Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
podrska je bitna za zene

Ove žene možda nemaju novca ali brinu o svom zdravlju

Žene iz sigurnih kuća, žene žrtve nasilja i samohrane majke u Srbiji, koje su pod zaštitom Sigurnih kuća i Centara za socijalni rad, često nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti i potrebni su posebni napori da bi im se omogućili preventivni lekarski pregledi, među kojima su i ginekološki pregledi, nezamenljivi u skrinigu raka grlića materice.  

Poznata je činjenica da posebno žene žrtve porodičnog nasilja, u najvećem broju slučajeva, izbegavaju da odlaze kod ginekologa zbog osećaja sramote, a neretko je jedan od glavnih razloga zbog kojeg ne posećuju lekare i to što nemaju zdravstvenu knjižicu, a za privatnu praksu nemaju novca.

“Za sve žene koje su kod nas su jako značajni posebni napori koje ulažu pojedine privatne kompanije, državne ili privatne institucije, jer mnoge od njih kada dođu nemaju ni zdravstveno osiguranje ni knjižice niti su ikada bile osigurane”, kaže Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće iz Beograda.

Pozitivni primeri ovih napora u praksi, kako u svetu tako i u našoj zemlji, su mobilne  ginekološke ambulante za žene iz osetljivih kategorija (kao npr. prostitutke u Novom Sadu i migrantikinje u Vranju i Preševu), koje su kompletno opremljene stolicom za pregled, ultrazvučnim aparatom, sanitarnim čvorom i dr.

I dalje poražavajuća statistika u Srbiji

Jedan od gorućih problema u Srbiji je veliki broj žena koje obolevaju od raka grlića materice, a naša zemlja je na 3. mestu u Evropi, sa godišnje novoobolelih 2.200 žena, dok svake godine izgubi život 2.250 žena (istaknuto je povodom obeležavanja prvog Svetskog ginekološko-onkološkog dana u Srbiji u septembru 2019-te).

Najveći razlog ovako loše statistike u Srbiji je da se najveći broj karcinoma grlića materice otkrije u kasnoj fazi kada je prognoza i stopa izlečenja znatno lošija.

Ukoliko se bolest otkrije u ranim fazama, može doći do uspešnog izlečenja i ovaj uvid je bio ključan za pokretanje kampanje #PodrškaJeBitna od strane Beo-lab laboratorija.

Let`s care more – Podrška je bitna

Let`s care more – Podrška je bitna je društveno odgovorna kampanja Beo-lab laboratorija, sprovedena tokom novembra i decembra 2019. godine, kojom je donirano 140 kompletnih preventivnih ginekoloških pregleda. Pružena je podrška ženama iz sigurnih kuća, žrtvama nasilja i samohranim majkama.

Po 10 pregleda je obezbeđeno za žene iz: Velike Plane, Smederevske Palanke, Vrnjačke banje, Vršca, Inđije, Kragujevca, Nove Pazove, Novog Pazara, Negotina, Niša, Pančeva, Novog Sada i Beograda za svaki grad u kome Beo-lab laboratorija ima svoje laboratorije.   

 „Društvena odgovornost Beo-lab laboratorija niti počinje, niti se završava ovom kampanjom. Od osnivanja Beo-lab laboratorija imali smo izraženu svest o značaju doprinošenja zajednici i učestvovali smo u brojnim akcijama ovog ili sličnog tipa (Pred kraj 2018-te godine smo donirali, tokom novogodišnje akcije, ženama u Srbiji 125 besplatnih Papa testova).

Ovo je još jedan u nizu pokušaja da uradimo nešto dodatno da pomognemo i da radimo na širenju svesti naših žena o značaju prevencije raka grlića materice”- kaže gospodin Marko Pazman, generalni direktor Beo-lab laboratorija.

Pročitajte više o kampanji „Brinem o sebi jer redovni pregledi otkrivaju promene na vreme“

brinem o sebi

Svih 140 besplatnih preventivnih ginekoloških pregleda koje su donirani u okviru kampanje Let`s care more” je urađeno.

Ove žene su dokazale da brinu o svom zdravlju iako možda nemaju novca i nalaze se u teškom životnom razdoblju, kao i da su spremne da se odazovu na akcije i prihvate ovakav vid podrške.

Pogledajte video kampanje. U video o značaju kampanje za njihove štićenike pričaju ginekolozi koji su učestovali u kampanji ali i rukovodioci Sigurnih kuća i Cenara za socijalni rad.

Kampanja je sporovedena uz finansijsku podršku Medicover fondacije, ali i profesionalnu i stručnu podršku lekara ginekologa koji su se priključili kampanji kao partneri i obavili u svojim ordinacijama donirane preglede.

 “Dali smo mali, dodatni doprinos kroz ovu kampanju prevenciji raka grlića materice i ne želimo da stane na tome, već da podstaknemo i druge ustanove, privatne i društvene, da krenu tim putem i da zajedničkim snagama, u što kraćem roku, probamo da dopremo do što većeg broja žena i ukažemo im koliko je briga o sebi i prevencija bitna, kao i da da bolest otkrivena na vreme može biti 100% izlečena”- kaže Marko Pazman, generalni direktor Beo-Lab laboratorija.

Više o kampanji „Let`s care more – podrška je bitna“ možete pročitati na linku: https://www.beo-lab.rs/let-s-care-more-jer-verujemo-da-je-podrska-bitna/

podrska je bitna

 

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice