Pratite nas

Serološki test na korona virus

Koju informaciju pruža serološki test na SARS-CoV-2?

Kroz tekst dobićete odgovore na sledeća pitanja:

Koju informaciju pružaju serološki testovi?

Serološkim metodama detektuje se prisustvo antitela, tj. određenih klasa imunoglobulina (IgM, IgA i IgG) u krvi (tj. serumu) pacijenata, koja se proizvode u organizmu kao odgovor na prisustvo virusa.

Kakav je značaj prisustva IgM i IgA antitela u serumu?

Detekcija IgM i IgA klase antitela u serumu već nedelju dana posle pojave prvih simptoma, može, kod sumnje na ovo oboljenje, biti značajna za dijagnozu kovid-19.

IgM antitela

IgM antitela, koja su pokazatelj sveže virusne infekcije, javljaju se neposredno pre, za vreme, ili posle pojave prvih simptoma bolesti, u zavisnosti od vremena trajanja inkubacije.

Prosečno trajanje inkubacije (vreme koje protekne od kontakta sa izvorom infekcije SARS-CoV-2 do pojave prvih simptoma) je 4-5 dana, a može biti od 3 do 14 dana.

Najčešći simptomi infekcije koronavirusom su povišena temperatura, glavobolja i malaksalost, a mogu se javiti i gubitak čula ukusa, mučnina, povraćanje, proliv, kašalj, otežano disanje.

IgM antitela svoj najviši nivo u serumu postižu nedelju dana nakon pojave prvih simptoma bolesti, a zatim opadaju, tako da se u trećoj nedelji od početka bolesti, uglavnom, ne mogu naći u serumu.

IgA antitela

IgA antitela su lokalna antitela koja se u svežoj infekciji koncentrišu na površini sluzokože grla, nosa, creva i u sekretima. Javljaju se nekoliko dana posle pojave simptoma i svoj maksimum dostižu dve nedelje posle početka bolesti, a zatim opadaju i nestaju oko 4 nedelje nakon pojave simptoma.

Koliko treba da prođe da bi se razvila IgG antitela, kojima se potvrđuje da je bolest preležana?

IgG antitela počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko 4 nedelje od pojave simptoma. Približno 6 nedelja nakon infekcije 94 – 98% obolelih pokazuje povišen nivo IgG antitela. Obično su povišena kod osoba koje imaju težu kliničku sliku.

Ova antitela se duže vreme zadržavaju u organizmu i pokazatelj su preležane infekcije.

Nedavna ispitivanja pokazuju da neki pacijenti mogu ponovo izgubiti IgG antitela posle 3-4 meseca, što se mora uzeti u obzir pri izboru vremena ispitivanja.

Blagi i asimptomatski slučajevi pokazuju odloženo stvaranje i nisku koncentraciju sve tri klase antitela, tako da postoji mogućnost da osobe koje su preležale kovid-19 uopšte nemaju značajan nivo IgG antitela na SARS-CoV-2.

Da li IgG antitela štite organizam od ponovne infekcije virusom SARS-CoV-2?

Nije sigurno da IgG antitela štite organizam od ponovne infekcije.

Trenutno se veruje da je specifičan imunitet T ćelija (zasnovan na unakrsnoj reaktivnosti) odgovoran za pojavu da deca i neki odrasli prežive infekciju bez simptoma primarne infekcije.

Antitela doprinose imunološkoj odbrani od virusa, ali imunološku odbranu protiv virusa primarno nose T limfociti. Ovo objašnjava zašto se u mnogim slučajevima virus može u potpunosti eliminisati pre nego što se antitela mogu otkriti u pacijentovoj krvi.

Kakva je razlika između različitih vrsta seroloških testova na SARS-CoV-2?

Postoji više vrsta seroloških testova:

  • Imunohromatografski (brzi) serološki test,
  • ELISA, CMIA, CLIA, ECLIA serološki testovi i
  • imunofluorescentni serološki test.

Imunohromatografski (brzi) serološki test

Imunohromatografski (brzi) testovi su najmanje osetljivi, ali su najjeftiniji i za njihovo izvođenje nije potrebno više od pola sata.

Zasnivaju se na promeni boje test trake na koju se nanese kap seruma pacijenta, kod koga postoji povišena koncentracija određene vrste antitela koja se ispituju.

Ovo je kvalitativna metoda, tj. rezultat je pozitivan ili negativan, bez mogućnosti merenja vrednosti koncentracije antitela.

ELISA serološki testovi

ELISA testovi su klasični serološki testovi koji se zasnivaju na merenju jačine obojenosti rastvora u kome dolazi do reakcije između antitela prisutnih u serumu pacijenta i čestica koje se vezuju za ta antitela, a obeležene su bojom.

Ovo je kvantitativna metoda, tj. rezultat je pozitivan ili negativan, uz mogućnost merenja vrednosti koncentracije antitela.

CMIA, CLIA i ECLIA serološki testovi

CMIA, CLIA i ECLIA su napredne, potpuno automatizovane serološke metode novije generacije.

Zasnovane su na osnovnom principu klasičnog ELISA testa, tj. stvaranju kompleksa između antitela prisutnih u serumu pacijenta i čestica koje se vezuju za ta antitela, pri čemu dolazi do oslobađanja svetlosnog signala, čija jačina se meri automatski i srazmerna je koncentraciji antitela u uzorku seruma.

Na taj način se može vrlo precizno odrediti količina prisutnih antitela u serumu.

Ovo je kvantitativna metoda, tj. rezultat je pozitivan (reaktivan) ili negativan (nereaktivan), uz mogućnost merenja vrednosti koncentracije antitela.

