Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

anti – Borrelia burgdorferi IgG antitela

Šifra IM220 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Serološki testovi lajmske bolesti koriste se da bi se utvrdilo da li su vaši znaci i simptomi posledica infekcije koju uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi. Ovim Ttestom se otkrivaju IgG antitela koja stvara imunološki sistem kao odgovor na infekciju.

1,500.00din

Vađenje krvi
Serologija logo Beo-lab

Lajmska bolest je bolest koja se prenosi ujedom inficiranog krpelja. Zaraženi krpelj je prenosnik lajmske bolesti, a izazivač je bakterija Borrelia Burgdorferi.

Borrelia Burgdorferi (Lajmska bolest) – IgG At

IgG (imunoglobulin G) antitela mogu se otkriti tek nekoliko nedelja nakon infekcije. Nivo dostiže vrhunac oko četiri do šest meseci kasnije i može ostati na visokom nivou nekoliko godina.

U rutinskoj laboratorijskoj dijagnostici lajmske bolesti, najpre se rade IgM i IgG testovi Elisa metodom. Ako su obe klase testiranih antitela prisutne/pozitivne, verovatno je da imate ili ste imali lajmsku bolest.

Pozitivan rezultat na IgM At /IgG At  ELISA testu znači da je verovatno prisutna lajmska bolest, ali lekar može zahtevati da se infekcija potvrdi Western Blot testovima.

  •  Western blot test je test  konačne dijagnoze za Lajmske bolesti.
  •  Western blot se koristi za potvrđivanje pozitivnog ELISA testa jer ovim testom proveravamo prisustvo antitela na određene proteine B. burgdorferi.

 

Zdrava odrasla osoba koja nikada nije zaražena bakterijom Borrelia-om neće imati antitela.

Pozitivan rezultat i na početnim i na potvrdnim testovima znači da su vaši simptomi infekcije verovatno uzrokovani lajmskom bolešću.

Pozitivan rezultat za IgM antitela, ali negativni za IgG i negativan Western blot može značiti da ste nedavno inficirani i da imate lajmsku bolest ili je rezultata Igm antitela lažno pozitivan.

Negativan IgM rezultat, ali pozitivni rezultati za IgG antitela i Western blot testova znače da je verovatno da imate infekciju u kasnijoj fazi ili da ste imali neku infekciju u prošlosti.

Negativni rezultati svih testova znače da su vaši simptomi posledica drugog uzroka ili su nivoi antitela preniski za otkrivanje u to vreme, možda će biti potrebno ponovno testiranje za 2 do 3 nedelje da bi se potvrdila ili odbacila infekcija.

Negativni rezultati na IgM i Western blot-u, ali pozitivni rezultati IgG-a znače da ste se oporavili od lajmske bolesti ili su rezultati posledica antitela proizvedenih kao odgovor na drugačije stanje (unakrsna reakcija), a prisutni simptomi su posledica nekog drugog razloga.

Uzorak: Venska krv

Vreme izdavanja rezultata: do 3 dana

Priprema za analizu: Testiranje ne zahteva posebnu pripremu

 

SAZNAJ VIŠE

Više o lajmskoj bolesti koju prenose zaraženi krpelji, simptomima, dijagnostici i prevenciji oboljenja pročitajte u članku:

Lajmska bolest – bolest koju prenose (zaraženi) krpelji

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.