Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

GAD antitela

Šifra IM90 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 16 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

GAD antitela (antitela protiv dekarboksilaze glutaminske kiseline) pripadaju grupi antitela povezanih sa dijabetesom. GAD antitela reaguju sa sopstvenim ćelijama tela, u ovom slučaju ćelijama pankreasa koje proizvode insulin. Kada imuni sistem napada ove ćelije, proizvodnja insulina se smanjuje ili zaustavlja, što može dovesti do razvoja dijabetesa.

2,200.00din

Vađenje krvi
Imunologija logo Beo-lab

Šta su GAD antitela?

GAD enzim je odgovoran za konverziju glutaminske kiseline u gama aminobuternu kiselinu (GABA), neurotransmiter koji se nalazi u centralnom nervnom sistemu (CNS). GABA ima inhibitorno dejstvo na neurone u mozgu, smanjujući njihovu ekscitabilnost i igrajući važnu ulogu u regulaciji mišićnog tonusa.

GAD antitela su usmerena upravo protiv GAD enzima, koji je neophodan u formiranju gama aminobuterne kiseline (GABA).

Dakle, GAD antitela koja se javljaju kod dijabetesa ne utiču direktno na funkciju pankreasa putem enzima GAD, već su povezana sa imunološkim odgovorom koji vodi do uništavanja ćelija pankreasa koje proizvode insulin.

Tačni mehanizmi pomoću kojih GAD antitela utiču na razvoj dijabetesa tipa 1 nisu u potpunosti shvaćeni. Međutim, veruje se da je autoimuni odgovor koji uključuje GAD autoantitela jedan od faktora koji pokreću imuni sistem da napadne i uništi beta-ćelije, što na kraju dovodi do nedostatka proizvodnje insulina.

GAD antitela su takođe povezana sa drugim zdravstvenim stanjima, kao što su:

  • Cerebelarna ataksija (ovaj poremećaj uzrokuje iznenadne nekoordinisane pokrete mišića obzirom da je GABA je inhibitorni neurotransmiter koji reguliše mišićni tonus).
  • Sindrom ukočene osobe ( neurološko stanje, sa odlikama autoimune bolesti, koje uzrokuje ukočene mišiće i grčenje mišića).
  • Druge autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa (RA) i bolesti štitne žlezde.

Kada se radi test na GAD antitela?

Kada doktor postavi dijagnozu dijabetesa, sledeći korak jeste difrencijacija između juvenilnog, tipa 1 dijabetesa i dijabetesa tipa 2.

U vreme postavljanja dijagnoze, pacijenti obično već imaju izražene simptome bolesti karakteristične za ovo stanje. Obzirom da insulin ne može da ostvari svoju fiziološku ulogu, raste koncentracija glukoze u krvi.

Kod dijabetesa tipa 1 cirkuliše određeni broj autoantitela u krvi.

Druga antitela povezana sa dijabetesom tipa 1 uključuju:

  • ICA antitela su antitela usmerena protiv citoplazme ćelija pankreasa Langerhansovih ostrvaca.
  • IA-2 antitela su antitela usmerena protiv enzima tirozin fosfataze ćelija pankreasa Langerhansovih ostrvaca koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata.
  • Insulinska autoantitela (IAA), koja su češća kod dece nego kod odraslih, i javljaju se kada organizam prepozna insulin kao strano telo protiv koga stvara ova antitela.

Prisustvo gore pomenutih autoantitela je dokaz i predikcija razvoja autoimunskog tipa dijabetesa, pa njihovo određivanje u krvi može biti korisno doktorima u predviđanju, dijagnozi, praćenju i lečenju pacijenata sa dijabetesom tipa 1.

GAD antitela se mogu detektovati u krvi i 10 godina pre pojave prvih simptoma bolesti. Ova antitela su jedan od biomarkera koji se koriste za predviđanje razvoja autoimunog dijabetesa tipa 1 kod osoba koje su genetski podložne bolesti.

Studije su pokazale da prisustvo GAD antitela u krvi može biti prediktivni faktor za razvoj dijabetesa tipa 1. Osobe koje imaju GAD antitela u krvi imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 u budućnosti. Ova antitela se obično detektuju putem krvnih testova koji se vrše u ranim fazama, kada nema prisutnih simptoma bolesti.

Pronalaženje GAD antitela u krvi pre pojave simptoma dijabetesa tipa 1 omogućava rano prepoznavanje rizika i pružanje potencijalne predikcije pojave bolesti. To može biti od koristi u identifikaciji osoba koje su podložne razvoju dijabetesa tipa 1 i omogućava preduzimanje preventivnih mera ili blisko praćenje tih osoba kako bi se dijabetes otkrio i lečio što ranije.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno nakon obroka.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje kroz 16 radnih dana od momenta uzorkovanja.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Više o dijabetesu, možete pročitati u sledećim člancima:

Dijabetes – simptomi, dijagnostika, prevencija

Test opterećenja glukozom – OGTT test

Gestacijski dijabetes – šećerna bolest u trudnoći

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.