Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Stolica – Helicobacter pylori antigen

Šifra MI05 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Test iz stolice na Helicobacter pylori Ag omogućava detekciju bakterije Helicobacter pylori u stolici. Ova bakterija se, inače, može naći na površini sluzokože želuca i dvanestopalačnog creva, gde može dovesti do hronične upale i čira.

1,600.00din

Mikrobiologija logo Beo-lab

Šta je test na Helicobacter pylori Ag u stolici?

Uzorak stolice se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije prisustva bakterije Helicobacter pylori u stolici. Helicobacter pylori je bakterija spiralnog oblika koja se može naći na površini sluzokože želuca i dvanaestopalačnog creva. Najčešće izaziva hroničnu upalu sluzokože želuca (gastritis) i čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, a može dovesti i do karcinoma želuca. Test na Helicobacter pylori Ag omogućava detekciju ove bakterije u stolici.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– imate muku, gađenje i povraćanje,

– imate bolove u predelu želuca ili dvanaestopalačnog creva, gorušicu, nadutost.

Ova bakterija se najčešće prenosi direktnim kontaktom sa osobom koja je rezervoar H.pylori i kod koje se ova bakterija nalazi u pljuvačci i stolici, korišćenjem zajedničkog pribora za jelo i sl.

Do infekcije organa za varenje ovim mikroorganizmima dolazi i preko zagađene hrane i vode ili preko prljavih ruku, sa kojih, unošenjem hrane, unesemo i ove bakterije.

 

Uzimanje uzorka za test iz stolice na Helicobacter pylori Ag

Uzorak stolice za ovaj test treba da je veličine lešnika i uzima se u posudu za stolicu. Neophodno je da uzorak bude svež i treba ga što pre doneti u laboratoriju.

Priprema za test na Helicobacter pylori u stolici

Uzorak stolice se može uzeti bilo kada u toku dana.

Rezultat testa na Helicobacter pylori u stolici

Rezultat testa se izveštava kao pozitivan ili negativan.

Ukoliko se rezultati testa ne slažu sa kliničkom slikom, treba uraditi neke druge testove za detekciju Helicobacter pylori. To su, pre svega, urea izdisajni test, kao i serološki testovi za otkrivanje IgG i IgA antitela na Helicobacter pylori u serumu.

Helicobacter pylori se teško kultiviše i sporo raste na hranljivim podlogama, zbog čega se u rutinskoj dijagnostici ne koristi kultivacija, već druge metode za dokazivanje njegovog prisustva.

 

DODATNE NAPOMENE

Smatra se da je oko polovina humane populacije inficirana ovom bakterijom, ali samo prisustvo H. pylori ne znači da postoji i oboljenje.

Svi rezultati dobijeni laboratorijskim ispitivanjima tumače se od strane stručne, medicinski obrazovane osobe, u sklopu kliničke slike, rezultata fizičkog pregleda i drugih potrebnih analiza.

 

SAZNAJ VIŠE 

Izdisajni test na Helicobacter pylori

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.