Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Adiponektin

Šifra CH151 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 16 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Adiponektin je proteinski hormon tj. signalni molekul koji se primarno proizvodi i sekretuje od strane masnih ćelija (adipocita). Adiponektin igra značajnu ulogu u regulisanju različitih metaboličkih procesa i utvrđeno je da ima blagotvorno dejstvo na osetljivost na insulin, metabolizam glukoze i upalne procese u organizmu.

4,500.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Adiponektin?

Adiponektin služi kao veza između masnog tkiva, metaboličkih procesa i različitih fizioloških sistema, što ga čini potencijalno vrednim parametrom za lečenje metaboličkih poremećaja kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Njegovi efekti na osetljivost na insulin i zapaljenski proces ga čine posebno zanimljivim za istraživače koji proučavaju kompleksne veze između masnog tkiva, hormonske regulacije i sistemskog zdravlja.

Neke ključne funkcije i uloge adiponektina uključuju sveobuhvatno razumevanje kako adiponektin utiče na različite aspekte metaboličkog zdravlja i opšteg zdravlja organizma. Uticaj adiponektina na osetljivost na insulin, regulaciju glukoze, inflamaciju, zdravlje kardiovaskularnog sistema, regulaciju težine i energetski balans, zajedno pokazuje njegovu ulogu u održavanju metaboličke homeostaze i prevenciji metaboličkih poremećaja.

Razna istraživanja su pokazala da osobe sa gojaznošću, insulinskom rezistencijom i srodnim metaboličkim poremećajima često imaju niže nivoe adiponektina. Protokoli za povećanje nivoa adiponektina, kao što su redovno vežbanje, gubitak težine i određeni lekovi, istražuju se kao potencijalne intervencije za poboljšanje metaboličkog zdravlja.

Kada se radi analiza adiponektin?

Analiza adiponektina se obično radi kao deo laboratorijskih testova kada lekar sumnja na poremećaje povezane sa metaboličkim zdravljem, kao što su insulinska rezistencija, dijabetes tipa 2, gojaznost ili kardiovaskularni poremećaji. Ovi testovi se često izvode kada osoba ima faktore rizika ili simptome povezane sa ovim stanjima.

Evo nekoliko situacija u kojima se može zatražiti analiza adiponektina:

  • Praćenje metaboličkog zdravlja
  • Procena rizika od dijabetesa
  • Procena kardiovaskularnog rizika
  • Praćenje terapije

Da biste saznali tačan razlog zašto se zahteva ovaj test, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom, jer će on uzeti u obzir vašu medicinsku istoriju, simptome i faktore rizika kako bi odlučio da li je ovaj test potreban u vašem konkretnom slučaju.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Za ovaj test je potrebno gladovanje pre testa (8-12 h), što je smernica koju ćete dobiti od lekara koji vas je uputio da uradite ovaj test.

Obavestite svog lekara o svim lekovima ili suplementima koje trenutno uzimate.

Fizička aktivnost može uticati na nivoe adiponektina.

Vreme izdavanja rezultata

Na rezultate adiponektina se čeka do 16 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultati analize adiponektina mogu ukazivati na različite stvari, zavisno od konkretnog slučaja i razlozima za testiranje. Važno je napomenuti da tumačenje dobijenih rezultata zahteva stručnost zdravstvenog profesionalca koji će razmotriti sve relevantne faktore.

Polni hormoni i njihov značaj za reproduktivno zdravlje

Prevencijom do zdravlja

Hormonski poremećaji kod žena: uzroci, simptomi i terapija

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.