Koju informaciju pruža serološki test na SARS-CoV-2?

Napomena: Navedeni tekst je informativnog i edukativnog karaktera.

U Srbiji je dozvoljeno samo državnim laboratorijama da rade serološki test na SARS-CoV-2 virus, kojim se detektuje prisustvo određenih klasa antitela (IgM i IgG) u krvi, što ukazuje na to da je pacijent oboleo ili preležao kovid-19.

Kroz tekst dobićete odgovore na sledeća pitanja:

Koju informaciju pružaju serološki testovi?

Serološkim metodama detektuje se prisustvo antitela, tj. određenih klasa imunoglobulina (IgM, IgA i IgG) u krvi (tj. serumu) pacijenata, koja se proizvode u organizmu kao odgovor na prisustvo virusa.

Kakav je značaj prisustva IgM i IgA antitela u serumu?

Detekcija IgM i IgA klase antitela u serumu već nedelju dana posle pojave prvih simptoma, može, kod sumnje na ovo oboljenje, biti značajna za dijagnozu kovid-19.

IgM antitela

IgM antitela, koja su pokazatelj sveže virusne infekcije, javljaju se neposredno pre, za vreme, ili posle pojave prvih simptoma bolesti, u zavisnosti od vremena trajanja inkubacije.

Prosečno trajanje inkubacije (vreme koje protekne od kontakta sa izvorom infekcije SARS-CoV-2 do pojave prvih simptoma) je 4-5 dana, a može biti od 3 do 14 dana.

Najčešći simptomi infekcije koronavirusom su povišena temperatura, glavobolja i malaksalost, a mogu se javiti i gubitak čula ukusa, mučnina, povraćanje, proliv, kašalj, otežano disanje i drugi simptomi o strane organa za disanje i drugih organskih sistema.

IgM antitela svoj najviši nivo u serumu postižu nedelju dana nakon pojave prvih simptoma bolesti, a zatim opadaju, tako da se u trećoj nedelji od početka bolesti uglavnom ne mogu naći u serumu.

IgA antitela

IgA antitela su lokalna antitela koja se u svežoj infekciji koncentrišu na površini sluzokože grla, nosa, creva i u sekretima. Javljaju se nekoliko dana posle pojave simptoma  i svoj maksimum dostižu dve nedelje posle početka bolesti, a zatim opadaju i nestaju oko 4 nedelje nakon pojave simptoma.

Koliko treba da prođe da bi se razvila IgG antitela, kojima se potvrđuje da je bolest preležana?

IgG antitela počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko 4 nedelje od pojave simptoma. Približno 6 nedelja nakon infekcije 94 – 98% obolelih pokazuje povišen nivo IgG antitela. Obično su povišena kod osoba koje imaju težu kliničku sliku.

Ova antitela se duže vreme zadržavaju u organizmu i pokazatelj su preležane infekcije.

Nedavna ispitivanja pokazuju da neki pacijenti mogu ponovo izgubiti IgG antitela posle 3-4 meseca, što se mora uzeti u obzir pri izboru vremena ispitivanja.

Blagi i asimptomatski slučajevi pokazuju odloženo stvaranje i nisku koncentraciju sve tri klase antitela, tako da postoji mogućnost da osobe koje su preležale kovid-19 uopšte nemaju značajan nivo IgG antitela na SARS-CoV-2.

Da li IgG antitela štite organizam od ponovne infekcije virusom SARS-CoV-2?

Nije sigurno da IgG antitela štite organizam od ponovne infekcije.

Trenutno se veruje da je specifičan imunitet T ćelija ( zasnovan na unakrsnoj reaktivnosti) odgovoran za pojavu da deca i neki odrasli prežive infekciju bez simptoma primarne infekcije.

Antitela doprinose imunološkoj odbrani od virusa, ali imunološku odbranu protiv virusa primarno nose T limfociti. Ovo objašnjava zašto se u mnogim slučajevima virus može u potpunosti eliminisati pre nego što se antitela mogu otkriti u pacijentovoj krvi.

Kakva je razlika između različitih vrsta seroloških testova na SARS-CoV-2?

Postoje tri vrste seroloških testova:

  • Imunohromatografski (brzi) serološki test,
  • ELISA serološki test i
  • imunofluorescentni serološki test.

Imunohromatografski (brzi) serološki test

Imunohromatografski (brzi) testovi su najmanje osetljivi, ali su najjeftiniji i za njihovo izvođenje nije potrebno više od pola sata.

Zasnivaju se na promeni boje test trake na koju se nanese kap seruma pacijenta kod koga postoji povišena koncentracija određene vrste antitela koja se ispituju.

Ovo je kvalitativna metoda, tj. rezultat je pozitivan ili negativan, bez mogućnosti merenja vrednosti koncentracije antitela.

ELISA serološki test

ELISA testovi se zasnivaju na merenju jačine obojenosti rastvora u kome dolazi do reakcije između antitela prisutnih u serumu pacijenta i čestica koje se vezuju za ta antitela, a obeležene su bojom.

 Za ovu metodu potrebno je oko 2,5 sati.

ELISA je prilično osetljiva kvantitativna metoda, tj. ovom metodom se može odrediti vrednost koncentracije određenih antitela koja se ispituju.

Cena ove analize je oko dva puta veća od cene brzog imunohromatografskog testa.

Imunofluorescentni serološki test

Imunofluorescentni testovi se zasnivaju na vezivanju antitela prisutnih u serumu pacijenta sa česticama obeleženim fluorescentnom bojom, što se uočava pregledom mikroskopskog preparata pomoću fluorescentnog mikroskopa.

Za izvođenje ovog testa je potrebno oko sat vremena, a okvirna cena je između cene brzih testova i ELISA testova.

Ovo je, takođe, kvalitativna, ali daleko osetljivija metoda u odnosu na  brze testove, tj. rezultat može biti pozitivan ili negativan, bez mogućnosti merenja vrednosti koncentracije antitela.

Tekst napisao stručni tim: Dr Mirjana Kovačević i Dr Nebojša Tačević.

SAZNAJ VIŠE

Preporučujemo vam da pročitate i tekst: PCR test na koronavirus – precizno određivanje prisustva virusa.

PCR test na korona virus

INFO:

Sat prednosti za penzionere i trudnice – nova preventivna mera u Beo-lab laboratorijama.

Svakog dana u toku redovnog radnog vremena, u periodu od 09h-10h, u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije, prednost će imati penzioneri i trudnice. Pročitajte više na: www.beo-lab.rs/sat-prednosti-za-penzionere-i-trudnice/

Reference:

https://www.imd-berlin.de/spezielle-kompetenzen/covid-19.html

Datum objave 10.7.2020

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana