Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
samoizolacija u kućnim uslovima od minimum 14. dana

Od svih koji se vraćaju u Srbiju, zahteva se samoizolacija od minimalno 14 dana

Od 16. marta, od svih koji se vraćaju u Srbiju, zahteva se samoizolacija i poštovanje iste od minimalno 14 dana,

Šta znači samoizolacija?

To znači samoizolacija tj. karantin u kućnim uslovima u trajanju od minimalno 14, pa do 28 dana, na adresi koju ste naveli u ličnoj karti ili rešenju koje vam pri ulasku u zemlju izdaje:

Republika Srbija – Ministarstvo zdravlja, Sektor za inspekcijske poslove, Odeljenje granične sanitarne inspekcije, Odsek/Grupa za sanitarni nadzor za granično područje.

Ukoliko niste u mogućnosti da napravite kućni karantin, bićete sprovedeni u neki od centara u Srbiji, koju su napravljeni za ovu namenu (informaciju ćete dobiti prilikom prelaska granice).

Pridržavajte se uputstava i smernica koje dobijete od nadležnih.

Žašto se sprovodi samoizolacija ili karantina kao mera?

Mera se sprovodi jer postoji rizik da ste već oboleli od akutnog respiratornog oboljenja COVID-19 izazvanog novim Korona virusom SARS-CoV-2 i ako prilikom ulaska u zemlju nemate karakteristične simptome koji prate ovu respiratornu infekciju, a to su: temperatura, suvi nadražajni kašalj i otežano disanje.

Poštovanje samoizolacije je od ključne važnosti da se uspori širenje virusa, da pritisak na zdravstvene ustanove u Srbiji bude što manji, kako bi bila moguća kontrola daljeg širenja oboljenja u našoj zemlji.

Ukoliko ste u kućnom karantinu (samoizolaciji), važno je da se pridržavate sledećih saveta:

 • Ne izlazite iz kuće.
 • Ne idite u prodavnicu.
 •  Ukoliko imate kućne ljubimce, poverite ih porodici ili prijateljima na čuvanje tokom trajanja karantina. Ukoliko nemate ovu mogućnost, obratite se Fb zajednici (volonterima) ili komšijama za podršku.
 • Ne stupajte u kontakt sa drugim ljudima i ne pozivajte goste u kuću.   Ukoliko živite s porodicom, ograničite kontakte sa ostalim članovima porodice. Ukoliko je moguće, držite se na sigurnoj udaljenosti od ostalih ukućana od najmanje 2 metra.
 • Koristite odvojeno posuđe od ostalih ukućana.
 •  Ukoliko imate mogućnost, koristite odvojeno kupatilo/ oalet u odnosu na  ostalečlanove domaćinstva; ako nemate ovu mogućnost, nakon upotrebe toaleta/kupatila dezinfikujte ga dostupnim sredstvom za čišćenje i dezinfekciju.  
 • Provetravajte stan nekoliko puta dnevno.
 • Održavajte pojačanu higijenu prostora u kome boravite.
 •  Često perite ruke i dezinfikujte dodirne površine kao što su radne površine, ručke na vratima i ekrani mobilnih telefona, tableta.  
 • Pratite telesnu temperaturu najmanje 2 puta dnevno.
 • U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije: temperature, kašlja ili nedostatka daha, odmah pozovite epidemiološku službu  za dobijanje daljih instrukcija.
 • Ukoliko je potrebno da se javite, prema dobijenim instrukcijama, u infektivno odeljenje na testiranje ili zbrinjavanje, izbegavajte javni prevoz.
 • Obezbedite podatke o svom zdravstvenom stanju zaposlenima u Sanitarnoj inspekciji koji vas zovu.  
 • Policijski i sanitarni službenici pomažu u proveri poštovanja karantina i mogu vas posetiti tokom karantina radi provere poštovanja istog.
 •  Ukoliko je potrebno da se obratite lekaru opšte prakse, Dom zdravlja prvo kontaktirajte telefonom i obavezno obavestite o nedavnom dolasku iz inostranstva, kao i o tegobama i razlozima zbog kojih Vam je potreban lekar.

Otvoreni su posebni  brojevi telefona u svim domovima zdravlja u Srbiji za informacije. Nađite kontakt za Dom Zdravlja na vašoj opštini na covid19.rs

Dopuna:31.03.2020.

Prema saopštenju Ministarstva zdravlja, građani koji imaju simptome oboljevanja od COVID-19 treba odmah da se, bez odlaganja, upute ka posebnim ambulantama Domova Zdravlja, u skadu sa svojim mestom prebivališta.

Ove ambulante su opremljene za pacijente sa respiratorinim infekcijama i temperaturom.

U ovim abulantama se obavlja pregled i trijaža pacijenata.

Svakome od pacijenata sa navedenim simptoma biti urađena dijagnostika (kompletna krvna slika, rengenski pregled pluća i izmerena temperatura) i dato mišljenje preporuka lekara za dalje lečenje.

Kako se navodi u saopšenju Ministarstva zdravlja, nije potrebno pozivanje domova zdravlja telefonskim putem, već se odmah javite u domo zdravlja i obavite pregled.

U slučaju da primate redovnu, hroničnu terapiju, imajte u vidu da je važnost elektonskih recepata produžena za dodatna 3 meseca.

Šta ako prekršite meru samoizolacije?

Ukoliko se prilikom kontrole utvrdi da ste prekršili samoizolaciju, bićete smešteni u jedan od javnih karantina.

Nepridržavanje kućnog karantina je kažnjivo!  

Ukoliko lice za koje se utvrdi da je prekršilo kućni karantin, zarazi druga lica i naruši im zdravlje može mu se izreći kazna od jedne od osam godina, ako zarazi lice i dođe do smrti, onda je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Za više informacija posetite www.covid19.rs  Telefonske linije za pomoć: proverite ovde https://www.srbija.gov.rs/extfile/sr/call-centri.pdf

Delujmo preventivno i budimo odgovorni prema sebi i drugima!

INFO: Više o korona virusu, simptomima korona virusa, odgovorima na najčešća pitanja i nedoumice pročitajte u članku:

korona virus

Korona virus – COVID-19 – Nove informacije, najčešća pitanja i odgovori

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice