Proleće, krpelji, opasnost od dobijanja LAJMSKE BOLESTI

Sa prolećem, posebno sa sunčanim i toplim majskim danima, više vremena provodimo na travnatim i šumskim površinama i to pogotovo ako spadate u kategoriju ljubitelja prirode, koji se trude da vikend provedu van gradske gužve.

Ono što može da vam pokvari uživanje u priprodi je mogućnost uboda krpelja i opasnost od dobijanja lajmske bolesti, koju krpelji tj. zaraženi krpelji prenose.

Krpelj je prenosnik lajmske bolesti, a izazivač bakterija Borrelia Burgdorferi.

Prilikom fiksiranja krpelja za kožu, bakterija Borrellia Burgdoferi ( ukoliko je krpelj zaražen istom) ulazi u kožu. Spiroheta Borrelia je i na ovaj način u stanju da kroz kožu uđe u organizam i izazove infekciju.

Borrelia se širi lokalno u koži oko mesta uboda, a zatim se nesmetano sa mesta infekcije limfnim putem ili krvlju rasejava po organizmu i naseljava različita tkiva i organe.

Lajmska bolest je sistemsko oboljenje, što znači da je ugrožen ceo organizam, posebno koža, nervni sistem, zglobovi i srce.

Simptomi lajmske bolesti

Simptomi bolesti počinju nedelju do mesec dana od ujeda zaraženog krpelja.

Prvi znak je crvenilo oko mesta uboda, poznato kao eritem, a javlja se kod 80% zaraženih osoba. Vremenom eritem se širi, pri čemu može da ima svoje tipične i atipične oblike. Tipičan oblik crvenila je kružnica oko mesta uboda.

Postoje slučajevi u dosadašnjoj praksi, kada dođe do uboda, ali se tipično crvenilo ne pojavi. Infekcija je nastala, ali karakterističan znak izostaje.

 Promena na koži ne boli, ne svrbi i vrlo često može proći neprimećeno.

Simptomi na koje dodatno treba obratiti pažnju su: opšta slabost, umor, drhtavica, blago povišena telesna temperatura, glavobolja, ukočenost vrata, bolovi u mišićima i zglobovima.

Ovo su često simptomi koji liče na simptome koje se javljaju kod gripa, ali su u slučaju lajmske bolesti često blažeg inteziteta.

Kako su simptomi uglavnom nespecifični, bolest se često ne prepozna i ostaje nedijagnostikovana.

Ukoliko se ne reaguje u ranoj fazi bolesti, tokom narednih nedelja i meseci zbog rasejavanja po organizmu, mogu da se jave drugi simptomi, zavisno od organa u kojeg je infekcija zahvatila.

Kako se dijagnoza uspostavlja?

Detaljan klinički pregled, laboratorijska dijagnostika i anamneza su od ključnog značaja za dijagnozu, posebno kada je reč o uznapredovalim, hroničnim formama bolesti.

Dostupni testovi u Beo-lab laboratorijama za lajmsku bolest

Prema aktuelnim preporukama, dijagnoza lajmske bolesti se postavlja serološki, određivanjem specifičnih antitela u krvi. Prvo se radi određivanje specifičnih antitela , ako su ona pozitivna, a u cilju potvrde, se primenjuje Western blot test.

U Beo-lab laboratorijama dostupni su vam testovi za dijagnostiku lajmske bolesti:

  • Borrelia Burgdoferi Ig G antitela ( na rezultat se čeka 3 radna dana);
  • Borrelia Burgdoferi Ig M antitela ( na rezultat se čeka 7 radnih dana);
  • Borrelia Burgdoferi Western blot Ig G – potvrdni test ( na rezultat se čeka 16 radnih dana);
  • Borrelia burgdoferi Western blot Ig M – potvrdni test ( na rezultat se čeka 7 radnih dana);
  • Borrelia Burgdoferi PCR iz krpelja – genetički test.

Detalje o ceni svakog od navedenih testova pogedajete u našem online cenovniku.

Mere prevencije i šta ako do uboda krpelja dođe

Prva mera prevencije je redovno košenje i održavnje travnatih površina.

Dodatna pomoć i značaj je u edukaciji građana kako se treba ponašaju u prirodi.

Kada vreme provodite na travnatim površinama, treba da nosite: kape ( jer krpelj može da padne sa grane ili ptice), košulje dugih rukava, duge pantalone i da koriste sredstva koja odbijaju krpelje a koja se nanose na odeću i kožu.

Ako se krpelj nađe u koži posle povratka iz prirode, treba se obratiti stručnoj osobi da bi se pravilno odstranila.

Istovremeno, krpelj može biti sačuvan i odnet na pregled, na eventualnu zaraženost bakterijom spiroheta Borelija – PCR test.

Datum objave 17.5.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana