Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

anti – Helicobacter pylori IgG antitela

Šifra IM23 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Helicobacter pylori je najčešći uzročnik nastajanja hroničnog gastritisa, čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu.

1,500.00din

Vađenje krvi
Serologija logo Beo-lab

Šta je Helicobacter pylori?

Infekcija nastaje kada bakterija Helicobacter pylori dospe na želudačnu sluzokožu. Infekcija se može preneti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili unošenjem u organizam putem kontaminirane vode i hrane.

Oko pola ljudske populacije je inficirano bakterijom Helicobacter pylori. Infekcija se uglavnom dobije u ranom detinjstvu. U većini slučajeva, infekcija je asimptomatična i ostaje neprimećena. Međutim, kod oko 10-15% inficiranih dolazi do stomačnih oboljenja, od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, do limfoma i adenokarcinoma na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Kada se radi analiza anti-Helicobacter pylori IgG antitela?

Analiza anti-Helicobacter pylori IgG antitela se koristi za otkrivanje infekcije u gastrointestinalnom traktu izazvane bakterijom Helicobacter pylori. Ovom analizom se određuje koncentracija antitela koja organizam stvara kao odgovor na nastalu infekciju. Ova antitela će obično biti prisutna ako je osoba nedavno ili u prošlosti imala infekciju, pa mogu biti prisutna u krvi i 12 do 18 meseci nakon završenog medicinskog tretmana (lečenja).

Kada se pojave simptomi infekcije Helicobacter pylori, oni su obično povezani sa gastritisom ili čirom, i mogu uključivati:

  • Bol u predelu stomaku (koji može biti izraženiji kada je želudac prazan)
  • Mučninu
  • Gubitak apetita, povezan sa gubitkom težine
  • Često podrigivanje
  • Nadimanje

Obratite se svom lekaru ako primetite simptome koji mogu ukazivati na gastritis ili čir (ulkus). 80-90% gastritisa je uzrokovano infekcijom koju izaziva bakterija Helicobacter pylori.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Nije potrebna posebna pripema za ovu analizu.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 3 radna dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Ako je rezultat testa negativan, to znači da verovatno nemate niti ste imali infekciju izazvanu H. pylori bakterijom, pa lekar može zahtevati da uradite dodatne testove kako bi otkrio uzrok vaših digestivnih simptoma i tegoba.

Ako je rezultat anti-Helicobacter IgG antitela pozitivan, to znači da verovatno imate infekciju izazvanu bakterijom H. pylori. Infekcija H. pylori se leči kombinacijom antibiotika i drugih lekova koje propisuje izabrani lekar. Gastritis izazvan bakterijom Helicobacter pylori može dovesti do pojave čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a može izazvati i rak želuca i dvanaestopalačnog creva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.