Izdisajni test na Helicobacter pylori

Specifičnosti Helicobacter pylori infekcije su: ekološka sredina – želudac kao i snažna aktivnost ureaze. Ove karakteristike su uticale na razvoj posebnih dijagnostičkih laboratorijskih testova na Helicobacter pylori, kao što je urea izdisajni test.

Helicobacter pylori je najčešći uzročnik nastajanja hroničnog gastritisa, čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu.

Takođe, smatra se da ima ulogu i u nastajanju adenokarcinoma želuca, kao i limfoma koji su ograničeni na želudačnu sluznicu (MALT).

Otuda je pravovremena i precizna dijagnostika izuzetno važna! 

Kako dolazi do infekcije?

Čovek je nosilac i prenosnik ove bakterije. Utvrđeno je da bakterija preživljava u mleku, rečnoj i morskoj vodi.

Infekcija se može preneti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili unošenjem u organizam putem kontaminirane vode, hrane ili mleka.

Smatra se da je oko 60% ukupne humane svetske populacije inficirano ovom bakterijom.

Put do dijagnoze Helicobacter pylori

Uporedo sa razvojem invanzivnih testova baziranih na endoskopiji i biopsiji sluznice želuca, kojima se rutinski završava gornja endoskopija, razvijani su i indirektni neinvanzivni laboratorijski testovi, koji ne zahtevaju endoskopski pregled niti biopsiju.

Izdisajni test na Helicobacter pylori je neinvazivni, neradioaktivni test za određivanje prisustva bakterije u želucu (stomaku).

Dijagnostičke metode i laboratorijski testovi predstavljaju značajnu kariku u multidisciplinarnom pristupu Helicobacter pylori infekciji u kliničkoj praksi.

Urea izdisajni test na Helicobacter pylori

Urea izdisajni test se bazira na izrazito potentnoj aktivnosti ureaze Helicobacter pylori. Test ima visoku specifičnost i senzitivnost i kako se izvodi.

Princip testa se sastoji u tome da pacijent popije tabletu u kojoj se nalazi urea sa neradioaktivnim izotopom ugljenika 13C. Urea se razlaže u želucu na dva molekula amonijaka i molekul ugljen-dioksida (13CO2) koji se resorbuje u crevima i eliminiše plućima. U uzorku sakupljenog vazduha određuje se spektrometrom izotopski odnos 13C / 12C .

Izdisajni test „postaje“ negativan odmah po eradikaciji (nestanku) bakterije. Odlikuje se visokom senzitivnošću i specifičnošću.

Potrebno je poštovati dva stava pri kontroli eradikacije:

  • Ponoviti testiranje mesec dana posle eradikacione terapije
  • Ponoviti testiranje najmanje 14 dana nakon ukidanja acidosupresivnih lekova, specijalno PPI

Lažno negativni rezultat može da se dobije i kod pacijenata posle resekcije želuca.

Serološka dijagnostika za primarnu dijagnostiku Helicobacter pylori

Serološka dijagnostika( određivanje antitela IgA i IgG), može da se koristi samo za primarnu dijagnostiku Helicobacter pylori, ali se ne može korisiti za određivanje uspešnosti primenjene terapije (u smislu eradikacije bakterije) pošto antitela u organizmu ostaju najmanje godinu dana nakon uništenja bakterije.

Helicobacter pylori izdisajni test je jedini pouzdan za validaciju uspešnosti terapije, pošto se direktno određuje prisustvo bakterije tj. njena metabolička aktivnost.

Izdisajni test na Helicobacter pylori ima dijagnostičku preciznost koja je istovetna sa histologijom.

Po vodičima dobre laboratorijske i kliničke prakse, ovaj test se smatra najbezbednijim i najvalidnijim testom u domenu dijagnostike Helicobacter pylori.

Izdisajni test na helicobacter pylori u Beo-lab laboratorijama

Ova test možete uraditi u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Cena izdisajnog testa na Helicobacter pylori iznosi 3.520 rsd. Na rezultat se čeka 1 radni dan. U slučaju da pacijent testiranje obavi u subotu, rezultate je dostupan u ponedeljak.

Kako da se pravilno pripremite za izvođenje Brzog urea izdisajnog  testa na Helicobacter pylori, pročitajte u našem Uputstvu za pacijente.

Ukoliko se odlučite za primarnu serološku dijagnostiku, cene ovih testova su:

  • Helicobacter pylori – lgA At iznosi 1.150 rsd
  • Helicobacter pylori – lgG At iznosi 1.150 rsd

Na rezultate seroloških testova se čeka 3 radna dana.  

U beo-lab laboratorijama dostupnavam je i analiza stolice – Helicobacter pylori AG koja iznosi – 1330 rsd.

Za više informacija o navedenim testovima možete nas  kontaktirati putem našeg call centra na telefon +381 11 36 22 888 ili putem naše  e-mail adrese kontakt@beo-lab.rs

Datum objave 29.5.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana