Call Centar:  011 36 22 888

office@beo-lab.rs

Pratite nas

Call Centar +381 11 36 22 888

Pratite nas

Antigen test na COVID-19

Test antigena u dijagnozi COVID-19 infekcije

Od početka COVID-19 pandemije laboratorije koriste testove amplifikacije nukleinskih kiselina – PCR test, da bi detektovale prisustvo SARS-CoV-2 virusa, koji izaziva oboljenje.

Sa cijem da se dođe do pouzdanog, ali bržeg i jeftinijeg testa koji bi detektovao antigen specifičan za infekciju SARS-CoV-2, razvijeni su testovi koji su jednostavniji i brži za izvođenje, ali nešto manje osetljivi od PCR testova. Takvi su upravo SARS-CoV-2 antigen testovi.

Iz teksta saznajte:

Šta je SARS-CoV-2 antigen?

SARS-CoV-2 antigen je protein jezgra koronavirusa, koji čini 90% ukupnih proteina koje proizvodi virus u toku svog razmnožavanja, na sluzokoži disajnih organa.

Dijagnostički testovi za detekciju SARS-CoV-2 antigena su napravljeni tako da direktno detektuju upravo proteine jezgra virusa, koji se nalaze na sluzokoži disajnih organa.

Kako se izvodi test na SARS-CoV-2 antigen?

Odgovarajući uzorak za ovu analizu je bris iz nazofarinksa (nosnog dela ždrela).

Kome se i kada preporučuje da uradi test na SARS-CoV-2 antigen?

Ovi testovi ima najbolje rezultate kod pacijenata sa visokim virusnim opterećenjem, što obično postoji 1-3 dana pre pojave prvih simptoma bolesti, kao i u toku prvih 5-7 dana oboljenja.

Ovo nudi mogućnost rane dijagnoze i ciljane izolacije najinfektnivnijih osoba i njihovih bliskih kontakata.

Kod pacijenata koji se jave posle više od 5 – 7 dana od pojave simptoma, verovatno postoji manje virusno opterećenje i veća verovatnoća da se dobiju lažno negativni rezultati.

Kad god je moguće, pozitivan test na SARS-CoV-2 antigen treba potvrditi PCR testom, koji predstavlja zlatni standard u dijagnostici infekcije izazvane novim koronavirusom.

Ali, ukoliko je PCR test nedostupan ili zahteva suviše dugo vremena da bi se uradio, testovi na antigen (koji zadovoljavaju osnovne kriterijume Svetske Zdravstvene Organizacije za osetljivost i specifičnost u poređenju sa referentnim PCR testom), mogu se koristiti za dijagnozu SARS-CoV-2 infekcije.

NAPOMENA: U Srbiji, PCR testovi na novi koronavirus rade se isključivo u državnim referentnim laboratorijama.

INFO

Više o PCR testu na koronavirus možete pročitati u članku:

PCR test na korona virus

Koja su ograničenja antigen COVID-19 testova?

Negativan rezultat testa na SARS-CoV-2 antigen ne može u potpunosti isključiti aktivnu infekciju COVID-19, pa bi zato trebalo ponoviti testiranje ili, po mogućnosti, uraditi potvrdno testiranje PCR testom, posebno kod simptomatskih pacijenata.

Budući da je dokazano da asimptomatski slučajevi imaju virusno opterećenje slično simptomatskim slučajevima, test na SARS-CoV-2 antigen može se koristiti i kod njih, iako u toj situaciji negativan rezultat ne bi trebalo da oslobodi osobe iz bliskog kontakta od zahteva za karantinom.

SARS-CoV-2 antigen testovi u Beo-lab laboratorijama

U Beo-lab laboratorijama dostupni su vam:

 • Antigen test na COVID-19 i
 • Brzi antigen test na COVID-19

Antigen test na COVID-19

Test se izvodi automatski, na aparatu koji očitava test i izdaje rezultat, a metoda je imunofluorescencija i najsličnija je PCR testu. Antigenski test koji se radi metodom FIA (imunofluorescencije) poseduje:

 • Senzitivnost 87.5%,
 • Specifičnost 96.5%

U pitanju je potpuno automatizovani test čime je mogućnost postojanja  ljudske greške smanjena na minimum.

Test u potpunosti zadovoljava kriterijume koje je Svetska zdravstvena organizacija postavila za osetljivost ovih testova (> 80%).

Posebna priprema za test nije potrebna. Takođe, zakazivanje testiranja nije potrebno.

Napomena: Antigenski test koji se radi FIA metodom dostupan je samo na lokaciji Beo-lab laboratorije u Pjarona de Mondezira 30/5, Beograd (bivša Tadeuša Košćuška 30), radnim danima od 14h – 20h, kao i subotom od 13h-14h.

