Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Metanefrini -panel iz urina (Metanefrin,Normetanefrin,3 Metoksi-tiramin)

Šifra PRF73 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 16 radnih dana

Kratak opis analize

Metanefrini u 24h urinu (metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin) je test koji se  koristi za određivanje koncentracije metanefrina, normetanefrina i 3-metoksi tiramina.

Metanefrini u 24h urinu (metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin) se određuju kod osoba koje imaju perzistentne ili epizodične hipertenzije sa teškim glavoboljama, ubrzanim srčanim radom i znojenjem da se isključi ili potvrdi dijagnoza feohromocitoma ili neuroendokrinih tumora.

4,700.00din

Imunohemija logo Beo-lab

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

 

Adrenalin, noradrenalin i dopamin ili zajednički kateholamini su važni neurotransmiteri u centralnom nervnom sistemu, ali takođe igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija kao što su:

 

  • Regulacija tonusa glatkih mišića krvnih sudova, creva i bronhija,
  • Regulacija srčane frekvencije i kontraktilnosti,
  • Regulacija metabolizma glukoze.

 

Produkti metabolizma kateholamina su metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin, dok se metanefrin i normetanefrin dalje metabolišu do vanilmandelične kiseline.

Visoke vrednosti metanefrina se susreću kod karcinoma koji luče kateholamine. Ukoliko je tumor lociran u srži (meduli) nadbubrežne žlezde onda govorimo o feohromocitomu. Ukoliko su  zahvaćene simpatičke ganglije, onda govorimo o paragangliomu. Pored navedenih poremećaja, povećane vrednosti metanefrina se sreću i kod neuroendokrinih tumora (neuroblastomoma, ganglioneuroblastoma i ganglioneuroma).

Visoke vrednosti kateholamina dovode do povećanja krvnog pritiska tj.hipertenzije (epizodične ili kontinuirane) sa povremenim napadima palpitacije, srčanimm aritmijama, glavoboljom, znojenjem, bledilom, anksioznošću, tremorom i mučninom.

 

Preporuka je da se kod feohromocitoma kao prvi izbor testova određuju metanefrini (metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin) iz krvi ili 24h urina, a ukoliko ovi testovi ne isključe dijagnozu tada se radi određivanje kateholamina iz 24h urina ili krvi.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

 

Uzorak: 24h urin, potrebno je koristiti konzervans koji se preuzima u Beo-lab laboratoriji

Obrtno vreme: 10 radnih dana

Potrebno je napraviti pauzu u terapiji od minimum 2 dana ukoliko se uzimaju lekovi za hipertenziju, triciklični antidepresivi, levodopa, izoprotenerol i efedrin o čemu je potrebno konsultovati lekara.

Par dana pre početka prikupljanja, kao i tokom prikupljanja 24h urina, se ne smeju konzumirati:

  • Alkohol,
  • Cigarete,
  • Orašasti plodovi,
  • Tropsko voće,
  • Citrusi,
  • Proizvodi koji sadržr kofein, kakao i vanilu.

Uoči i tokom prikupljanja 24h uzorka urina potrebno je izbegavati fizički i mentalni stres.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.