Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Reumatoidni artritis – osnovni panel

Šifra PRF102 Kategorije ,

Kratak opis analize

Reumatoidni artritis je hronična inflamatorna bolest koja uglavnom napada zglobove, obično više zglobova odjednom. Kada imuni sistem greškom napada zdrave ćelije u organizmu, izazivajući upalu (bolno oticanje) u zahvaćenim delovima tela, tada je reč o automunoj bolesti vezivnog tkiva.

2,045.00din

Šta je reumatoidni artritis?

Reumatoidni artritis je upalna bolest vezivnog tkiva, koja dovodi do ukočenosti, bola, gubitka pokretljivosti i upale zglobova. Reumatoidni artritis utiče na sluznicu zglobova, izazivajući bolno oticanje koje na kraju može dovesti do deformiteta zglobova.

Upala povezana sa reumatoidnim artritisom može oštetiti i druge delove tela. Dok su nove vrste lekova dramatično poboljšale opcije lečenja, teški oblik reumatoidnog artritisa i dalje može izazvati fizičke invalidnosti.

Iako su glavni simptomi vezani za hroničnu upalu zglobova, reumatoidni artritis može da napadne i hematološki, kardiovaskularni i respiratorni sistem. Najčešće pogađa žene od 40 do 60 godina starosti.

Reumatoidni artritis simptomi

Znaci i simptomi reumatoidnog artritisa mogu uključivati:

  • Otečene zglobove
  • Ukočenost zglobova koja se obično pogoršava ujutru i nakon neaktivnosti
  • Umor, groznicu i gubitak apetita

Rani tj. početni stadijum reumatoidnog artritisa ima tendenciju da prvo napada manje zglobove – šake i nožne prste. Kako bolest napreduje, simptomi se često šire i na ostale zglobove: kolena, gležnjeve, laktove, kukove i ramena. U većini slučajeva, simptomi se javljaju u istim zglobovima na obe strane tela.

Veliki broj pacijenata koji imaju reumatoidni artritis mogu imati probleme vezane za hematološki, kardiovaskularni i respiratorni sistem.

Reumatoidni artritis – osnovni panel

U svim Beo-lab laboratorijama možete uraditi Reumatoidni artritis – osnovni panel koji obuhvata praćenje sledećih parametara:

  • RF – Reuma faktor
  • Anti CCP antitela

 

RF-Reuma faktor

Test na reumatoidni faktor meri količinu reumatoidnog faktora u krvi. Reuma faktori su proteini koje stvara imuni sistem i koji mogu napasti sopstveno,zdravo tkivo u telu.

RF se određuje osobama koje imaju znakove i simptome reumatoidnog artritisa, kao i periodično kod osoba koje su već obolele od reumatoidnog artritisa da se prati tok bolesti.

Visok nivo reumatoidnog faktora u krvi najčešće je povezan sa autoimunim oboljenjima, kao što su reumatoidni artritis i Sjogrenov sindrom. Ali reumatoidni faktor se može otkriti i kod nekih nereumatskih oboljenja, a ljudi sa drugim autoimunim bolestima ponekada imaju normalan nivo reumatoidnog faktora.

Anti CCP antitela

Anti CCP  antitela se određuje osobama koje imaju znakove i simptome reumatoidnog artritisa kao što su bolovi, otok, ukočenost, ograničenost pokreta u više zglobova.

Anti CCP antitela test se koristi u dijagnostici reumatoidnog artritisa, da ga razlikuje od drugih autoimunih obolenja koja se ispoljavaju sa artritisom. Takođe, anti CCP antitela test je koristan laboratorijski parametar i u davanju prognoze osobama koje su već obolele od reumatoidnog artritisa.

Anti CCP antitela su detektovana u serumu osoba obolelih od reumatskog artiritisa i pokazala su se bolje od dosadašnjih laboratorijskih markera reumatoidng artritisa (reuma faktor se javlja i kod straijih osoba bez RA, a 50% do 90% pacijenata sa RA imaju pozitivan RF, dok vrednost CRP-a rastu i kod drugih autoimunih oboljenja i kod drugih zapaljenskih procesa).

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno nakon obroka.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.