Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Majmunske boginje (Monkey pox) PCR

Šifra MISR210 Kategorija
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Majmunske boginje pripadaju zoonozama odnosno bolestima koje se prenose sa životinje na čoveka. Prenos može da bude zbog dugog kontakta sa životinjom,najčešće profesionalno, ili zbog konzumacije životinje. U poslednjoj epidemiji kojoj prisustvujemo spominje se i međuljudski prenos koji još nije definitivno potvrđen. Sigurno je da direktni kontakt može da dovede do oboljevanja.

4,700.00din

Vađenje krvi
Mikrobiologija logo Beo-lab

Šta je virus majmunskih boginja?

Viris se sastoji od dvolančane DNK koja podseća na virus Variole samo što je klinička slika bar do sada bila blaža i bez smrtnih ishoda. Bolest je sve do 2022 bila vezana za Afriku a svi slučajevi koji su se pojavljivali u Evropi i SAD bili su uvek u vezi sa Afrikom.

Današnja epidemija se ne može povezati sa Afrikom jer se bolest širi i interhumano- među ljudima. Postoji nekoliko teorija o prenosu bolesti ali je sigurno da je direktni kontakt definisan put širenja.

Još uvek nema dovoljno podataka o prirodnoj istoriji virusa majmunskih boginja i potrebne su dalje studije da bi se identifikovao tačan prirodni rezervoar(i) ovog virusa i kako se cirkulacija virusa održava u prirodi. Petpostavlja se da su glodari najverovatniji prirodni rezervoar majmunskih boginja.

Utvrđeno je da virus ulazi u telo čoveka kroz oštećenu kožu (čak i kod nevidljivih mikrotrauma), respiratorni trakt ili sluzokožu (oči, nos ili usta). U skladu sa tim, prenos bolesti sa čoveka na čoveka može da nastane kao posledica bliskog kontakta sa respiratornim izlučevinama i kapljicama obolelog (kašljanjem ili kijanjem osobe sa osipom od majmunskih boginja), direktnim kontaktom sa lezijama kože ili krastama od majmunskih boginja, ili sa nedavno kontaminiranim predmetima (posuđem, odećom, posteljinom ili peškirima koje je koristila zaražena osoba).

Kada se radi testiranje na virus majmunskih boginja?

Period inkubacije (trajanje/vreme između kontakta sa zaraženom osobom i vremena kada se pojave prvi simptomi) za majmunske boginje je od 6 do 13 dana, a može da varira između 5 do 21 dan. Najduži period inkubacije je do 35 dana.

Simptomi bolesti se mogu podeliti u dve faze:

  • Najpre dolazi do faze invazije praćene groznicom, povišenom temperaturom,

    galvoboljom, bolovima u mišićima, limfadenopatijom (otok limfnih čvorova).

  • U drugoj fazi, nakon pojave groznice, dolazi do stvaranja osipa na koži koji takođe prolaze kroz nekoliko faza dok ne dođe do formiranja krasti koje na kraju otpadnu.

 

Pojedinac je zarazan sve dok sve kraste ne otpadnu i dok ispod ne ostane netaknuta koža.

Kraste takođe mogu da sadrže infektivni virusni materijal.

Lekar može savetovati PCR testiranje, nakon uvida u simptome i trenutnu klinički sliku pacijenta.

Uzorkovanje

Uzorak može biti krv, ili bris uzet sa promene na koži.

Uzorak za analizu koja se obavlja amplifikacijom nukleinske kiseline (PCR metoda) je bris promene pustule tj. vezikule. Uzorak može da bude i krv puna ali postoji rizik jer viremija nije konstantno prisutna. Za ostale vrste uzoraka testovi ce biti modifikovani prema najnovijimsaznanjima.

Priprema za analizu

Posebna priprema za ovu analizu nije potrebna.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 5 radnih dana od momenta uzorkovanja.

Tumačenje dobijenih rezultata

Definitivna dijagnoza majmunskih boginja zahteva procenu od strane zdravstvenog radnika i specifično testiranje u specijalizovanoj laboratoriji. Ako postoji sumnja na majmunske boginje, zdravstveni radnici treba da sakupe odgovarajući uzorak i da ga bezbedno prenesu u laboratoriju sa odgovarajućim mogućnostima. Potvrda majmunskih boginja zavisi od vrste i kvaliteta uzetog uzorka i vrste laboratorijskog testa. Dakle, uzorci treba da budu upakovani i otpremljeni u skladu sa nacionalnim i međunarodnim zahtevima. PCR test je laboratorijski test za postavljanje konačne dijagnoze majmunskih boginja.

Napomena: Uzimanje uzoraka za PCR test na majmunske boginje se može uzorkovati na svim lokacijama Beo-lab laboratorija a ukoliko ste iz Beograda, naša preporuka je da dođete na prijem Beo-lab laboratorije u Pjarona de Mondezira 30/5 (Dorćol) radnim danima između 14h i 20h jer je u tom periodu prisutan doktor mikrobiolog.

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.