Saznaj više o Antigen testu na COVID-19

Brzi antigen test na COVID-19

Brzi antigenski test za detekciju SARS-CoV-2 radi se metodom imunohromatografije na test tračici i izvodi ga i očitava stručna osoba, prema uputstvu proizvođača.

Brzi imunohromatografski antigenski test poseduje:

 • Senzitivnost 96,52%
 • Specifičnost 99,68%

Posebna priprema nije potrebna. Takođe, zakazivanje testiranja nije potrebno.

Napomena: Ova analiza se radi SAMO na tri lokacije Beo-lab laboratorija u Beogradu:

1. Pjarona de Mondezira 30/5 (bivša Tadeuša Košćuška 30), radnim danima između 14h i 20h, kao i subotom od 13h-14h.

2. Resavska 58-60, radnim danima 19-20h, subotom 17-18h, nedeljom od 14-15h.

3. Ratka Mitrovića 148, radnim danima i subotom 13-14h.

U toku celog radnog vremena Beo-lab laboratorija na lokaciji Resavska 58-60, kao i na lokaciji Ratka Mitrovića 148, test će moći da urade SAMO pacijenti:

 • Bez tegoba i simptoma infekcije, kojima je zbog putovanja, potreban rezultat antigenskog testa.
 • Kao i pacijenti kojima je rezultat ovog testa potreban zbog prijema u bolnicu.

Saznaj više o brzom antigen testu na COVID-19:

Poručivanjem navedenih testova putem e-laboratorije, skraćujete vreme zadržavanja u laboratoriji prilikom dolaska na uzorkovanje.

Za više informacija o COVID-19 testovima budite slobodni da nas kontaktirate i na mail: e-laboratorija@beo-lab.rs

Tumačenje rezultata antigen COVID-19 testova

Prisustvo antigena ukazuje da je virus trenutno aktivan u organizmu.

Radi se o testovima čiji se rezultat izražava kvalitativno, kao pozitivan tj. negativan.

U zavisnosti od kliničke slike i simptomatologije, lekar može dodatno zahtevati PCR test da bi potvrdio rezultat dobijen analizom SARS-CoV-2 antigena.

Rezultate antigenskih testova za potrebe putovanja izdajemo dvojezično tj. i na sprskom i na engleskom jeziku. Bitno je da naglasite kolegama na prijemu, da vam je antigenski test potreban za putovanje.

Molimo da proverite sa ambasadom zemlje u koju putujete koji od dijagnostičkih COVID-19 testova je potrebno da uradite za ulazak u zemlju.

Šta da radim ako me zanima dijagnostički test na COVID-19 ili test antitela?

Ako imate simptome COVID-19 obratite se COVID centru na opštini u kojoj živite kako bi lekari procenili vaše stanje i obavili potrebne preglede, pre nego što vas eventualno, upute na dalju laboratorijsku dijagnostiku.  

Dijagnostički testovi na COVID-19 preporučuju se ako imate simptome ili ako ste imali bliski kontakt sa nekim ko je pozitivan na virus COVID-19 ili se sumnja da ima virus.

Da biste se testirali na antitela (IgG) morate se u potpunosti oporaviti od COVID-19.

Postoje zabeleženi slučajevi da ljudi koji nikada nisu imali simptome COVID-19 imaju pozitivne rezultate na IgG antitela, što znači da su verovatno neko vreme bili zaraženi virusom COVID-19, asimptomatski.

Za proveru imunološkog statusa osoba osoba koje su preležale COVID-19, kao i  potvrdu uspešnosti imunizacije osoba koje su vakcinisane( bilo kojom vrstom vacine protiv SARS-CoV-2), preporučuje se test:

SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein („spike“ protein)

Rezultat ovog testa se koristiti za praćenje stepena imunizacije nastale bilo priprodnim ili vakcinom indukovanim odgovorom na infekciju izazvanu SARS-CoV-2 virusom.

SAZNAJ VIŠE

Koju informaciju pružaju serološki testovi na SARS-CoV-2?

Serološki test na korona virus

U Beo-lab laboratorijama dostupni su vam sledeći serološki testovi na SARS-CoV-2 antitela:

Tekst napisan u saradnji sa Dr Mirjanom Kovačević , specijalistom mikrobiologije sa parazitologijom, načelnicom mikrobiološke Beo-lab laboratorije.

Reference:

World Health Organization – Antigen-detection in the diagnosis of SARS-CoV-2 infection using rapid immunoassays, Interim guidance, 11 September 2020.

www.who.int/publications/i/item/antigen-detection-in-the-diagnosis-of-sars-cov-2infection-using-rapid-immunoassays

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/covid-antibody-tests/faq-20484429#:~:text=Antigen%20test.,can%20produce%20results%20in%20minutes.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice