Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
skrining u prevenciji maligniteta

Skrining testovi u prevenciji 3 najčešća maligniteta

Skrining podrazumeva primenu medicinskih testova u cilju što ranijeg otkrivanja određenih oboljenja, pre pojave kliničkih simptoma.

Glavni cilj redovnog skrininga je da ukoliko postoji malignitet, on bude otkriven u početnim fazama, kada je proces lečenja i izlečenja jednostavniji i kraći.

Skrining programi su se pokazali veoma uspešnim u zemljama koje su ih sistemski primenile, naročito u slučaju tri najčešća maligniteta:

 • Raka grlića materice
 • Raka dojke
 • Raka debelog creva

U ovom tekstu ćete saznati:

Skrining testovi za rak grlića materice

Skrining za rak grlića materice podrazumeva preventivne preglede jedanput godišnje za sve žene od 21 – 65 godina starosti.

Tokom godišnjeg redovnog ginekološkog pregleda uzorkuje se bris grlića materice (cervikalni bris) za Papanicolaou test, koji se zasniva na citološkoj analizi.

Značajno smanjenje, za oko 80% smrtnosti od raka grlića materice, zabeleženo je u zemljama gde se ovakav skrining, u okviru organizovanih programa sprovodi kontinuirano više godina, što ukazuje na njegovu efikasnost.

Najznačajniji faktori rizika za nastanak raka grlića materice su:

 • Genitalne infekcije određenim tipovima HPV virusa (humani papiloma virusi)  
 • Stanja smanjenog imuniteta
 • Gojaznost
 • Povišeni nivo holesterola i triglicerida u krvi
 • Kao i svi faktori u okviru načina života koji su posledica loših socijalno-ekonomskih uslova života
 • Genetski faktori rizika koji se ogledaju u naslednim predispozicijama za nastanak bolesti

Danas se smatra da je infekcija određenim genotipovima humanim papiloma virusima (HPV) odgovorna za nastanak preko 80% svih slučajeva raka grlića materice (visokorizični tipovi HPV-a su nađeni kod 80% slučajeva karcinoma grlića materice).  

Kod većine žena koje su zaražene HPV-om, imuni sistem će stvoriti antitela i savladati virusnu infekciju.

Kod određenog broja žena, imunitet ipak ne uspe da pobedi infekciju i one tada imaju povećan rizik da obole.

Pročitajte više na temu HPV-a u tekstu:

Genetske predispozicije za rak grlića materice

Rak jajnika čini preko 3% svih karcinoma u ženskoj populaciji. Skoro svaka četvrta žena koja oboli od raka grlića materice imala je nasledne predispozicije za nastanak bolesti. Faktori rizika predstavljaju određene nasledne nepravilnosti gena tj.mutacije na genima. Ovde se pored ostalih izdvajaju posebno mutacije na genu RAD51C, uz ostale gene koji mogu dovesti i do pojave raka dojke. Zato se analiziraju nasledni paneli za karcinom dojke i jajnika u okviru zajedničkog panela. On može biti osnovni ili prošireni panel naslednih predispozicija za karcinom dojke i jajnika

Jednostavnom analizom krvi savremenim metodama genetskih testiranja, NGS sekvenciranjem, se otkrivaju ove promene. Ukoliko su nasledne predispozicije poznate i dokazane,može se preventivnim pregledima učiniti najviše moguće za rano otkrivanje pojave bolesti. U tom slučaju je ova bolest veoma lako izlečiva ako se detektuje na vreme. Kod pacijenata obolelih od raka grlića materice, nalaz sekvenciranja kojim je utvrđeno prisustvo nasledne genetske mutacije od ranije, umnogome štedi vreme i olakšava pristup personalizovanom i efikasnom lečenju ciljanom terapijom.

Skrining testovi za rak dojke

Skrining za rak dojke podrazumeva samopregled dojki svakog meseca, najbolje 10-tog dana od početka ciklusa, kao i klinički i ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje kod izabranog lekara ginekologa ili onkologa .

Od 45 godine života preporuka je i mamografija jednom u dve godine.

