Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Ghrelin

Šifra CHSR148 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 12 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Grelin je peptidni hormon koji igra ključnu ulogu u regulisanju apetita, energetskoj ravnoteži i oslobađanju hormona rasta. Prvenstveno ga proizvode ćelije koje oblažu želudac i, u manjoj meri, drugi organi kao što su tanko crevo, pankreas i mozak. Grelin se često naziva „hormonom gladi“ zbog njegove uloge u stimulisanju apetita i promovisanju unosa hrane. Razumevanje nivoa grelina u telu kroz laboratorijska ispitivanja je važno za procenu različitih aspekata ljudskog zdravlja.

4,220.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Ghrelin?

Grelin je peptidni hormon koji ima ključnu ulogu u regulaciji apetita, metabolizmu i potencijalnim implikacijama na različita zdravstvena stanja.

  • Grelin je snažan stimulator apetita. Deluje na hipotalamus, region mozga koji je odgovoran za regulisanje gladi i sitosti, vezujući se za specifične receptore. Viši nivoi grelina signaliziraju mozgu da je vreme za jelo, igrajući tako ključnu ulogu u pokretanju obroka.
  • Grelin takođe utiče na energetski metabolizam. Pored povećanja apetita, grelin podstiče skladištenje kalorija u obliku masti, a ne njihovo trošenje. Ovaj fenomen je posebno relevantan u kontekstima gde postoji višak kalorija na raspolaganju, što potencijalno doprinosi povećanju telesne težine i gojaznosti.
  • Grelin stimuliše oslobađanje hormona rasta iz hipofize. Ovaj hormon je ključan za rast, reparaciju ćelija i metabolizam. Disregulacija nivoa grelina može uticati na lučenje hormona rasta, utičući na rast i opšte zdravlje.
  • Različita istraživanja su pronašla vezu između grelina i gojaznosti. Pojedinci koji su gojazni imaju tendenciju da imaju izmenjene nivoe grelina, što potencijalno doprinosi poteškoćama u upravljanju težinom. Razumevanje nivoa grelina može pomoći u razvoju ciljanih intervencija za gubitak težine.
  • Grelin je važna veza u komunikaciji između creva i mozga. Ovaj dvosmerni komunikacioni sistem utiče ne samo na regulaciju apetita, već i na raspoloženje i kognitivne funkcije.
  • Neke studije ukazuju na vezu između grelina i insulinske rezistencije. Promene u nivou grelina mogu uticati na metabolizam glukoze i potencijalno uticati na razvoj dijabetesa tipa 2.

Kada se radi analiza grelin?

Testiranje na grelin se obično razmatra u situacijama koje uključuju regulaciju apetita, metabolizam i hormonsku ravnotežu. Koristan je za praćenje protokola upravljanja težinom, hormonske neravnoteže i gastrointestinalnih poremećaja. Kliničke procene i studije o terapijama za stanja kao što je gojaznost takođe opravdavaju merenje grelina.

Međutim, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste odredili odgovarajuće vreme i razlog za ovo testiranje.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Za ovaj test je potrebno gladovanje pre testa (8-12 h), što je smernica koju ćete dobiti od lekara koji vas je uputio da uradite ovaj test. Ovo pomaže u stabilizaciji nivoa hormona i pruža osnovu za tačna merenja.

Obavestite svog lekara o svim lekovima ili suplementima koje trenutno uzimate.

Vreme izdavanja rezultata

Na rezultata grelina se čeka do 12 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultati analize grelina mogu ukazivati na različite stvari, zavisno od konkretnog slučaja i razlozima za testiranje. Važno je napomenuti da tumačenje dobijenih rezultata zahteva stručnost zdravstvenog profesionalca koji će razmotriti sve relevantne faktore.

 

Polni hormoni i njihov značaj za reproduktivno zdravlje

 

Prevencijom do zdravlja

Hormonski poremećaji kod žena: uzroci, simptomi i terapija

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.