Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Ubichinon 50 (Coenzym Q10)

Šifra CH231 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 15 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Ubihinon 50, takođe poznat i kao koenzim Q10, je prirodno jedinjenje koje igra ključnu ulogu u procesu proizvodnje energije u telu. Nalazi se u skoro svakoj ćeliji, posebno u mitohondrijima, koji su elektrane ćelija odgovornih za generisanje energije.

4,220.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Ubichinon 50 (Coenzym Q10)?

Koenzim Q10 deluje kao koenzim, što znači da pomaže enzimima u sprovođenju različitih hemijskih reakcija u telu. Njegova primarna funkcija je da olakša proizvodnju adenozin trifosfata (ATP), molekula koji skladišti i prenosi energiju unutar ćelija. Ova energija je neophodna za pravilno funkcionisanje svih ćelija u organizmu i različitih telesnih procesa.

Koenzim Q10 igra nekoliko važnih uloga u našem telu, od kojih su najznačajnije:

  • Proizvodnja energije: Jedna od primarnih uloga konezima Q10 je njegovo učešće u procesu proizvodnje energije unutar ćelija. Učestvuje u lancu transporta elektrona, nizu hemijskih reakcija koje se dešavaju u mitohondrijama za stvaranje adenozin trifosfata (ATP), glavnog energetskog molekula. Koenzim Q10 pomaže u prenosu elektrona i protona, koji su neophodni za sintezu ATP-a.
  • Antioksidativna aktivnost: Koenzim Q10 takođe funkcioniše kao antioksidans, štiteći ćelije od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Pomaže u neutralizaciji ovih štetnih molekula i sprečava ih da izazovu oksidativni stres, koji može dovesti do oštećenja ćelija. Koenzim Q10 radi u sinergiji sa drugim antioksidansima u telu, kao što je vitamin E, kako bi održao ukupni antioksidativni odbrambeni sistem.

Šta su antioksidansi i koja je njihova uloga?

  • Ćelijski metabolizam: Koenzim Q10 je prisutan u visokim koncentracijama u organima i tkivima sa visokim energetskim zahtevima, kao što su srce, jetra i bubrezi. Podržava optimalno funkcionisanje ovih organa i igra vitalnu ulogu u održavanju njihovog zdravlja. Koenzim Q10 je uključen u ćelijsku signalizaciju, ekspresiju gena i održavanje mitohondrijalne funkcije, što je ključno za celokupno ćelijsko zdravlje i dugovečnost.
  • Kardiovaskularno zdravlje: Koenzim Q10 je posebno važan za zdravlje srca. Srcu je potrebna značajna količina energije za efikasno pumpanje krvi, a CoQ10 je neophodan za proizvodnju ove energije. Deluje i kao antioksidant, štiteći srce od oksidativnog stresa i podržavajući zdravlje i vitalnost krvnih sudova. Dodatak CoQ10 kroz suplementaciju je proučavan kao potencijalna terapija za različita kardiovaskularna stanja, uključujući srčanu insuficijenciju, visok krvni pritisak i ishemijsku bolest srca.
  • Neurološko zdravlje: Koenzim Q10 je prisutan u visokim koncentracijama u moždanom tkivu, što odražava njegovu važnost u održavanju optimalne neurološke funkcije. Pomaže u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog oštećenja i podržava funkciju mitohondrija u neuronima. Neka istraživanja sugerišu da suplementacija CoQ10 može imati potencijalne koristi kod neurodegenerativnih poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmerova bolest, iako je potrebno više studija da bi se utvrdila njegova efikasnost.

Proizvodnja ubihinona 50 se smanjuje sa godinama.

Kada se radi Koenzim Q10?

Odluka da se pacijent podvrgne laboratorijskoj analizi koenzima Q10 se obično zasniva na kliničkim indikacijama i specifičnim kriterijumima, i lekar je taj koji savetuje ovaj vid testiranja.

Laboratorijski test za koenzim CoQ10 može se raditi u sledećim situacijama:

  • Procena nedostatka koenzima Q10 (deficijencija CoQ10 je retko stanje koje može biti uzrokovano genetskim poremećajima, upotrebom određenih lekova ili nekim drugim zdravstvenim stanjima)
  • Praćenje nivoa koenzima Q10 kod osoba koje uzimaju statine (neke studije sugerišu da upotreba statina može smanjiti nivoe CoQ10 u telu)
  • Procena nivoa koenzima Q10 kod osoba sa sumnjom na mitohondrijalnu disfunkciju (mitohondrijski poremećaji su grupa genetskih stanja koja utiču na sposobnost mitohondrija da proizvode energiju)
  • Procena nivoa koenzima Q10 u odnosu na određena srčana stanja (CoQ10 je proučavan zbog njegovih potencijalnih benefita kod različitih kardiovaskularnih stanja, uključujući srčanu insuficijenciju i određene abnormalnosti povezane sa srcem)

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Posebna priprema za ovaj test nije potrebna, ali lekar može predložiti izvesne smernice pre uzorkovanja uzimajući u obzir kliničku sliku i istoriju bolesti pacijenta.

Vreme izdavanja rezultata

Na rezultat analize koenzim Q10 se čeka 17 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači izabrani lekar.

Vitamini, minerali i suplementacija u prevenciji zdravlja

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.