Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

CEA

Šifra MT07 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Tumor  marker CEA spada u tip opštih tumorskih markera.Višestruko povišena vrednost u krvi CEA ukazuje na prisustvo malignog oboljenja u organizmu, ali ne i lokalizaciju organa na kome se odvija maligna promena.

 

990.00din

Vađenje krvi
Tumor Markeri logo Beo-lab

Šta je CEA?

Tumor marker CEA spada u tip opštih tumorskih markera. Višestruko povišena vrednost u krvi tumor marker CEA ukazuje na prisustvo malignog oboljenja u organizmu, ali ne i lokalizaciju organa na kome se odvija maligna promena.

Povećana vrednost tumor marker-a CEA može se naći u 70% slučajeva malignih oboljenja organa za varenje, raka pluća, dojke, jajnika, pankreasa, nekih drugih oboljenja kao što su:

    • ciroza jetre,
    • hepatitis,
    • ulcerozni kolitis,
    • polip rektuma,
    • plućne infekcije

Kako i kada se određuju tumor marker?

Tumorski markeri se najčešće određuju iz krvi, urina ili uzorka tkiva korišćenjem različitih laboratorijskih metoda.

Tumorske markere treba odrediti kad je osoba zdrava. Svaka osoba ima svoju etalonsku (osnovnu ili početnu) vrednost svakog tumorskog markera posebno.

Određivanje koncentracije tumorskih markera se može raditi u vreme postavljanja dijagnoze; pre, u toku ili nakon završetka terapije; i na kraju periodično da bi se ustanovilo eventualno ponovno jaljanje tumora.

Ako se tumorski marker određuje da bi se ustanovila uspešnost terapije ili da bi se videlo da li je došlo do pogoršanja osnovne bolesti i ponovnog javljanja tumora, njegovu koncentraciju treba određivati periodično u određenim vremenskim razmacima (da bi se videlo da li dolazi do povišenja ili smanjenja koncentracije istog).

Ovakva SERIJSKA određivanja su svakako daleko značajnija u odnosu na pojedinačno merenje nivoa tumorskih markera.  

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum  (venska  krv)  

Obrtno vreme:  1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

 

NAPOMENA:

Tumor markeri se nikada ne smeju interpretirati sami, već uvek zajedno sa drugim laboratorijskim nalazima, drugim dijagnostičkim procedurama i celokupnom kliničkom slikom.

Periodično, serijsko određivanje tumorskog markera ima mnogo veći značaj nego pojedinačno i nasumično rađenje istih analiza.

Pri tom, preporučuje se POREĐENJE REZULTATA TESTOVA RAĐENIH U JEDNOJ, ISTOJ LABORATORIJI, a takođe uvek voditi računa da su koncentracije izražene u istim jedinicama (ng/mL, U/mL i sl).   SAZNAJ VIŠE

 

Tumorski Markeri

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.