Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
FibroTest i FibroMax Test

Fibro Test i Fibro Max Test – neinvanzivna alternativa za biopsiju jetre

Fibrotest i Fibromax test su neinvazivne alternative za biopsiju jetre. Prednosti ovih neinvazivnih testova su što ne zahtevaju invazivnu proceduru kao što je biopsija jetre. Nema potrebe za uzorkom tkiva jetre, što može smanjiti rizik od komplikacija i nelagode kod pacijenta. Takođe, ovi testovi mogu pružiti brže rezultate i korisne informacije o stanju pacijenta.

U ovom tekstu ćete saaznati:

Šta su Fibrotest i FibroMax test ? 

Fibrotest i Fibromax test su neinvanzivne metode dijagnostikovanja jetre na bazi uzorka krvi – dijagnoza oboljenja jetre pomoću serumskih biomarkera. Bezbolni, jednostavni za uzorkovanje, uz istovremeno pružanje visoko preciznih rezultata.

Fibrotest i Fibromax su testovi koji se temelje na analizi različitih parametara u krvi pacijenta kako bi se procenio stepen oštećenja i fibroze. Ovi testovi se koriste za procenu stanja pacijenata sa hroničnim bolestima poput hepatitisa B i C, ciroze jetre ili masne jetre.

Ovi testovi koriste kombinaciju biohemijskih markera, poput enzima i proteina, zajedno sa drugim kliničkim podacima pacijenta kako bi se izračunao rezultat. Rezultat se obično prikazuje na skali od 0 do 1, gde veći rezultat ukazuje na veću verovatnoću prisutnosti fibroze.

Prednosti Fibrotesta i Fibromax testa leži u činjenici da su neinvazivni, brzi i relativno jednostavni za izvođenje. Oni mogu pružiti korisne informacije o stanju jetre pacijenta.

Važno je napomenuti da će i pored ovih testova možda postojati potreba za daljim dijagnostičkim postupcima, poput biopsije, u slučaju sumnje ili potrebe za detaljnijom evaluacijom od strane lekara.

Fibrotest – Acti Test

Fibrotest-ActiTest je dijagnostički test koji se koristi za procenu nivoa fibroze, ciroze i nekroinflamatorne aktivnosti u jetri. Ovaj test kombinuje šest standardnih serumskih markera kako bi pružio rezultate za FibroTest i ActiTest.

Fibrotest se koristi za procenu nivoa fibroze, odnosno ožiljnog tkiva koje se formira kao odgovor na oštećenje jetre. Fibroza jetre se obično klasifikuje u različitim stadijumima, od zdrave jetre do ciroze jetre, koja je najozbiljnija faza fibroze.

ActiTest, koji je deo Fibrotest-ActiTest, dodaje direktni marker za nekroinflamatornu aktivnost jetre, a to je alanin aminotransferaza (ALT). ALT je enzim koji se obično povećava kada postoji zapaljenje ili oštećenje jetre.

Jedna od prednosti Fibrotest-ActiTesta je što je manje osetljiv na faktore rizika za lažno pozitivne ili lažne negativne rezultate u poređenju sa drugim neinvazivnim testovima za procenu funkcija jetre. Takođe, ovaj test može da pruži informacije o fibrozi i nekroinflamatornoj aktivnosti bez potrebe za invazivnim procedurama kao što je biopsija jetre.

Fibrotest je jedini test koji je validan da klasifikuje rane faze fibroze jetre. Nudi najbolje performanse u svim fazama fibroze: od zdrave jetre do ciroze.

Fibrotest-ActiTest uključuje 6 parametara, 2 rezultata (kombinujući šest standardnih serumskih markera).

 • Gamma-GT
 • Ukupni bilirubin
 • Alfa-2-makroglobulin
 • Apolipoprotein A1
 • Haptoglobin
 • ActiTest dodaje direktni marker za inflamatornu aktivnost:
 • Alanin aminotransferaza (ALT)

ALT i AST nisu uključeni u formulu koja izračunava fibrozu, već se odnose na formulu za ActiTest.

Ovi markeri su ponderisani (uravnoteženi) u zavisnosti od godina starosti i pola pacijenta.

FibroMax Test

FibroMax test je kompletan dijagnostički test za jetru. Pet glavnih testova uključeno je u dijagnostički panel test FibroMax, za potpunu procenu stanja jetre i pet glavnih uzroka bolesti jetre.

Fibro Test i Fibro Max Test - neinvanzivna alternativa za biopsiju jetre 1

FibroMax= FibroTest + ActiTest + SteatoTest + NashTest + AshTest

Fibromax test je kombinacija sledećih testova:

 • Fibrotest: Koristi se za procenu nivoa fibroze jetre.
 • ActiTest: Procenjuje nekroinflamatornu aktivnost jetre.
 • SteatoTest: Procenjuje prisutnost steatoze jetre.
 • NashTest: Procenjuje nekroinflamatornu aktivnost uzrokovanu metaboličkim faktorima, kao što su prekomerna težina, arterijska hipertenzija i povišen nivo triglicerida ili holesterola.
 • AshTest: Procenjuje nekroinflamatornu aktivnost uzrokovanu prekomernom konzumacijom alkohola.