Podaci pokazuju da se u Srbiji ovo oboljenje otkrije u početnim fazama, kada je moguće potpuno izlečenje u svega 35% slučajeva obolelih u jednoj godini. Organizovani skrining i redovni pregledi zbog toga imaju izuzetan značaj.

Sindrom naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika je genetska predispozicija koja povećava verovatnoću za razvoj karcinoma dojke i/ili jajnika u određenoj životnoj dobi.

Beo-lab laboratorijama dostupne su analize sekvenciranja BRCA1 i BRCA2 gena iz krvi koji se povezuju sa naslednim rizikom za oboljevanje od raka dojke i/ili jajnika. Ovu analizu može preporučiti Vaš lekar u slučaju da postoji sumnja na naslednu pojavu bolesti. Koji su faktori koji opredeljuju za testiranje i više o ovome možete pročitati u članku BRCA Test kod naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika.

Mutacije na BRCA1,2 genima su najčešće i prve otkrivene ali nisu jedine koje mogu dovesti do pojave bolesti. Mogu se pored testiranje BRCA1,2 gena uraditi testiranja naslednih panela više gena koji uključuju BRCA1 i 2 gen kod već spomenutih Naslednih predispozicija za karcinom dojke i jajnika.

Pročitajte više o BRCA testu u članku:

Skrining testovi za rak debelog creva

Skrining za rak debelog creva treba raditi jednom godišnje počevši od 50-te godine života kod oba pola.

Test na okultno krvarenje u stolici je skrining test. Krvarenje u stolici može biti jedan od prvih znakova oboljenja digestivnog trakta. U ranoj fazi oboljenja, rak debelog creva se može uspešno lečiti.

Ukoliko se dobiju dva pozitivna nalaza od ukupno tri uzastopna testa na okultno krvarenje, sledeći dijagnostički korak je kolonoskopija i po potrebi biopsija promena na debelom crevu.

Generalno, populacija koja ima povećan rizik za oboljevanje od raka debelog creva su osobe starije od 50-te godine života. .

Takođe, povećan rizik oboljevanja imaju osobe koje boluju od zapaljenskih bolesti creva, kao i osobe sa genetskim opterećenjem tj. slučajevima postojanja oboljevanja u porodici ( pozitivne porodične anamneze kod polipoznih i nepolipoznih tipova naslednih kancera ).

 U Beo-lab laboratorijama možete uraditi testiranja iz krvi za Nasledne predispozicije oboljevanja od raka debelog creva.

Povezan problem kod osoba koje primarno boluju od karcinoma dojke, jajnika i materice može biti i nastanak raka debelog creva. Redovna preventivna kontrola i u ovim slučajevima je izuzetno važna. Dokazana je i veza između nasleđenih mutacija na genima koji ne moraju biti karakteristični samo za određeni tip organa, već mogu uzrokovati i bolest na drugim organima. U tom smislu, kod genetskih naslednih predispozicija za kancere postoji i sveobuhvatno testiranje svih gena koji su do sada otkriveni kao onkogeni.

primarna prevencija karcinoma

Primarna prevencija karcinoma

Primarna prevencija svih vrsta raka podrazumeva pravilan način ishrane – ishranu bogatu voćem, povrćem, umerenim konzumiranjem mesa i proizvoda životinjskog porekla, kao i ograničeni unos industrijskih prerađevina, kao i umerena i redovna fizička aktivnost za održavanje vitalnosti organizma i smanjenja nivoa stresa.

Svaka osoba svojim životnim navikama utiče na povećanje ili smanjenje rizika. Skrining  je način da se bolest ( ukoliko se  pojavi) dijagnostikuje u početnoj fazi kada postoje veći izgledi za uspešno lečenje i izlečenje.  

Podizanje svesti o značaju skrininga

04. februara obeležava se Svetski dan borbe protiv raka, a mart mesec je Nacionalni mesec borbe protiv raka, kada se najsnažnije različitim kampanjama podiže svest o značaju skrininga i svest o činjenici da je rak izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice