Pratite nas

Alkalna fosfataza (ALP)

Šifra CH37 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Alkalna fosfataza (ALP) se koristi za dijagnostiku i praćenje bolesti jetre (naročito da se prati hepatobilijarno oštećenje) i bolesti kostiju.

140din

Vađenje krvi

Šta je Alkalna fosfataza – ALP?

Alkalna fosfataza – ALP je enzim koji se nalazi u više tkiva u telu: kostima, jetri, leukocitima, bubrezima, slezini, prostati, placenti i tankom crevu. U krvi se nalazi 4 genetski različite varijante enzima od kojih je najvažniji jetra-kosti-bubrezi tip.

 

Zašto se određuje alkalna fosfataza i kod koga je treba određivati?

Alkalna fosfataza (ALP) se koristi za dijagnostiku i praćenje bolesti jetre (naročito da se prati hepatobilijarno oštećenje) i bolesti kostiju.

ALP se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oštećenja jetre (kada se određuje sa ostalim markerima oštećenja jetre ( AST-om, ALT-om, gama-GT-om, ukupnim i direktnim bilirubinom), osobama sa oboljenjima kostiju, kao i kod osoba obolelih od malignih oboljenja.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.