Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Kateholamini u urinu

Šifra ME48 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 10 radnih dana

Kratak opis analize

Kateholamini u 24h urinu (adrenalin, noradrenalin i dopamin) je test koji se  koristi za određivanje koncentracije adrenalina, noradrenalina i dopamina.

Kateholamini u 24h urinu (adrenalin, noradrenalin i dopamin)  se određuju kod osoba koje imaju perzistentne ili epizodične hipertenzije sa teškim glavoboljama, ubrzanim srčanim radom i znojenjem da se isključi ili potvrdi dijagnoza feohromocitoma ili neuroendokrinih tumora.

 

4,100.00din

Imunohemija logo Beo-lab

Kateholaminini u 24h urinu – Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

 

Adrenalin, noradrenalin i dopamin ili zajednički kateholamini su važni neurotransmiteri u centralnom nervnom sistemu, ali takođe igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija kao što su:

 

  • Regulacija tonusa glatkih mišića krvnih sudova, creva i bronhija,
  • Regulacija srčane frekvencije i kontraktilnosti,
  • Regulacija metabolizma glukoze.

 

Kateholamini u cirkulaciji potiču isključivo iz srži nadbubežnih žlezda (uz jako mali doprinos simpatičkih ganglija iz CNS-a). Njihova koncentracija u krvi je normalno jako niska, ali se može dramatično povećati kao odgovor na hipovolemiju, gubitka krvi, hipotenziju, hipoglikemiju i vežbanje, zatim na fizički i emocionalni stres,kao i na promenu u držanju i promenu temperature okoline.

Jako visoke vrednosti (kontinuirano ili epizodično) bez fiziološkog stimulusa se susreću kod  tumora koji luče kateholamine . Ukoliko je tumor lociran u srži (meduli) nadbubrežne žlezde onda govorimo o feohromocitomu, a ukoliko su  zahvaćene simpatičke ganglije onda govorimo o paragangliomu.

Visoke vrednosti kateholamina dovode do povećanja krvnog pritiska-hipertenzije (epizodične ili kontinuirane) sa povremenim napadima palpitacije, srčanim aritmijama, glavoboljom, znojenjem, bledilom, anksioznošću, tremorom i mučninom.

Sa druge strane, snižene vrednosti jednog ili više kateholamina usled nedovoljne prozvodnje ili neadekvatnog oslobađanja na fiziološke stimuluse (promena položaja iz ležećeg u stojeći, izlaganje hladnoći, vežbanje, stres) se susreću kod urođenih ili stečenih sindroma autonomne disfunkcije i autonomnih neuropatija.

Preporuka je da se kod feohromocitoma kao prva linija testova određuju metaboliti kateholamina (metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin) iz krvi ili 24h urina, a ukoliko ovi testovi ne isključe dijagnozu da se kao sledeća laboratorijska dijagnostika radi određivanje kateholamina iz 24h urina ili krvi.

 

Kod neuroblastoma se kateholamini u 24h urinu takođe koriste kao druga linija testova, jer se najpre rade testovi poput vanilmandelične i homovanilične kiseline u 24h urinu. Od kliničkog je značaja disproporcionalno povećanje jednog od 3 kateholamina u odnosu na ostala 2 (naročito dopamina).

 

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

 

Uzorak: 24h urin, potrebno je koristi konzervans koji se preuzima u Beo-lab laboratoriji

Obrtno vreme: 10 radnih dana

Potrebno je napraviti pauzu u terapiji ukoliko se uzimaju lekovi  za hipertenziju ili terapija koja dovode do oslobađaju  kateholamina u organizmu o čemu je potrebno konsultovati lekara. Ukoliko se kao terapija koriste injekcije adrenalina, noradrenalina ili dopamina potrebno je napraviti pauzu u uzimanju lekova od najmanje 12 sati.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.