Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

LDH

Šifra CH43 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Laktat dehidrogenaza LDH se određuje osobama koje imaju akutno ili hronično stanje koje dovodi do oštećenja tkiva ili ćelija, osobama koje imaju nakupljanja tečnosti u određenim delovima tela da se postavi dijagnoza, kao i osobama obolelim od meningitisa da se pomogne u diferencijalnoj dijagnozi.

165.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je Laktat dehidrogenaza – LDH?

Laktat dehidrogenaza – LDH je enzim koji se nalazi u skoro svakoj ćeliji u organizmu, a najviše ga ima u ćelijama srca, jetre, mišića, pluća, bubrega i eritrocitima.

 

Zašto se određuje LDH i kod koga je treba određivati?

Laktat dehidrogenaza – LDH se koristi kao nespecifičan marker za dijagnostiku i praćenje hemoliznih anemija (uključujući i megaloblastnu anemiju), oboljenja jetre i bubrega.

Koristi se kod određenih tipova maligniteta u dijagnostičke i prognostičke svrhe, kao i za praćenje uspešnosti terapije, kao pomoć u diferencijalnoj dijagnozi nakupljanja tečnosti u određenim delovima tela, kada se istovremeno određuje iz krvi i druge telesne tečnosti (likvor, pleuralna ili peritonealna tečnost).

Laktat dehidrogenaza – LDH se određuje osobama koje imaju akutno ili hronično stanje koje dovodi do oštećenja tkiva ili ćelija (uključujući i maligna oboljenja), osobama koje imaju nakupljanja tečnosti u određenim delovima tela da se postavi dijagnoza, kao i osobama obolelim od meningitisa da se pomogne u diferencijalnoj dijagnozi.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), likvor, pleuralna ili peritonealna tečnost.

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.