Imunofluorescentni serološki test

Imunofluorescentni testovi se zasnivaju na vezivanju antitela prisutnih u serumu pacijenta sa česticama obeleženim fluorescentnom bojom, što se uočava pregledom mikroskopskog preparata pomoću fluorescentnog mikroskopa.

Ovo je kvalitativna, ali daleko osetljivija metoda u odnosu na  brze testove, tj. rezultat može biti pozitivan ili negativan, bez mogućnosti merenja vrednosti koncentracije antitela.

Serološki testovi na antitela SARS-CoV-2 u Beo-lab laboratorijama

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

  • CMIA (SARS- CoV – 2 antitela IgG klase),
  • CMIA (SARS- CoV -2 antitela IgM klase) i
  • ECLIA (SARS – CoV-2 ukupna antitela – IgM, IgA, IgG klase).

Ove metode su zasnovane na osnovnom principu klasičnog ELISA testa, tj. stvaranju kompleksa između antitela prisutnih u serumu pacijenta i čestica koje se vezuju za ta antitela, pri čemu dolazi do oslobađanja svetlosnog signala.

Jačina ovog signala se meri automatski i srazmerna je koncentraciji antitela u uzorku seruma. Na taj način se može vrlo precizno odrediti količina prisutnih antitela u serumu.

SARS – CoV – 2 antitela IgG klase

Ovaj test je namenjen pacijentima koji žele da provere da li su bili u kontaktu sa virusom i da li su razvili imuni odgovor tj. antitela na virus.

Ukoliko je rezultat na lgG antitela pozitivan (reaktivan), to znači da je osoba bila nekada u kontaktu sa ovim virusom i ima antitela, koja je razvila posle simptomatske ili asimptomatske infekcije.

Rezultat uključuje i izveštavanje o vrednosti koncentracije antitela.

SARS – CoV -2 antitela IgM klase

Ukoliko je rezultat testa povišena vrednost SARS-CoV -2 IgM antitela, to može ukazivati na trenutnu ili nedavno preležanu infekciju i u tom slučaju neophodno je obratiti se lekaru u cilju utvrđivanja definitivne dijagnoze.

Važno je imati u vidu da serološko testiranje lgM antitela ne služi za postavljanje konačne dijagnoze infekcije virusom SARS -CoV-2.

Zlatni standard za utvrđivanje akutne infekcije novim koronavirusom je PCR test, koji možete uraditi isključivo u državnim referentnim laboratorijama.

SARS – CoV-2 ukupna antitela – IgM, IgA, IgG klase

Ovaj test je namenjen pacijentima koji žele da provere da li su bili u kontaktu sa virusom i da li su razvili imuni odgovor tj. antitela na virus.

Određuju se zbirno nabrojana antitela. Rezultat se izražava u vidu brojčane vrednosti.

Na osnovu ovog testa nije moguće odrediti koja antitela preovlađuju, odnosno koja su antitela dala pozitivan (reaktivan) rezultat.

Ako osoba zna da je pre 1-2 meseca bila inficirana virusom SARS-CoV-2 ili sumnja da je bila inficiranana,može uraditi ovaj test, kako bi proverila da li u njenom organizmu postoje antitela na ovaj virus.

Ukoliko to nije slučaj (nisu prethodno postojali znaci infekcije kovid-19), a dobijen je pozitivan rezultat, neophodno je potražiti savet lekara.

Napomena: Rezultati seroloških testova ne mogu se koristiti za postavljanje konačne dijagnoze infekcije virusom SARS -CoV-2, to je moguće jedino PCR testiranjem.

Ukoliko imate simptome kovid-19 infekcije potrebno je da se javite u Kovid centar odakle ćete biti upućeni na PCR testiranje, nakon procene lekara.

Privatne laboratorije ne rade PCR testove na novi koronavirus.

Uzorak: Venska krv (serum)

Vreme izdavanja rezultata: 1 dan

Priprema za uzorkovanje i vreme uzorkovanja: U svim Beo-lab laboratorijama smo poslednji sat rada laboratorije odredili za uzorkovanje krvi za serološke testove. Proverite radno vreme vama najbliže laboratorije.

Testiranje ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Serološke analize možete poručiti i platiti online preko E-laboratorija.

NAPOMENE

Osoblje na prijemu ne tumači rezultate testa. Ukoliko vam je potrebno objašnjenje dobijenog rezultata testa, obavljenog u našoj laboratoriji, na usluzi vam je naš dežurni biohemičar ili mikrobiolog koji će vam verifikovati rezultat, dati objašnjenje i savet.

Ukoliko vam je serološki tekst na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.

Ukoliko su vam potrebne dodatne inforamacije, vezano za navedene serološke testove, budite slobodni da nam pišete na office@beo-lab.rs

Tekst napisao stručni tim: Dr Mirjana Kovačević i Dr Nebojša Tačević.

POVEZAN TEKST

NOVO! Test antigena u dijagnozi COVID-19 infekcije dostupan u Beo-lab laboratorijama.

Antigen test na COVID-19

SAZNAJ VIŠE

Saznate više o PCR test na koronavirus – precizno određivanje prisustva virusa .

Koju informaciju pruža serološki test na SARS-CoV-2? 1

Napomena: PCR test na novi koronavirus je u Srbiji dostupan samo u državnim referentnim laboratorijama

Reference:

https://www.imd-berlin.de/spezielle-kompetenzen/covid-19.html

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Najnovije objave

Preventivni paneli

Osnovni preventivni panel analiza
Osnovni preventivni panel analiza

2,785din

Zenski panel osnovni
Ženski panel analiza (osnovni)

4,380din

panel za praćenje dijabetesa
Panel za praćenje dijabetesa

2,845din

deciji panel
Dečiji panel

1,750din

Hormonski panel za žene prošireni
Hormonski panel za žene -prošireni

8,370din

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice