TORCH preventivni panel

5,950 RSD

TORCH panela – spremi se da postaneš mama je jedan od dva TORCH panela koja su u ponudi Beo-lab laboratorija. Drugi TORCH panel nativa se TORCH panel za trudnice.

Razlka između ova dva TORCH panela je u sledećem: Pre trudnoće ispitujemo imunološki status buduće mame, tj. da li  je imala kontakt sa nekim od ovih patogena.

Ovo je važno zbog toga što je njen organizam, ako je imala infekciju nekim od ovih patogena, stvorio IgG antitela, što će test i pokazati. IgG antitela ostaju doživotno u organizmu majke i štite plod jer su manja i prolaze kroz placentu, tako da, ukoliko bude bilo kakve sumnje na neku od ovih infekcija u toku trudnoće, nema opasnosti za bebu.

U toku trudnoće TORCH se radi iz istog razloga, da bi se proverio imunološki status trudnice, kod budućih majki koje ovaj test nisu uradile pre trudnoće, a takođe i kada postoji sumnja da se radi o akutnoj infekciji nekim od ovih patogena.

TORCH preventivni panel obuhvata:

  • Toxoplasma gondii – IgG At
  • Rubella – IgG At
  • CMV  – IgG At
  • HSV 1 – IgG At
  • HSV 2 – IgG At

Ove infekcije se ne moraju ispoljiti jasnom kliničkom slikom, pa se zbog toga rade obe klase antitela, čime se može utvrditi da li se radi o primarnoj infekciji, tj. o prvom kontaktu trudnice sa nekim od ovih patogena, jer se tada prvo stvaraju IgM antitela.

Ako postoje samo ova antitela, plod može biti ugrožen, jer IgM antitela zbog svoje veličine ne prolaze placentu,  pa ne mogu zaštititi plod.

Ukoliko su prisutne obe klase antitela, i IgG i IgM, može se uraditi analiza kojom se utvrđuje aviditet IgG antitela, pomoću koje se može odrediti da li su IgG antitela bila prisutna u serumu trudnice pre nego što je ostala trudna.

SAZNAJ VIŠE:

Više o TORCH testu možete pročitati u tekstu:TORCH – test na antitela protiv infekcija tokom trudnoće.

TORCH test
beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana