Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Hormon rasta (HGH, Somatotropin)

Šifra ME15 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Ljudski hormon rasta (HGH), takođe poznat kao somatotropin, je hormon koji se prirodno proizvodi u hipofizi. On igra ključnu ulogu u stimulisanju rasta, regeneraciji ćelija i održavanju zdravih tkiva u celom telu. Nivoi HGH su obično visoki tokom detinjstva i adolescencije, promovišući rast i razvoj kostiju, mišića i drugih tkiva.

1,090.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je hormon rasta (HGH, somatotropin)?

Ljudski hormon rasta (HGH) igra nekoliko važnih uloga u ljudskom telu osim što samo podstiče rast.

 • Rast i regeneracija ćelija: HGH stimuliše reprodukciju i regeneraciju ćelija u celom telu. Promoviše rast i podelu ćelija kostiju, mišićnih ćelija i ćelija organa, pomažući u obnavljanju i održavanju tkiva.
 • Zdravlje kostiju i skeleta: HGH je ključan za rast i gustinu kostiju. Stimuliše proizvodnju specijalizovanih ćelija zvanih osteoblasti, koji su odgovorni za formiranje kostiju. HGH takođe poboljšava apsorpciju kalcijuma u ​​crevima i promoviše zadržavanje minerala neophodnih za snagu kostiju.
 • Razvoj mišića i snaga: HGH igra ulogu u razvoju mišića promovišući sintezu novih proteina i razgradnju zaliha masti. Povećava mišićnu masu, snagu i performanse vežbanja.
 • Regulacija metabolizma: HGH utiče na metabolizam stimulišući razgradnju masti i inhibirajući njihovu sintezu. Takođe, može promovisati korišćenje masnih kiselina kao izvora energije, što može dovesti do smanjenja telesne masti. HGH može uticati na osetljivost na insulin i metabolizam glukoze, te potencijalno uticati i na nivo šećera u krvi.
 • Imunološka funkcija: HGH je uključen u regulaciju imunološkog sistema, podržavajući proizvodnju i funkciju imunoloških ćelija. Pomaže u održavanju snažnog i zdravog imunološkog odgovora, štiteći telo od infekcija i bolesti.
 • Kognitivna funkcija: Neka istraživanja sugerišu da HGH može igrati ulogu u kognitivnim funkcijama, pamćenju i mentalnoj budnosti. Međutim, stepen njegovog uticaja na ove oblasti se još uvek proučava.
 • Efekti protiv starenja: HGH je privukao pažnju zbog svojih potencijalnih efekata protiv starenja, iako su naučni dokazi ograničeni. Neke studije sugerišu da suplementacija HGH može imati pozitivne efekte na elastičnost kože, smanjenje bora i ukupnu vitalnost. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumeo uticaj HGH na proces starenja.

Kada se radi hormon rasta (HGH, somatotropin)?

Odluka da se pacijent podvrgne laboratorijskoj analizi hormona HGH se obično zasniva na kliničkim indikacijama i specifičnim kriterijumima.

Evo nekih uobičajenih situacija u kojima se testiranje HGH može uzeti u obzir:

 • Poremećaji rasta: Ako je rast deteta značajno odložen ili je izvan normalne krive rasta, nedostatak HGH može biti potencijalni uzrok. Testiranje se može uraditi da bi se procenili nivoi HGH i utvrdilo da li je potrebna terapija zamene hormona.
 • Nedostatak hormona rasta kod odraslih: Kod odraslih, nedostatak HGH se može manifestovati kao umor, smanjena mišićna masa, povećana telesna masnoća i promene u raspoloženju i kognitivnim funkcijama. Ako simptomi ukazuju na potencijalni nedostatak, može se razmotriti analiza HGH.
 • Praćenje HGH terapije: Ako pojedinac već prima HGH terapiju zbog dijagnostikovanog nedostatka ili zdravstvenog stanja koje zahteva suplementaciju HGH, može se sprovoditi redovno praćenje nivoa HGH da bi se obezbedila odgovarajuća doza i efikasnost lečenja.
 • Procena drugih hormonskih poremećaja: Nedostatak HGH može biti povezan sa drugim hormonskim disbalansima ili poremećajima hipofize. Ako postoje indikacije takvih stanja, HGH testiranje može biti deo sveobuhvatne analize hormona.
 • Sumnja na akromegaliju: Akromegalija je stanje koje karakteriše prekomerna proizvodnja hormona rasta, obično uzrokovana benignim tumorom u hipofizi. Ako se sumnja na akromegaliju na osnovu simptoma kao što su uvećane crte lica, uvećane ruke ili stopala ili bol u zglobovima, može se izvršiti testiranje na HGH.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

U većini slučajeva, priprema za testiranje na HGH zahteva gladovanje od oko 10 do 12 sati, pre testa. To znači uzdržavanje od konzumiranja bilo kakve hrane ili pića, osim vode.

Vreme izvođenja testa može biti važno jer lučenje HGH prati pulsirajući obrazac, sa višim nivoima koji se obično javljaju tokom ranih jutarnjih sati. U zavisnosti od svrhe testa, lekar može preporučiti određeno vreme za uzimanje uzorka krvi kako bi se uhvatili potrebni nivoi HGH. Ovo vreme može da se razlikuje za različite situacije, pa je važno da sledite data uputstva.

Vreme izdavanja rezultata

Na rezultata analize HGH se čeka 2 radna dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači izabrani lekar.

Štitna žlezda – hormoni štitne žlezde utiču na rad svih ćelija

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.