Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Reumatoidni artritis – prošireni panel

Šifra PRF103 Kategorije ,

Kratak opis analize

Reumatoidni artritis je hronična inflamatorna bolest koja uglavnom napada zglobove, obično više zglobova odjednom. Kada imuni sistem greškom napada zdrave ćelije u organizmu, izazivajući upalu (bolno oticanje) u zahvaćenim delovima tela, tada je reč o automunoj bolesti vezivnog tkiva.

3,790.00din

Šta je reumatoidni artritis?

Reumatoidni artritis je upalna bolest vezivnog tkiva, koja dovodi do ukočenosti, bola, gubitka pokretljivosti i upale zglobova. Reumatoidni artritis utiče na sluznicu zglobova, izazivajući bolno oticanje koje na kraju može dovesti do deformiteta zglobova.

Upala povezana sa reumatoidnim artritisom može oštetiti i druge delove tela. Dok su nove vrste lekova dramatično poboljšale opcije lečenja, teški oblik reumatoidnog artritisa i dalje može izazvati fizičke invalidnosti.

Iako su glavni simptomi vezani za hroničnu upalu zglobova, reumatoidni artritis može da napadne i hematološki, kardiovaskularni i respiratorni sistem. Najčešće pogađa žene od 40 do 60 godina starosti.

Reumatoidni artritis simptomi

Znaci i simptomi reumatoidnog artritisa mogu uključivati:

 • Otečene zglobove
 • Otežana pokretljivost ili ukočenost zglobova koja se obično pogoršava ujutru i nakon neaktivnosti
 • Umor, groznicu i gubitak apetita

Rani tj. početni stadijum reumatoidnog artritisa ima tendenciju da prvo napada manje zglobove – šake i nožne prste. Kako bolest napreduje, simptomi se često šire i na ostale zglobove: kolena, gležnjeve, laktove, kukove i ramena. U većini slučajeva, simptomi se javljaju u istim zglobovima na obe strane tela.

Veliki broj pacijenata koji imaju reumatoidni artritis mogu imati probleme vezane za hematološki, kardiovaskularni i respiratorni sistem.

Reumatoidni artritis – prošireni panel

U svim Beo-lab laboratorijama možete uraditi Reumatoidni artritis – prošireni panel koji obuhvata praćenje sledećih parametara:

 • RF – Reuma faktor
 • Anti CCP antitela
 • CRP
 • ANA – Antinuklearna antitela

 

RF-Reuma faktor

Test na reuma faktor meri količinu reumatoidnog faktora u krvi. Reuma faktori su proteini koje stvara imuni sistem i koji mogu napasti sopstveno,zdravo tkivo u telu.

RF se određuje osobama koje imaju znakove i simptome reumatoidnog artritisa, kao i periodično kod osoba koje su već obolele od reumatoidnog artritisa da se prati tok bolesti.

Visok nivo reumatoidnog faktora u krvi najčešće je povezan sa autoimunim oboljenjima, kao što su reumatoidni artritis i Sjogrenov sindrom. Ali reumatoidni faktor se može otkriti i kod nekih nereumatskih oboljenja, a ljudi sa drugim autoimunim bolestima ponekada imaju normalan nivo reumatoidnog faktora.

Anti CCP antitela

Anti CCP  antitela se određuje osobama koje imaju znakove i simptome reumatoidnog artritisa kao što su bolovi, otok, ukočenost, ograničenost pokreta u više zglobova.

Anti CCP antitela test se koristi u dijagnostici reumatoidnog artritisa, da ga razlikuje od drugih autoimunih oboljenja koja se ispoljavaju sa artritisom. Takođe, anti CCP antitela test je koristan laboratorijski parametar i u davanju prognoze osobama koje su već obolele od reumatoidnog artritisa.

Anti CCP antitela su detektovana u serumu osoba obolelih od reumatskog artiritisa i pokazala su se bolje od dosadašnjih laboratorijskih markera reumatoidng artritisa (reuma faktor se javlja i kod straijih osoba bez RA, a 50% do 90% pacijenata sa RA imaju pozitivan RF, dok vrednost CRP-a rastu i kod drugih autoimunih oboljenja i kod drugih zapaljenskih procesa).

CRP

Organizam proizvodi C-reaktivni protein (CRP) kao odgovor na upalu.

Visok nivo CRP-a u krvi ukazuje na hroničnu upalu i zdravstvene probleme, kao što su:

 • Razne vrste infekcija
 • Autoimune bolesti
 • Karcinomi
 • Kardiovaskularna oboljenja

Merenje nivoa CRP-a u krvi može pomoći u dijagnostici i praćenju reumatoidnog artritisa.

Visok nivo CRP-a znači da postoji upala u organizmu. Ovaj parametar može biti od pomoći lekarima za postavljanje dijagnoze, kao i za praćenja toka progresije reumatoidnog artritisa. Na primer, doktori mogu pratiti nivoe CRP-a kod osoba tokom programa lečenja kako bi procenili koliko efikasno određene metode smanjuju nastalu upalu.

C-reaktivni protein (CRP) se određuje osobama kod kojih se sumnja na akutno zapaljenje usled teške bakterijske ili gljivične infekcije, maligniteta, operacije ili komplikacije osnovne bolesti (autoimunih oboljenja), zatim za praćenje toka bolesti i praćenje odgovora na terapiju.

ANA – Antinuklearna antitela

Antitela su proteini koje imuni sistem proizvodi za borbu protiv stranih agenasa, kao što su virusi i bakterije kada napadnu naš organizam. Antinuklearna antitela su autoantitela koja su usmerena protiv normalnih proteina unutar jezgra (nukleusa) ćelije jer ova autoantitela greškom napadaju zdrave ćelije mnogih organa i tkiva što može dovesti do razvoja raznih autoimunih bolesti.

Ovi poremećaji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

ANA test se koristi u dijagnostici autoimunih poremećaja, kao što su:

 • Sistemski eritematozni lupus (SLE), najčešći tip lupusa. Lupus je hronična (dugotrajna) bolest koja pogađa mnoge delove tela, uključujući zglobove, kožu, srce, pluća, krvne sudove, bubrege i mozak.
 • Reumatoidni artritis, stanje koje uglavnom pogađa zglobove, izazivajući bol i oticanje.
 • Skleroderma, bolest koja može uticati na kožu, krvne sudove i organe.
 • Sjogrenov sindrom, bolest koja uglavnom pogađa žlezde koje proizvode suze i pljuvačku (salivu).
 • Addisonova bolest, kada nadbubrežne žlezde ne mogu da obezbede dovoljne količine hormona, uzrokujući umor i slabost.
 • Autoimuni hepatitis, koji uzrokuje oticanje jetre.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno nakon obroka.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultati analiza RF-reuma faktor, anti CCP antitela, kao i CRP se izdaju na dnevnom nivou, dok se na rezultat testa ANA – Antinuklearna antitela čeka 2 radna dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.