Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

1,25-dihidroksi Vitamin D3 (kalcitriol)

Šifra CH136 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 12 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Vitamin D3 dihydroxy (kalcitriol) predstavlja aktivni oblik vitamina D, čije je određivanje značajno u diferencijalnoj dijagnozi hipokalcemije i kako bi lekar pratio pacijente sa bolešću kostiju ili hroničnom bubrežnom insuficijencijom.

4,520.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Vitamin D?

Vitamin D predstavlja grupu liposolubilnih steroidnih jedinjenja. Vitamin D u organizmu nastaje u koži kao vitamin D3 (holekalciferol) ili se unosi ishranom ili kao suplement u obliku vitamina D2 (ergokalciferol, ljudski organizam ga ne može produkovati).

U ljudskom organizmu se i D2 i D3 prvo transformišu u 25OH vitamin D (vitamin D total), a potom u 1,25OH vitamin D. 25-hidroksi vitamin D (25OH Vitamin D) je glavni oblik koji se nalazi u krvi i biološki je neaktivan. Iz 25OH Vitamina D nastaje aktivni hormon 1,25-dihidroksivitamin D tj. vitamin D3 dihydroxy.

Šta je vitamin D3 dihydroxy?

Vitamin D 1,25 dihidroksi( vitamin D3 dihydroxy) predstavlja aktivni oblik vitamina D čije je određivanje značajno u diferencijalnoj dijagnozi hipokalcemije i kako bi lekar pratio pacijente sa bolešću kostiju ili hroničnom bubrežnom insuficijencijom. Kalcitriol (vitamin D3 dihydroxy) se proizvodi u jetri i bubrezima stvaranjem iz vitamina D 25-hidroksi. Kalcitriol je takođe oblik vitamina D koji se koristi za lečenje i sprečavanje niskog nivoa kalcijuma u ​​krvi kod pacijenata sa disfunkcionalnim bubrezima ili paratiroidnim žlezdama.

To je hormon koji se vezuje i aktivira receptor za vitamin D u jezgru ćelije, što zatim povećava ekspresiju mnogih gena. Kalcitriol stimuliše porast nivoa kalcijuma u krvi (Ca2+) tako što dovodi do povećane apsorpcije kalcijuma iz creva.

Koristi se u terapiji niskog nivoa kalcijuma u ​​krvi i hiperparatireoze usled bolesti bubrega, niskog nivoa kalcijuma u ​​krvi zbog hipoparatiroidizma, osteoporoze, osteomalacije i porodične hipofosfatemije.

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Lekar može uputiti pacijenta da uradi ovu analizu radi postavljanja dijagnoze sledećih stanja:

  • Poremećaj paratiroidne žlezde
  • Insuficijencija bubrega
  • Primarni hiperparatiroidizam
  • Hipoparatiroidizam
  • Pseudohipoparatiroidizam
  • Osteodistrofija bubrega
  • Rahitis otporan na vitamin D

Vitamin D3 dihydroxy test se ne preporučuje kao rutinsko merenje za procenu deficijencije vitamina D zato ovaj test nije pogodan za postavljanje dijagnoze nedostatka vitamina D, kao ni za praćenje uspešnosti suplementacije kod većine pacijenata. Zbog kratkog poluživota biološki aktivnog oblika vitamina D, i činjenice da se rezulat ovog parametra može kretati u granicama normale čak i kada već postoji nedostatak vitamina D u organizmu, mnogo veću kliničku primenu i značaj ima određivanje vitamina D total.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 12 radnih dana

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.