Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

ICA antitela

Šifra CHSR64 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 10 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

ICA antitela su antitela usmerena protiv citoplazme ćelija pankreasa Langerhansovih ostrvaca koja stvaraju i sekretuju insulin. Ova antitela se mogu razviti kod osoba u dečijem uzrastu i biti pokazatelj mogućeg razvoja dijabetesa tipa1. Njihovo prisustvo se povezuje sa autoimunim napadom na beta-ćelije, što rezultira njihovom destrukcijom i nedostatkom insulina.

4,150.00din

Vađenje krvi
Imunologija logo Beo-lab

Šta su ICA antitela?

Citoplazmatska autoantitela ćelija ostrvaca pankreasa (ICA) su važni markeri insulin-zavisnog dijabetes melitusa. Marker su imunološke destrukcije ćelija pankreasa.

ICA antitela su jedna od najčešćih autoantitela otkrivenih tokom početka bolesti sa incidencom od 70-80% kod novodijagnostikovanih pacijenata sa dijabetesom tipa 1.

Otkrivanje ICA antitela je klinički značajno u dijagnozi dijabetesa tipa 1, posebno u slučajevima kada nivo glukoze u krvi pojedinca nije dobro kontrolisan. Međutim, važno je napomenuti da neće svi pojedinci sa dijabetesom tipa 1 imati detektabilna ICA antitela, a odsustvo ovih antitela ne isključuje dijagnozu.

ICA antitela se mogu naći i kod osoba sa drugim autoimunim stanjima, kao što su autoimuna bolest štitne žlezde ili celijakija, iako je njihovo prisustvo najvi[e povezano sa dijabetesom tipa 1.

Kada se rade ICA antitela?

Prisustvo ICA antitela kod pacijenata sa dijabetes melitusom ukazuje na prisustvo autoimunog dijabetesa tipa 1.

Dijabetes melitus tipa 1 je insulin-zavisni tip dijabetesa koji nastaje kao rezultat destrukcije beta-ćelija pankreasnih ostrvaca. Kao rezultat toga, dolazi do nedostatka ili potpunog odsustva insulina. Kada beta-ćelije ne mogu proizvesti dovoljno insulina ili ga uopšte ne proizvode, glukoza iz hrane ne može pravilno ući u ćelije kako bi se koristila kao izvor energije.

Simptomi dijabetesa tipa 1 mogu biti izraženi i obično se javljaju kod pacijenata u vreme postavljanja dijagnoze. Neki od simptoma koji se često povezuju sa dijabetesom tipa 1 uključuju povećanu žeđ (poliurija), često mokrenje (poliurija), povećan apetit, gubitak telesne težine, umor, zamagljen vid i česte infekcije.

Kako beta-ćelije ne mogu proizvoditi dovoljno insulina ili ga uopšte ne proizvode, koncentracija glukoze u krvi raste. Ovo stanje poznato je kao hiperglikemija. Bez dovoljne insulinske aktivnosti, organizam ne može efikasno iskoristiti glukozu kao izvor energije, što dovodi do simptoma i komplikacija dijabetesa tipa 1.

Druga antitela povezana sa dijabetesom tipa 1 uključuju:

  • GAD antitela su antitela usmerena protiv dekarboksilaze glutaminske kiseline (GAD) ćelija pankreasa Langerhansovih ostrvaca koja stvaraju i sekretuju insulin.
  • IA-2 antitela su antitela usmerena protiv enzima tirozin fosfataze ćelija pankreasa Langerhansovih ostrvaca koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata.
  • Insulinska autoantitela (IAA), koja su češća kod dece nego kod odraslih, i javljaju se kada organizam prepozna insulin kao strano telo protiv koga stvara ova antitela.

Prisustvo autoantitela kao što su ICA antitela, GAD antitela, IA-2 antitela i insulinska autoantitela ima dijagnostički značaj i može se koristiti u predviđanju, dijagnostikovanju, praćenju i lečenju pacijenata sa dijabetesom tipa 1.

Lečenje dijabetesa tipa 1 uključuje primenu insulina, kontrolu nivoa glukoze u krvi, pravilnu ishranu i fizičku aktivnost. Redovno praćenje nivoa glukoze u krvi je ključno za održavanje dobre kontrole bolesti i sprečavanje komplikacija. Redovno praćenje autoantitela može biti deo monitoringa bolesti i određivanja odgovarajućeg terapijskog pristupa.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno nakon obroka.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje kroz 10 radnih dana od momenta uzorkovanja.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Više o dijabetesu, možete pročitati u sledećim člancima:

Dijabetes – simptomi, dijagnostika, prevencija

Test opterećenja glukozom – OGTT test

Gestacijski dijabetes – šećerna bolest u trudnoći

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.