Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
Bezbedan odmor u uslovima epidemije korona virusa

Saveti za bezbedan odmor u uslovima epidemije COVID-19

Ukoliko ste se odlučili za putovanje, pratite sledeće savete za bezbedan odmor:

 1. Opšti saveti za bezbedan odmor u uslovima kovid-19.
 2. Saveti za bezbedan odmor kod putovanja u inostranstvo.
 3. Dodatne informacije kod putovanja u zemlje Evropske unije.

Saveti za bezbedan odmor u uslovima kovid-19

 1. Poželjno je da putujete sopstvenim automobilom.
 2. Držite se podalje od mesta prepunih ljudi. Provedite odmor npr. u dvorištu vaše kuće na selu ili u unajmljenoj planinskoj kući, na jezeru ili reci.
 3. Kad ste van kuće, uvek se držite na sigurnoj udaljenosti od ljudi sa kojima ne živite.
 4. Držite bezbdedno odstojanje na javnim plažama i bazenima, održavajte rastojanje i tokom plivanja. Koristite sopstvenu ležaljku, prostirku, peškir… Ne kupajte se na javnim plažama u slučaju da dobijete simptome bolesti: povišenu telesnu temperaturu i bilo kakve znake virusne infekcije.
 5. Prilikom nabavke hrane i boravka u javnih zatvorenim prostorima koristite obavezno zaštitne maske uz poštovanje ostalih mera prevencije.
 6. Ukoliko boravite u hotelu, pridržavajte se svih preventivnih mera koje je preduzeo ugostitelj. Neko od gostiju može biti zaražen sa SARS-CoV-2, pa postoji rizik da i vi može da se zarazite virusom.
 7. Ako za vreme odmora dobijete simptome bolesti COVID-19, što pre trebate da odete u najbližu kovid ambulantu, pri tome koristite sopstveno prevozno sredstvo ili pozovite hitnu pomoć.
 8. Ako ne morate da idete u inostrastvo, odložite inostrano putovanje za sada, putovanje u inostranstvo – međunarodno putovanje pogoduje širenju koronavirusa.
 9. Pre putovanja konsultujte svog lekara, posebno ako imate hronična oboljenja i oslabljen imunitet.

Podsetićemo vas,  da vam je naš tim laboratorijskih stručnjaka na raspolaganju za sva pitanja i konsultacije u vezi sa laboratorijskom dijagnostikom. Posetite naše COVID-19 savetovalište: www.beo-lab.rs/covid-19-savetovaliste/ 

Saveti kod putovanja na odmor u inostranstvo

Ako odlučite da putujete u inostranstvo, obratite pažnju na sledeće:

Bezbedan odmor u uslovima koronavirusa
 1. Pažljivo pročitajte propise o bezbednosti u uslovima epidemije koronavirusa koja su važeća i obavezujuća u zemlji u koju putujete. Upozorenja za putnike su dostupna na veb stranici Ministarstva inostranih poslova svake zemlje.
 • Pri ulasku u stranu zemlju možda će vam biti zatražena odredišna adresa ili negativan test na koronavirus. Postarajte se da uz sebe imate svu potrebnu dokumentaciju i informacije.
 • Za vreme boravka ili putovanja možete doći u kontakt sa osobom zaraženom sa COVID-19 i prema tome, biti u obavezi da ostanete u karantinu 14 dana, u zemlji u kojoj ste se zatekli.
 • U nekim zemljama dvonedeljni karantin još uvek je obavezan za svakog ko želi je pređe granicu.
 • Možete očekivati pojačanu santiranu kontrolu na granici.
 • Ograničenja i uvedene restrikcije se mogu izmeniti pa i pooštriti tokom vašeg boravka. Pre putovanja, pobrinite se da kontaktirate aviokompaniju, turističku agenciju i osiguravajuće kompanije da saznate koje su vam opcije i mogućnosti ako se nešto promeni tokom vašeg boravka u stranoj zemlji, npr. ako se granice zatvore.
 • Nabavite polisu osiguranja. Polisa bi trebalo da pokriva i zarazne bolesti, uključujući COVID-19.
 • Kada putujete avionom, pridržavajte se svih preventivnih mera koje je preduzeo prevoznik. Pre leta, obavezno razmotrite sve rizike sa kojima je povezano potovanje. Neki od putnika može biti zaražen sa SARS-CoV-2, pa postoji rizik da i vi možete da se zarazite virusom.
 • Pridržavajte se svih preporuka šefa Sanitarne inspekcije i obaveštenja koje izdaje Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.
Bezbedan-odmor

Dodatne informacije kod putovanja u zemlje Evropske unije

Na veb stranici Evropske komisije ćete pronaći  dodatne informacije o pravilima putovanja za zemlje članice Evropske unije.

Kada su u pitanju zemlje Evropske unije saznaćete gde nema ograničenja i gde ograničenja još uvek postoje. Dobićete  informacije o dostupnim uslugama, pitanjima vezanim za zdravlje i sigurnost tokom putovanja.

Podsetićemo vas,  da vam je naš tim laboratorijskih stručnjaka na raspolaganju za sva pitanja i konsultacije u vezi sa laboratorijskom dijagnostikom.

Posetite naše COVID-19 savetovalište:  www.beo-lab.rs/covid-19-savetovaliste/

SAZNAJ VIŠE:

Prepoučujemo vam da pročitate edukativan i informativan tekst:

PCR test na koronavirus precizno određivanje prisustva virusa.

PCR test na korona virus

Reference:

https://images.medicover.pl/20200626/safety_rules_for_travellers_abroad.pdf

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice