Inhibin B – procena folikularne rezerve jajnika i njihove funkcije

Tekst napisala: Mr ph Jelena Rašić, biohemičar Beo-lab laboratorija


Inhibin B je hormon koga sintetišu granulozne ćelije u jajniku. Po strukturi je heterodimerni glikoprotein, koji koči sintezu i lučenje folikulostimulirajućeg hormona (FSH). AnalizaInhibina Bse koristi kao marker folikularne rezerve jajnih ćelija.

FSH je hormon koji stvara hipofiza (mala žlezda koja se nalazi u mozgu) i ima ulogu u stimulaciji rasta folikula u jajniku. Tokom starenja žene opada broj folikula koji nastaju u jajniku, kao i Inhibina B, hormona koji stvara jajnik.

Tokom ispitivanja uzroka neplodnosti osim određivanja nivoa FSH, određuje se i nivo inhibina B.

Kada se radi analiza Inhibina B?

Radi procene folikularne rezerve jajnika i njihove funkcije, vaš lekar vam može tražiti pored analiza FSH i etradiola u krvi i analize anti Mullerovog hormona (AMH) i Inhibina B.

Testiranje Inhibina B se obično vrši drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa. Posebna priprema pacijenta nije potrebna, a uzorak je venska krv.

Referentne vrednosti Inhibina B

Referentne vrednosti Inhibina B mogu da variraju od laboratorije do laboratorije zavisno od metode određivanja. Zbog toga je korisno i važno da pacijent odabere laboratoriju gde će mu se po potrebi kontinuirano određivati analiza Inhibina B.

Nivo inhibina B određuju se u Beo-lab laboratorijama Elisa testom ili imunološkim testovima.

Referentne vrednosti inhibina B:

Žene:
Premenopauza: 10.0-320 pg/ml
Postmenopauza: 0-17.4 pg/ml

Muškarci: 11.5-369.8 pg/ml

Nivo hormona inhibin B pokazuje postepeni pad sa starenjem

Vrednosti padaju ispod granica referentnih vrednosti 4 do 5 godina posle menopauze. Kada se otkrije pad nivoa inhibina B, koristi se više kao marker smanjenog broja folikula. Zbog toga se bazni nivo inhibina B ne preporučuje kao prediktor odgovara jajnika na hiperstimulaciju jajnika.

Serumske vrednosti variraju kod žena tokom menstrualnog ciklusa. Nivoi inhibiba B su najviši tokom folikularne faze, a najniži tokom srednje lutelane faze (21. dan ciklusa).

Tokom trudnoće Inhibin B raste od trećeg trimestra do kraja termina.

Nakon menopauze nivoi inhibina B znatno opadaju.

Smanjene koncentracije inibina B povezane su sa:

– Poremećajem ovulacije;
– Smanjenim uspehom kod vantelesne oplodnje;
– Smanjenim procentom ostvarenih trudnoća;
– Povećanim rizikom od nastanka spontanih pobačaja;

Određivanje nivoa inhibina B korisno je za:

  1. Procenu broja folikula prisutnih u jajniku u ranoj folikularnoj fazi;
  2. Procenu reproduktivnog starenja (nizak nivo inhibina B, 3. dana ciklusa može ukazivati na smanjene rezerve folikula jajnika).
  3. Praćenje određenih komplikacija u trudnoći (preeklampsija i fetalni Daunov sindrom)
  4. Postoperativno praćenje nekih tumora granuloznih ćelija i otkrivanje recidiva tumora;

Laboratorijsko određivanje inhibina B se koristi u cilju otkrivanja i praćenja različitih maligniteta jajnika (mucinozni epitelijalni tumor ili tumor granuloznih ćelija).

Uzroci povišenih vrednosti inhibina B u serumu najčešće su tumori granuloza ćelija jajnika, dok su uzroci sniženih vrednosti kod žena smanjena ovarijalna rezerva folikula i abnormalna spermatogeneza kod muškaraca.

Određivanje nivoa Inhibina B kod muškaraca

Kod muškaraca Inhibin B je dobar marker funkcije Sertolijevih ćelija i njegovo određivanje je korisno u dijagnostici različitih oblika hipogonadizma, naročito kod dečaka.

Inhibin B u krvi muškaraca je direktni pokazatelj spermatogeneze u slučajevima poremećaja funkcije testisa. Smanjeni nivoi inhibina B ukazuju na disfunkciju žlezda ili neplodnost.

Inhibin B cena

HORMON INHIBIN BIMUNOHEMIJA-ELIZA1.850 RSD

Za cene ostalih analiza posetite naš online cenovnik.

SAZNAJ VIŠE

Beta HCH kao hormon trudnoće i tumor marker.

Beta HCG test
Datum objave 19.6.2020

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana