Pratite nas

Antigen test na COVID-19

Test antigena u dijagnozi COVID-19 infekcije

Od početka COVID-19 pandemije laboratorije koriste testove amplifikacije nukleinskih kiselina – PCR test, da bi detektovale prisustvo SARS-CoV-2 virusa, koji izaziva oboljenje.

Sa cijem da se dođe do pouzdanog, ali bržeg i jeftinijeg testa koji bi detektovao antigen specifičan za infekciju SARS-CoV-2, razvijeni su testovi koji su jednostavniji i brži za izvođenje, ali nešto manje osetljivi od PCR testova. Takav je upravo test SARS-CoV-2 antigen.

Iz teksta saznajte:

Šta je SARS-CoV-2 antigen?

SARS-CoV-2 antigen je protein jezgra koronavirusa, koji čini 90% ukupnih proteina koje proizvodi virus u toku svog razmnožavanja, na sluzokoži disajnih organa.

Dijagnostički testovi za detekciju SARS-CoV-2 antigena su napravljeni tako da direktno detektuju upravo proteine jezgra virusa, koji se nalaze na sluzokoži disajnih organa.

Kako se izvodi test na SARS-CoV-2 antigen?

Odgovarajući uzorak za ovu analizu je bris iz nazofarinksa (nosnog dela ždrela). Nakon uzimanja brisa i postavljanja testa u aparat u kome se vrši analiza, rezultat se dobija posle 10 – 30 minuta.

Kome se i kada preporučuje da uradi test na SARS-CoV-2 antigen?

Ovaj test ima najbolje rezultate kod pacijenata sa visokim virusnim opterećenjem, što obično postoji 1-3 dana pre pojave prvih simptoma bolesti, kao i u toku prvih 5-7 dana oboljenja.

Ovo nudi mogućnost rane dijagnoze i ciljane izolacije najinfektnivnijih osoba i njihovih bliskih kontakata.

Kod pacijenata koji se jave posle više od 5 – 7 dana od pojave simptoma, verovatno postoji manje virusno opterećenje i veća verovatnoća da se dobiju lažno negativni rezultati.

Kad god je moguće, pozitivan test na SARS-CoV-2 antigen treba potvrditi PCR testom, koji predstavlja zlatni standard u dijagnostici infekcije izazvane novim koronavirusom.

Ali, ukoliko je PCR test nedostupan ili zahteva suviše dugo vremena da bi se uradio, test na antigen koji zadovoljava osnovne kriterijume Svetske Zdravstvene Organizacije za osetljivost i specifičnost u poređenju sa referentnim PCR testom, može se koristiti za dijagnozu SARS-CoV-2 infekcije.

NAPOMENA: U Srbiji, PCR testovi na novi koronavirus rade se isključivo u državnim referentnim laboratorijama.

INFO

Više o PCR testu na koronavirus možete pročitati u članku:

PCR test na korona virus

Koja su ograničenja antigen COVID-19 testa?

Negativan rezultat testa na SARS-CoV-2 antigen ne može u potpunosti isključiti aktivnu infekciju COVID-19, pa bi zato trebalo ponoviti testiranje ili, po mogućnosti, uraditi potvrdno testiranje PCR testom, posebno kod simptomatskih pacijenata.

Budući da je dokazano da asimptomatski slučajevi imaju virusno opterećenje slično simptomatskim slučajevima, test na SARS-CoV-2 antigen može se koristiti i kod njih, iako u toj situaciji negativan rezultat ne bi trebalo da oslobodi osobe iz bliskog kontakta od zahteva za karantinom.

SARS-CoV-2 antigen test u Beo-lab laboratorijama

Test za detekciju SARS-CoV-2 antigena, koji se izvodi u Beo-lab laboratoriji, ima osetljivost od 87,5%, što u potpunosti zadovoljava kriterijume koje je Svetska Zdravstvena Organizacija postavila za osetljivost ovih testova (> 80%).

U pitanju je potpuno automatizovani test čime je mogućnost postojanja  ljudske greške smanjena na minimum.

Uzorak: bris iz nazofarinksa (nosnog dela ždrela)

Vreme izdavanja rezultata: 1 dan.

Cena test antigena je: 3.500 rsd.

Navedeni test možete poručiti i online preko e-laboratorije, čime skraćujete vreme zadržavanja u laboratoriji.

