Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Kateholamini u plazmi

Šifra MESR48 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 10 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kateholamini u krvi (adrenalin, noradrenalin i dopamin) je test koji se koristi za određivanje koncentracije adrenalina, noradrenalina i dopamina u krvi.

Kateholamini u plazmi (adrenalin, noradrenalin i dopamin) se određuju kod osoba koje imaju hronične ili epizodične hipertenzije sa teškim glavoboljama, ubrzanim srčanim radom i znojenjem da se isključi ili potvrdi dijagnoza feohromocitoma ili neuroendokrinih tumora.

4,100.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Kateholamini u plazmi  – Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

 Adrenalin, noradrenalin i dopamin, poznati pod nazivom kateholamini, su važni neurotransmiteri u centralnom nervnom sistemu, ali takođe igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija kao što su:

  • Regulacija tonusa glatkih mišića krvnih sudova, creva i bronhija,
  • Regulacija srčane frekvencije i kontraktilnosti,
  • Regulacija metabolizma glukoze.

 

Kateholamini u cirkulaciji potiču isključivo iz srži nadbubežnih žlezda (uz jako mali doprinos simpatičkih ganglija iz CNS-a). Njihova koncentracija u krvi je normalno jako niska, ali se može dramatično povećati kao odgovor na hipovolemiju, gubitak krvi, hipotenziju, hipoglikemiju i vežbanje, zatim na fizički i emocionalni stres,kao i na promenu u držanju i promenu temperature okoline.

Jako visoke vrednosti (kontinuirano ili epizodično) bez fiziološkog stimulusa se sureću kod  tumora koji luče kateholamine . Ukoliko je tumor lociran u srži (meduli) nadbubrežne žlezde onda govorimo o feohromocitomu. Ukoliko su  zahvaćene simpatičke ganglije onda govorimo o paragangliomu. Povremeni ili kontinuirani porasti nivoa jednog ili više kateholamina u plazmi mogu se takođe primetiti kod pacijenata sa neuroendokrinim tumorima (neuroblastomom, ganglioneuroblastomom i ganglioneurom).

Visoke vrednosti kateholamina dovode do povećanja krvnog pritiska-hipertenzije (epizodične ili kontinuirane) sa povremenim napadima palpitacije, srčanim aritmijama, glavoboljom, znojenjem, bledilom, anksioznošću, tremorom i mučninom.

Sa druge strane, snižene vrednosti jednog ili više kateholamina usled nedovoljne prozvodnje ili neadekvatnog oslobađanja na fiziološke stimuluse (promena položaja iz ležećeg u stojeći, izlaganje hladnoći, vežbanje, stres) se susreću kod urođenih ili stečenih sindroma autonomne disfunkcije i autonomnih neuropatija.

Preporuka je da se kod feohromocitoma kao prva linija testova određuju metanefrini (metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin) iz krvi ili 24h urina, a ukoliko ovi testovi ne isključe dijagnozu, tada se pristupa određivanju kateholamina iz 24h urina ili krvi.

Kod neuroblastoma se kateholamini u 24h urinu takođe koriste kao sekundarni izbor testova, jer su prvi izbor testovi  vanilmandelična i homovanilična kiselina u 24h urinu. Od naročitog je značaja disproporcionalno povećanje jednog od 3 kateholamina, posebno dopamina.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: EDTA-plazma (venska krv)

Obrtno vreme:  10 radnih dana

Potrebno je napraviti pauzu u terapiji ukoliko se uzimaju lekovi za hipertenziju ili terapija koja dovode do oslobađanja kateholamina u organizmu o čemu je potrebno konsultovati lekara. Ukoliko se kao terapija koriste injekcije adrenalina, noradrenalina ili dopamina potrebno je napraviti pauzu u uzimanju lekova od najmanje 12 sati.

Pre  vađenja krvi  potrebno je mirovati 15-30 minuta u ležećem položaju, potrebno je uzdržavati se od jela, pušenja i uzimanja kafe, čaja ili drugih pića i namirnica koje sadrže kofein od najmanje 4 sata.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.