Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Leptin

Šifra CH146 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 8 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Leptin je hormon koji igra ključnu ulogu u regulisanju energetske ravnoteže i apetita. Ovaj „hormon sitosti“ funkcioniše kao komunikator između masnih ćelija (koje ga proizvode) i mozga, prenoseći informacije o energetskim rezervama tela. Laboratorijsko merenje nivoa leptina dobija na značaju u razumevanju metaboličkog zdravlja, gojaznosti i srodnih poremećaja.

1,490.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Leptin?

Leptin je prirodni hormon koji prevazilazi svoju ulogu u regulaciji apetita. Utiče na različite fiziološke procese, od energetskog balansa do reprodukcije, a njegova disregulacija ima implikacije na stanja kao što su gojaznost i metabolički poremećaji. Tekuća istraživanja imaju za cilj da otkriju složenost delovanja leptina i njegovog potencijala sa ciljem za poboljšanje metaboličkog zdravlja.

Leptin igra važnu ulogu i to:

 • Leptin ima ulogu regulatora apetita i sitosti. Povećanje lučenja leptina je srazmerno povećanju masti u organizmu. Povišeni nivoi leptina prenose signal do mozga koji šalje informaciju o dostupnosti energije, što dovodi do smanjenja apetita i povećanja potrošnje energije. Nasuprot tome, smanjeni nivoi leptina tokom nižih rezervi masti aktiviraju apetit, podstičući unos hrane da se uspostavi energetska ravnoteža.
 • Nivoi leptina se prepliću sa metaboličkim zdravljem. Kod osoba koje održavaju zdravu težinu, koncentracije leptina obično ostaju unutar normalnog opsega, olakšavajući energetski balans. Nasuprot tome, stanje gojaznosti često podrazumeva povišen nivo leptina. Međutim, može se razviti fenomen koji se naziva „rezistencija na leptin“, slična insulinskoj rezistenciji kod dijabetesa. Otpornost na leptin smanjuje sposobnost hormona da reguliše apetit, što može dovesti do povećanja telesne težine.
 • Leptin ima ključnu ulogu u otkrivanju složenosti gojaznosti. U početku je njegov potencijal zbog njegovih kvaliteta za suzbijanje apetita korišćen kao tretman gojaznosti. Međutim, otkriveno je da gojazni pojedinci često pokazuju povišene nivoe leptina zbog povećanog masnog tkiva. Paradoksalno, njihova smanjena reakcija na leptinove efekte modulacije apetita ometa napore za smanjenje telesne težine.
 • Leptin takođe utiče na reproduktivnu funkciju. Duboki energetski deficiti, kao što se vidi kod poremećaja poput anoreksije i nervoze odgovaraju niskim nivoima leptina koji mogu da poremete menstrualne cikluse i plodnost.
 • Određeni endokrini poremećaji, kao što su Cushingov sindrom i sindrom policističnih jajnika (PCOS), mogu poremetiti nivoe leptina. Praćenje koncentracije leptina pruža uvid u ova stanja, pomažući razumevanju metaboličkih poremećaja koje izazivaju.
 • Istraživanje leptina proučava kompleksnu interakciju između hormona, metabolizma i nervnog sistema. Dok je efikasnost direktne terapije leptinom za gojaznost ograničena, razumevanje njegove funkcije dovelo je do nastanka inovativnih lekova i intervencija usmerenih na puteve koji regulišu modulaciju apetita.

Kada se radi analiza leptin?

Laboratorijski testovi za leptin pružaju uvid u metaboličko zdravlje, regulaciju apetita i srodna stanja.

Lekar može zahtevati da uradite ovo testiranje u stanjima kao što su:

 • Gojaznost
 • Metabolički sindrom (procena rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa)
 • Endokrini poremećaji (dijagnostikovanje i lečenje stanja kao što je PCOS)
 • Poremećaji u ishrani
 • Reproduktivno zdravlje (istraživanje poremećaja menstrualnog ciklusa i plodnosti)

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Za ovaj test je potrebno gladovanje pre testa (8-12 h), što je smernica koju ćete dobiti od lekara koji vas je uputio da uradite ovaj test. Ovo pomaže u stabilizaciji nivoa hormona i pruža osnovu za tačna merenja.

Obavestite svog lekara o svim lekovima ili suplementima koje trenutno uzimate. Neki lekovi ili suplementi mogu uticati na nivoe hormona, uključujući leptin.

Vreme izdavanja rezultata

Na rezultata leptina se čeka do 8 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Važno je napomenuti da, iako testiranje na leptin može pružiti dragocene informacije, često se razmatra u kombinaciji sa drugim kliničkim procedurama i laboratorijskim testovima kako bi se formirala sveobuhvatnija slika zdravlja pojedinca. Pored toga, tumačenje nivoa leptina može biti složeno zbog faktora kao što su starost, pol i opšti zdravstveni status.

Polni hormoni i njihov značaj za reproduktivno zdravlje

Prevencijom do zdravlja

 

Hormonski poremećaji kod žena: uzroci, simptomi i terapija

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.