Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

CA 125

Šifra MT03 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Tumorski marker jajnika i vrednosti CA 125 testa korisne su za praćenje bolesti kod pacijenata sa kancerom epitelnih ćelija jajnika.

1,460.00din

Vađenje krvi
Tumor Markeri logo Beo-lab

Šta je CA 125?

CA 125 je tumor marker jajnika. Tumor marker jajnika i vrednosti CA 125 testa korisne su za praćenje bolesti kod pacijenata sa kancerom epitelnih ćelija jajnika.

Kontinuirani porast vrednosti CA 125 povezan je sa malignitetom i lošim odgovorom na terapiju, dok sniženje ovih vrednosti ukazuje na povoljan odgovor na primenjenu terapiju.

Povećane vrednosti CA 125 utvrđene su kod oko 1-2% zdravih osoba, kod osoba sa oboljenjima koja nisu maligna kao što su:

  • ciroza,
  • hepatitis,
  • endometrioza,
  • prvi trimester trudnoće,
  • ciste na jajnicima,
  • inflamatorna bolest karlice.
  • Takođe je utvrđeno povećanje CA 125 tokom menstrualnog ciklusa.

 

Bolesti u kojima su vrednosti CA 125 testa povećane, a nisu vezane za jajnik su karcinomi jetre, pankeasa, pluća, debelog creva, stomaka, bilijarnog trakta, materice, jajovoda, dojke, i karcinomi endometrijuma.

 

Kada i kako se određuje tumor marker jajnika?

CA 125 test se ne preporučuje kao skrining test za detekciju kancera u populaciji, već za praćenje pacijenata sa karcinomom jajnika.

Tumorski markeri se najčešće određuju iz krvi, urina ili uzorka tkiva korišćenjem različitih laboratorijskih metoda.

Tumorske markere treba odrediti kad je osoba zdrava. Svaka osoba ima svoju etalonsku (osnovnu ili početnu) vrednost svakog tumorskog markera posebno.

Određivanje koncentracije tumorskih markera se može raditi u vreme postavljanja dijagnoze; pre, u toku ili nakon završetka terapije; i na kraju periodično da bi se ustanovilo eventualno ponovno jaljanje tumora – progresija bolesti.

Ako se tumorski marker određuje da bi se ustanovila uspešnost terapije ili da bi se videlo da li je došlo do pogoršanja osnovne bolesti i ponovnog javljanja tumora, njegovu koncentraciju treba određivati periodično u određenim vremenskim razmacima (da bi se videlo da li dolazi do povišenja ili smanjenja koncentracije istog).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

 

NAPOMENA:

Serijsko određivanje tumorskog markera ima mnogo veći značaj nego pojedinačno i nasumično rađenje istih analiza.

Pri tom, preporučuje se POREĐENJE REZULTATA TESTOVA RAĐENIH U JEDNOJ, ISTOJ LABORATORIJI, a takođe uvek voditi računa da su koncentracije izražene u istim jedinicama (ng/mL, U/mL i sl).

 

SAZNAJ VIŠE

Odgovore na najčešća pitanja vezana za Tumor markere možete pročitati u tekstu:

Tumorski Markeri

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.