Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

CA 15-3

Šifra MT04 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Tumorski marker dojke  CA 15-3 ima svoj najveći značaj u kontroli toka bolesti pacijentkinja sa rakom dojke (zbog toga što povišene ili snižene vrednosti koreliraju sa progresijom, odnosno regresijom bolesti).

1,460.00din

Vađenje krvi
Tumor Markeri logo Beo-lab

Šta je CA-15-3?

CA  15-3 je tumor marker dojke. CA 15-3 ima svoj najveći značaj u kontroli toka bolesti pacijentkinja sa rakom dojke (zbog toga što povišene ili snižene vrednosti koreliraju sa progresijom, odnosno regresijom bolesti).

Visina vrednosti u velikoj meri je u odnosu sa aktivnošću bolesti i može da se koristi za razgraničavanje od dobroćudnih oboljenja dojki u žena.

Dalje studije su ukazale da povećane vrednosti tumor markera dojke  CA 15-3 kod pacijenata koji nose rizik od recidiva kancera dojke nakon primarne terapije, mogu biti indikatori recidiva bolesti, čak i pre nego što se bolest može klinički detektovati.

Povećane vrednosti  tumor markera dojke CA 15-3 mogu se javiti kod osoba koje nemaju malignu bolest kao što su ciroza, hepatitis, autoimuna oboljenja i benigne bolesti jajnika i dojke.

Vrednosti CA 15-3 mogu da budu povećane i u nekim drugim malignim bolestima, npr. pluća, kolona, jetre (primarno), jajnika, grlića materice i endometrijuma.

 

Kada se određuju tumor marker dojke?

Tumor marker dojke CA 15-3 test se ne preporučuje kao skrining test za detekciju kancera, već samo kao parametar za praćenje pacijenata sa kancerom dojke.

Tumor markeri se najčešće određuju iz krvi, urina ili uzorka tkiva korišćenjem različitih laboratorijskih metoda.

Tumorske markere treba odrediti kad je osoba zdrava. Svaka osoba ima svoju etalonsku (osnovnu ili početnu) vrednost svakog tumorskog markera posebno.

Određivanje koncentracije tumorskih markera se može raditi u vreme postavljanja dijagnoze; pre, u toku ili nakon završetka terapije; i na kraju periodično da bi se ustanovilo eventualno ponovno jaljanje tumora.

Ako se tumorski marker određuje da bi se ustanovila uspešnost terapije ili da bi se videlo da li je došlo do pogoršanja osnovne bolesti i ponovnog javljanja tumora, njegovu koncentraciju treba određivati periodično u određenim vremenskim razmacima (da bi se videlo da li dolazi do povišenja ili smanjenja koncentracije istog).

Ovakva SERIJSKA određivanja su svakako daleko značajnija u odnosu na pojedinačno merenje nivoa tumorskih markera.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum  (venska  krv)

Obrtno vreme:  1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

 

NAPOMENA:

Serijsko određivanje tumorskog markera ima mnogo veći značaj nego pojedinačno i nasumično rađenje istih analiza.

Pri tom, preporučuje se POREĐENJE REZULTATA TESTOVA RAĐENIH U JEDNOJ, ISTOJ LABORATORIJI, a takođe uvek voditi računa da su koncentracije izražene u istim jedinicama (ng/mL, U/mL i sl).

 

SAZNAJ VIŠE

Odgovore na najčešća pitanja vezana za Tumor markere možete pročitati u tekstu:

Tumorski Markeri

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.