SteatoTest koristi za procenu steatoze jetre, koja predstavlja nakupljanje masnoće u jetri. Steatoza jetre može rezultirati povećanim nivoima parametara gama-GT i transaminaza.

Nealkoholni steatohepatitis (NASH) je zapaljensko oboljenje jetre koje je uzrokovano metaboličkim faktorima kao što su povećana telesna težina, arterijska hipertenzija (visok krvni pritisak) i visoki nivoi triglicerida ili holesterola. NashTest se koristi za procenu nekroinflamatorne aktivnosti koja je rezultat metaboličkih faktora i prisutna je u NASH-u.

S druge strane, alkoholni steatohepatitis (ASH) je zapaljenska bolest jetre koja se javlja kao rezultat prekomernog konzumiranja alkohola. AshTest se koristi za procenu nivoa nekroinflamatorne aktivnosti koja nastaje kao posledica alkoholizma.

Ovi testovi se koriste kao deo Fibromax testa kako bi se pružila celovita procena različitih uzročnika na zdravlje i funkciju jetre.

Fibromax test ispituje 10 parametara, 5 rezultata ( kombinujući deset standardnih serumskih biomarkera):

 • Gamma-GT
 • Ukupni bilirubin
 • Alfa-2-makroglobulin
 • Apolipoprotein A1
 • Haptoglobin
 • Alanin aminotransferaza (ALT)
 • Aspartat aminotransferaza ( AST )
 • Trigliceridi
 • Holesterol
 • Glukoza

Ovi markeri su ponderisani (uravnoteženi) u zavisnosti od godina starosti, pola, težine i visine pacijenta.

Napomena: Vađenje krvi za  Fibrotest  i  Fibromax  test se mora obaviti ujutru  na prazan stomak. Za detaljnu pripremu pogledajte ovde.

 Fibromax i Fibrotest kao testovi preporuke

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), asocijacije za proučavanje bolesti jetre (AASLD), Evropske asocijacije za proučavanje jetre (EASL) i Asocijacijskog udruženja za studije jetre (APASL), Fibrotest i Fibromax test su preporučeni za procenu hepatične fibroze kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom C.

Takođe, EASL-ALE, APASL i VHO preporučuju Fibrotest za dijagnostikovanje fibroze kod osoba sa hroničnim hepatitisom B virusom. Za pacijente inficirane HIV virusom, EASL-ALEH takođe preporučuje Fibrotest.

Odobrenje i preporuke od strane Evropske asocijacije za proučavanje jetre (EASL), dijabetesa (EASD) i gojaznosti (EASO) znače da se Fibrotest može koristiti za procenu fibroze kod pacijenata sa metaboličkim stanjima kao što je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), kao i za pacijente koji konzumiraju prekomerne količine alkohola.

Fibro Test i Fibro Max Test - neinvanzivna alternativa za biopsiju jetre 2

Neinvazivnost ovih testova znači da pacijenti mogu izbeći potencijalne rizike, nelagodnost i komplikacije povezane s biopsijom jetre. Takođe, neinvazivni testovi su brži i jednostavniji za izvođenje u odnosu na biopsiju jetre, što može biti od koristi i za pacijente i za zdravstvene radnike.

Iako Fibrotest i Fibromax testovi pružaju korisnu alternativu biopsiji jetre, važno je napomenuti da u nekim slučajevima biopsija jetre može biti neophodna za detaljniju procenu stanja jetre ili za potvrdu rezultata neinvazivnih testova. Zato je najbolje konsultovati se uvek sa svojim lekarom-gastroenterologom, hepatologom, infektologom ili intenistom, kako bi se dobila precizna procena i preporuke za daljom dijagnostikom i lečenjem vašeg specifičnog slučaja.

Gde mogu uraditi Fibrotest i Fibromax test?

U Francuskoj se FibroTest rutinski koristi u kliničkoj praksi od 2007. godine, a od 2011. godine troškove njegovog sprovođenja snosi francusko Nacionalno zdravstveno osiguranje.

Sa 2 miliona izvedenih testova širom sveta i preko 280 naučnih studija , Fibrotest i Fibromax se intenzivno koriste u kliničkoj praksi hepatologa, infektologa, gastroenterologa i internista širom sveta.

Testovi se mogu obaviti u bilo kojoj laboratoriji koja je u skladu sa tehničkim preporukama kompanije BioPredictive.

Ove testove u Srbiji (koji u najvećem broju slučajeva mogu zameniti biopsiju jetre) možete uraditi u svim Beo-Lab laboratorijama . Za sve potrebne informacije, možete nas kontaktirati na broj telefona +3813622888 ili nam svoje pitanje pošaljite na mail office@beo-lab.rs

Povezani tekstovi:

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice