Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

anti – Helicobacter pylori IgA antitela

Šifra IMSR09 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Helicobacter pylori je najčešći uzročnik nastajanja hroničnog gastritisa, čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu.

1,500.00din

Vađenje krvi
Serologija logo Beo-lab

Šta je Helicobacter pylori?

Infekcija nastaje kada bakterija Helicobacter pylori dospe na želudačnu sluzokožu. Infekcija se može preneti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili unošenjem u organizam putem kontaminirane vode i hrane.

Oko pola ljudske populacije je inficirano bakterijom Helicobacter pylori. Infekcija se uglavnom dobije u ranom detinjstvu. U većini slučajeva, infekcija je asimptomatična i ostaje neprimećena. Međutim, kod oko 10-15% inficiranih dolazi do stomačnih oboljenja, od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, do limfoma i adenokarcinoma na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Kada se radi analiza anti-Helicobacter pylori IgA antitela?

Kada se pojave simptomi infekcije Helicobacter pylori, oni su obično povezani sa gastritisom ili čirom, i mogu uključivati:

  • Bol u predelu stomaku (koji može biti izraženiji kada je želudac prazan)
  • Mučninu
  • Gubitak apetita, povezan sa gubitkom težine
  • Često podrigivanje
  • Nadimanje

Obratite se svom lekaru ako primetite simptome koji mogu ukazivati na gastritis ili čir (ulkus). 80-90% gastritisa je uzrokovano infekcijom koju izaziva bakterija Helicobacter pylori.

Kada se razvije infekcija, organizam se brani tako što počinje da proizvodi IgA, IgM i IgG antitela. IgM antitela nisu specifična i obično se vrlo brzo izgube iz cirkulacije tokom akutne faze, nisu detektabilna u krvi pa iz tog nemaju praktičan značaj za dijagnozu.

Helicobacter pylori IgA antitela se obično stvaraju lokalno, nekoliko nedelja od početka infekcije ali se dešava da nisu uvek detektabilna u krvi. Određivanje anti-Helicobacter pylori IgA antitela zajedno sa analizom anti-Helicobacter pylori IgG antitela se koristi za detekciju akutne infekcije. Pošto antitela u krvi mogu da opstanu čak i nakon što je osoba uspešno (iz)lečena, preporučuje se ili izdisajni test na Helicobacter pylori ili Helicobacter pylori test antigena stolice za identifikaciju aktivne infekcije. Izdisajni test na Helicobacter pylori je zlatni standard za dijagnozu infekcije bakterijom H.pylori.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Nije potrebna posebna pripema za ovu analizu.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje kroz 3 radna dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Reazultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.