Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Triptaza

Šifra IM134 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 15 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Triptaza je enzim koji se oslobađa iz mastocita, zajedno sa histaminom i drugim medijatorima zapaljenja, kada se aktiviraju kao deo normalnog imunološkog odgovora, kao i kod alergijskih (preosetljivih) odgovora.

3,800.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je triptaza?

Triptaza je enzim koji se stvara i skladišti u mastocitima. Mastociti su bela krvna zrnca koja su uključena u normalne imune odgovore, ali se takođe aktiviraju tokom alergijskih reakcija.

Kada dođe do aktivacije mastocita, oni brzo oslobađaju triptazu i histamin kao produkte degranulacije mastocita. Ove supstance izazivaju simptome povezane sa alergijama kao što su crvenilo, svrab i otežano disanje. Kada ljudi imaju tešku alergijsku reakciju, nivoi triptaze u krvi obično postaju povišeni vrlo brzo, a zatim se vraćaju u normalu nakon 12 do 24 sata.

Zbog svoje povezanosti sa aktivacijom mastocita, triptaza služi kao marker aktivnosti mastocita. Mastocitna triptaza se oslobađa tokom anafilaktičke reakcije pa je zbog toga koristan marker anafilaksije u slučajevima nejasne dijagnoze.

Kada se radi analiza triptaza?

Ukoliko lekar želi da potvrdi dijagnozu anafilaksije (anafilaktičkog šoka) ili da postavi dijagnozu i da prati poremećaj krvi kao što je poremećaj mastocita, može zahtevati da se uradi analiza triptaze. Anafilaktički šok je veoma ozbiljno, potencijalno fatalno stanje koje se razvija brzo.

Triptaza se nalazi u visokim koncentracijama u mastocitima, što omogućava testiranje triptaze da pomogne u dijagnostici poremećaja mastocita. Poremećaji mastocita su neuobičajena stanja u kojima pacijenti imaju previše mastocita u telu ili su im mastociti previše reaktivni.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Ako je zahtevano testiranje na triptazu kako bi se videlo da li ste doživeli tešku alergijsku reakciju, uzorak se uzima 15 minuta do 3 sata posle anafilaktičke reakcije. Međutim, nije potrebna nikakva posebna priprema.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 15 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa će protumačiti izabrani lekar, uzimajući u obzir kliničku sliku pacijenta i ostale medicinske aspekte u koje samo lekar ima uvid.

 

 

 

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.