Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Metanefrin -panel iz plazme

Šifra CHSR322 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 17 radnih dana

Kratak opis analize

Metanefrini u krvi (metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin)   je test koji se  koristi za određivanje koncentracije metanefrina, normetanefrina i 3-metoksi tiramina.

anefrin,3 Metoksi-tiramin)

4,900.00din

Imunohemija logo Beo-lab

Metanefrini u krvi (metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin) se određuju kod osoba koje imaju hronične ili povremene hipertenzije sa teškim glavoboljama, ubrzanim srčanim radom i znojenjem da se isključi ili potvrdi dijagnoza feohromocitoma ili neuroendokrinih tumora.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

 

Adrenalin, noradrenalin i dopamin su kateholamini i važni neurotransmiteri u centralnom nervnom sistemu, ali takođe igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija kao što su:

 

  • Regulacija tonusa glatkih mišića krvnih sudova, creva i bronhija,
  • Regulacija srčane frekvencije i kontraktilnosti,
  • Regulacija metabolizma glukoze.

 

Njihovim metabolizmom nastaju metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin, dok se metanefrin i normetanefrin dalje metabolišu do vanilmandelične kiseline.

Visoke vrednosti metanefrina se susreću kod  tumora koji luče kateholamine. Ukoliko je tumor lociran u srži (meduli) nadbubrežne žlezde onda govorimo o feohromocitomu. Ukoliko su  zahvaćene simpatičke ganglije, onda govorimo o paragangliomu. Pored navedenih poremećaja, povećane vrednosti metanefrina se sreću i kod neuroendokrinih tumora (neuroblastomoma, ganglioneuroblastoma i ganglioneuroma).

Preporuka je da se kod feohromocitoma kao prva linija testova određuju metaboliti kateholamina metanefrini (metanefrin, normetanefrin i 3-metoksi tiramin) iz krvi ili 24h urina, a ukoliko ovi testovi ne isključe dijagnozu, kao druga linija testova se koristi određivanje kateholamina iz 24h urina ili krvi.

 

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

 

Uzorak: EDTA-plazma (venska krv)

 

Obrtno vreme:  10 radnih dana

 

Pre vađenja krvi potrebno je mirovati 15-30 minuta u ležećem položaju.

 

Potrebno je napraviti pauzu u terapiji  od minimum 2 dana ukoliko se uzimaju lekovi za hipertenziju, triciklični antidepresivi, levodopa, izoprotenerol i efedrin o čemu je potrebno konsultovati lekara.

Par dana pre vađenja krvi i na dan vađenja krvi se ne smeju konzumirati:

  • Alkohol,
  • Cigarete,
  • Orašasti plodovi,
  • Tropsko voće,
  • Citrusi,
  • Proizvodi koji sadržr kofein, kakao i vanilu.

Uoči davanja uzorka potrebno je izbegavati fizički i mentalni stres.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.