Pratite nas

C1 Inhibitor (esterazni)

Šifra IM132 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

C1 inhibitor kao komponenta komplementa se koriste u dijagnostici i praćenju stanja koja su povezana sa njihovom sa abnormalnostima u njihovoj koncetraciji ili aktivnosti koje za posledicu imaju podložnost ka infekcijama ili autoimunim premećajima.

1,210din

Vađenje krvi

Šta je C1 inhibitor?

C1 inhibitor je deo sistema komplementa,  inhibitor multispecifične proteaze koja je prisutna u normalnoj humanoj plazmi i serumu, koja reguliše enzime komplementa, koagulaciju, fibrinolitički sistem i sistem proizvodnje kinina. Nedostatak funkcionalno aktivnog C1 inhibitora može dovesti do po život opasnog angioedema.

Dva su glavna oblika nedostatka C1 inhibitora: hereditarni/nasledni angioedem i stečeni oblik koji je povezan s različitim bolestima, uključujući i limfoidne maligne bolesti.

15% pacijenata s nedostatakom C1 inhibitora imaju normalan, ili čak povišen sadržaj antigena, ali je protein nefunkcionalan. Ovim testom meri se koncentracija, odnosno vrednost C1 inhibitora.

Komplement je deo urođenog imunog sistem koji sastoji od oko 60 različitih proteina koji. Osnovna uloga komplementa je da zajedno sa drugim komponentama imunog sistema identifikuje, uništi i ukloni strane patogene kao što su bakterije i virusi, kao i sopstvene oštećene ćelije i proteine. Pormećena funkcija komplementa za posledicu može da ima čitav niz obolenja.

 

Zašto se određuje i kod koga se trebaju određivati?

C1 inhibitor kao komponenta komplemetna se koriste u dijagnostici i praćenju stanja koja su povezana sa njihovom sa abnormalnostima u njihovoj koncetraciji ili aktivnosti koje za posledicu imaju podložnost ka infekcijama ili autoimunim premećajima.

Komponente komplemetna se određuju osobama koje su podložne čestim bakterijskim infekcijama, osobama koje imaju česta i neobjašnjiva zapaljenja ili oticanja delova tela, osobama kod kojih se sumnja na autoimuni poremećaj, osobama sa već poznatim poremećajom komplementa da se prati tok bolesti i /ili uspešnost terapije.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 2 radna dana

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba 7 dana u nedelji

Da li znate da sem željenih laboratorijskih analiza patronažnu službu možete takođe platiti onlajn kako za sebe tako i za članove svoje porodice.  Onlajn plaćanje omogućava da naši laboranti dolaze kod vas pripremljeni, što značajno skraćuje vreme zadržavanja u vašem domu.