Metoda se zasniva na imunofluorescenciji (FIA) – automatizovanoj detekciji fluorescentnog signala čiji intenzitet meri aparat. Što je veći intenzitet ovog signala, to je veće i prisustvo antigena u uzorku.

Ova metoda je podgrupa standardnih validiranih metoda, kao što su CLIA (imuno-hemiluminiscencija) i ELISA (imuno-enzimski esej), a sve su zasnovane na istom principu, sendvič reakciji antigen – antitelo.

Metoda je:

• Validirana i njena osetljivost je diskretno manja u odnosu na PCR analizu;

• Brzo i lako izvodljiva;

• Visoko osetljiva i specifična.

VAŽNO!

Test antigena u Beo-lab laboratorijama radi se samo na lokaciji Beo-lab laboratorije u Pjarona de Mondezira 30/5, Beograd (bivša Tadeuša Košćuška 30), radnim danima od 14h – 20h, kao i subotom od 13h-14h.

Laboratorija se nalazi preko puta Kalemegdana i Beo Zoo Vrta, oko 50m ispod Nis Petrol pumpe, između Gospodar Jevremove i Gospodar Jovanove ulice. Dostupan je parking ispred laboratorije.

Za više informacija o COVID-19 testovima budite slobodni da nas kontaktirate i na mail: office@beo-lab.rs

Tumačenje rezultata antigen COVID-19 testa

Prisustvo antigena ukazuje da je virus trenutno aktivan u organizmu.

Radi se o testu čiji se rezultat izražava kvalitativno, kao pozitivan tj. negativan.

U zavisnosti od kliničke slike i simptomatologije, lekar može dodatno zahtevati PCR test da bi potvrdio rezultat dobijen analizom SARS-CoV-2 antigena.

Šta da radim ako me zanima dijagnostički test na COVID-19 ili test antitela?

Ako imate simptome COVID-19 infekcije obratite se COVID centru na opštini u kojoj živite kako bi lekari procenili vaše stanje i obavili potrebne preglede, pre nego što vas eventualno, upute na dalju laboratorijsku dijagnostiku COVID-19 infekcije.  

Dijagnostički testovi na COVID-19 preporučuju se ako imate simptome ili ako ste imali bliski kontakt sa nekim ko je pozitivan na virus COVID-19 ili se sumnja da ima virus.

Da biste se testirali na antitela (IgG) morate se u potpunosti oporaviti od COVID-19.

Ali postoje zabeleženi slučajevi da ljudi koji nikada nisu imali simptome COVID-19 imaju pozitivne rezultate na antitela, što znači da su verovatno neko vreme bili zaraženi virusom COVID-19, asimptomatski.

Međutim, nijedan serološki test na SARS-CoV-2 antitela (igM i IgA antitela) ne može da se koristi kao potvrdni test na osnovu čijih rezultata je moguće postaviti konačnu dijagnozu da je pacijent COVID-19 pozitivan.

SAZNAJ VIŠE

Koju informaciju pruža serološki test na SARS-CoV-2?

Serološki test na korona virus

U Beo-lab laboratorijama dostupni su vam sledeći serološki testovi na SARS-CoV-2 antitela:

Navedene serološke testove možete poručiti i platiti online, putem E-laboratorije, čime skraćujete vreme zadržavanja u laboratoriji.

Tekst napisan u saradnji sa Dr Mirjanom Kovačević , specijalistom mikrobiologije sa parazitologijom, načelnicom mikrobiološke Beo-lab laboratorije.

Reference:

World Health Organization – Antigen-detection in the diagnosis of SARS-CoV-2 infection using rapid immunoassays, Interim guidance, 11 September 2020.

www.who.int/publications/i/item/antigen-detection-in-the-diagnosis-of-sars-cov-2infection-using-rapid-immunoassays

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/covid-antibody-tests/faq-20484429#:~:text=Antigen%20test.,can%20produce%20results%20in%20minutes.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Najnovije objave

Preventivni paneli

Osnovni preventivni panel analiza
Osnovni preventivni panel analiza

2,785din

Zenski panel osnovni
Ženski panel analiza (osnovni)

4,380din

panel za praćenje dijabetesa
Panel za praćenje dijabetesa

2,845din

deciji panel
Dečiji panel

1,750din

Hormonski panel za žene prošireni
Hormonski panel za žene -prošireni

8,370din

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice