dovesti do slabljenja organizma i mišića i kao krajnji rezultat do pojave čestih sportskih povreda i bolesti.

Sa druge strane, unos hranljivih materija može biti optimalan, ali sposobnost tela da hranljive materije razgrađuje i asimilira u krvotok i koristi za oporavak i izgradnju poremećen.

Značaj funkcionalne medicine u oblasti sporta 1

To se može ispoljiti kao posledica niske želudačne kiselosti izazvane stresom, koja dovodi do slabe proizvodnje digestivnih enzima, a samim tim i do lošeg razlaganja hrane.

Drugi uzrok bi mogao biti probavni patogen. Bakterijske infekcije poput Helicobacter Pylori su veoma česte. Parazitske infekcije poput Blastocistis Hominis su takođe veoma česte i oduzeće važne hranjive sastojke.

 Prekomerni rast kandide (kvasnica) ili bakterija u tankom crevu rast (SIBO) su još par uzroka pothranjenosti kod sportista.

Najčešći uzroci bolesti kod sportista

Postoji mnogo razloga zbog kojih sportista može da ima pad ukupnih performansi, pojavu čestih povreda i bolesti, međutim, nekoliko se izdvaja: 

  • Loše zdravlje gastrointestinalnog trakta (ili creva);
  • Poremećen  mikrobiom;
  • Toksičnost – opterećenje tela toksinima
  • Hormonalne neravnoteže
  • Stil života

Zdravlje gastrointestinalnog trakta

Ispitivanje zdravlja gastrointestinalnog trakta (ili creva) je prvo i najvažnije koje treba započeti sa bilo kojim sportistom. Creva pokreću naš imuni sistem, igraju glavnu ulogu u apsorpciji i upotrebi hranljivih sastojaka, kao i u uklanjanju toksina.

Mnogo je uzroka disfunkcije GI trakta :

Koji god da je uzrok u pitanju, ključno je da se identifikuje!

GI trakt drži oko 60% vašeg imunološkog sistema. Optimizacija njegove funkcije može poboljšati imunološku otpornost,  ali takođe poboljšati oporavak mišića i podići sportske performanse.

Upala mišića usled  teških treninga, rezultat je zapaljenskog procesa koji se dešava kada se mišići povrede, a zatim obnovljaju od oštećenja. Iako ima još mnogo toga što treba da naučimo o ovom procesu, u crevima su prisutni ključni hranljivi sastojci koji pomažu brzom vraćanju funkcije oštećenih mišića tokom treninga.

Glutamin, Vitamin C, kurkuma (kurkumin) i drugi antioksidanti i protivupalna sredstva neutrališu oksidaciju i „slobodne radikale“ uzrokovane upalom i popravkom ćelija.

U ljudskom telu veliki deo glutationa se nalazi u GI traktu. Da bi se smanjio upalni proces, potreban je adekvatan nivo antioksidanata u krvotoku.

Sport i Funkcionalna medicina

Mikrobiom

Ako je gastrointestinalni trakt upaljen ili neuravnotežen sa „lošim bakterijama“, može doći do nepotpune apsorpcije hranljivih materija iz hrane. Neuravnotežena, visoko prerađena hrana, priprema telo za povećani stres, upale i oštećenja.

Postoji mnogo načina za optimizaciju GI trakta, kako bi se optimizirala eliminacija toksina i apsorpcija hranljivih materija. 

Pravim izborom hrane moguće je popraviti, obnoviti i ponovo postići ravnotežu mikrobioma i GI trakta. Kroz ključnu nutriciju, suplemente i promene načina života,  pravi se velika razlika u energiji koju sportista oseća tokom dana i tokom treninga.

Ključ zaceljenja gastrointestinalnog trakta je uvek korišćenje testova iz oblasti specijalne laboratorijske dijagnostike za otkrivanje uzroka simptoma.

Toksičnost, hormonske neravnoteže i stil života

Postoje mnoga druga područja u telu koja mogu prouzrokovati povrede ili bolesti. Važno je gledati na telo iz aspekta Funkcionalne medicine, da svaki organ i sistem u organizmu  funkcioniše u potpunosti i u harmoniji sa svim ostalim organima i sistemima u telu.

Pristup tretiranja bolesti koji gleda samo na jedan organ i daje jedan lek za taj organ, propušta mnogo šire polje.

Na primer, pacijenti mogu odlaziti kod svog lekara sa neobjašnjivim umorom i gojenjem. Lekar može zatražiti laboratorijske analize za štitnu žlezdu i osnovni panel biohemije.  Ako se uspostavi da je uzrok hipotiroza (usporen rad štitne žlezde), najčešće se prepisuje lek kao što je Eutyrox (hormo tiroksin). Nakon nekoliko meseci najčešće se uspostavlja ponovni optimalni rad žlezde.

Međutim šta je ovde problem?  ZAŠTO štitna žlezda ne funkcioniše?  Šta se dešava u telu i zbog čega je došlo do ovakve disfunkcije? 

Na štitnu žlezdu može uticati mnogo faktora, neke od kojih može biti neravnoteža u GI traktu i /ili hronično izloženost stresu i visoko lučenje kortizola, hormona nadbubrežne žlezde na primer. 

Ako se ovi faktori nikada ne identifikuju ili ne tretiraju, lekovi će možda vratiti brojeve laboratorijskih nalaza, ali žarište će i dalje postojati i štetiće organizmu.   

Toksičnost  i način života (nedostatak sna, visok stres, loši međuljudski odnosi itd.), svi mogu igrati važnu ulogu u ukupnom zdravlju i performansama sportista.

Specijalna laboratorijska dijagnostika – podrška za bolje sportske performanse

Pristup funkcionalne medicine podržan sa specijalnom laboratorijskom dijagnostikom je ključni deo personalizovanog (individualnog) plana za sportiste.

Sportisti su deo posebne populacije jer su njihovi energetski zahtevi često veći od zahteva  prosečne osobe. Pored toga, preporučene dnevne potrebe zasnivaju se na prosečnoj osobi, što može biti sasvim drugačije od potreba sportista.

Takođe, postoje genetski faktori koji mogu igrati ulogu u tome da li je osobi potrebno više nekog mikronutrienta iz suplementa ili hrane. Razlog tome može biti slabija funkcija određenog enzima koji pomaže da se  mikronutrijent apsorbuje ili pretvori u koristan aktivan oblik.

Laboratorijsko testiranje, koje može biti korisno za svaku sportski aktivnu osobu, bi trebalo da prevaziđe rutinske biohemijske analize. Specijalna laboratorijska dijagnostika poput:

trebalo bi da budu sastavni deo testiranja profesionalnih sportista svake sezone.

Testovi poput:

rade se po potrebi i mogu otkriti glavna područja koja treba ciljati za vraćanje optimalnog zdravlja i performansi sportista.

Personalizovani plan za sportiste na osnovama funkcionale medicine

Na osnovu laboratorijskih rezultata, ciljeva i istorije zdravlja, moguće je kreirati individualni plan ishrane zasnovan na rasporedu treninga i takmičenja, kao bi se prilagodili i optimizirali zdravlje sportiste.

Kabinet za funkcionalnu medicinu Beo-lab laboratorija vodi dr med. sci biohemije Milka Popović.

Za zakazivanje individualnih konsultacija i više inforamcija o testovima specijalne laboratorijske dijagnostike i pripremu personalizovanih planova za sportiste, možete nam pisati na mail funkcionalnamedicina@beo-lab.rs.

SAZNAJ VIŠE

Kabinet za funkcionalnu medicinu.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice